Utrecht redt bijna failliet theatergezelschap

Utrecht gaat het bijna failliete theatergezelschap De Utrechtse Spelen redden, ondanks scherpe kritiek van de raad op de organisatie.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - De reddingsactie bestaat uit een gift van 5 ton, opgebracht door de gemeente en de provincie, en een renteloze lening van 8 ton. Daarbij wordt van het gezelschap verwacht dat het zijn onderkomen, de monumentale Paardenkathedraal, verkoopt.

SP-raadslid Tim Schipper is tegen. 'Dit is een beloning voor wanbeleid. Alle culturele ondernemers die hun stinkende best doen, vinden dit onrechtvaardig.'

Andere culturele instellingen hebben er moeite mee dat in tijden van bezuinigingen op cultuur De Utrechtse Spelen extra geld krijgt. De vrees van de raad dat deze snelle gift een precedent schept, lijkt reëel nu ook het Festival Oude Muziek om extra geld heeft gevraagd. VVD-raadslid Jesper Rijpma vindt dat de financiële staf de laan moet worden uitgestuurd.

Cultuurwethouder Frits Lintmeijer (GroenLinks) vertelde de leden van de raadscommissie dinsdagavond dat de nadelige gevolgen van een faillissement te groot zijn, gezien het belang van het gezelschap voor de stad en de regio. 'Als we nu geen geld geven, komen lopende voorstellingen in gevaar. De Utrechtse Spelen is artistiek goed bezig met spraakmakende producties die ook veel publiek trekken. Maar zakelijk is het faliekant misgelopen.'

Al vorig jaar ontstond een tekort van 6 ton op de opera Orfeo en Euridice, die het gezelschap opvoerde in de tuin van Paleis Soestdijk. De bedoeling van het gezelschap was dit financiële gat dit jaar te dichten met een nieuwe reeks opvoeringen. In plaats daarvan liep het tekort verder op, tot 2,1 miljoen euro in totaal. Ook de andere voorstellingen, de producties Veel gedoe om niks en Rain Man, trekken minder bezoekers dan de leiding had verwacht. Artistiek leider Jos Thie wijt de tegenvallende inkomsten aan de economische crisis.

Het ministerie van OC&W is de grootste geldschieter van de Utrechtse Spelen met jaarlijks 1,5 miljoen euro subsidie. Gemeente en provincie dragen jaarlijks gezamenlijk bijna 900 duizend euro bij. Het wordt de organisatie aangerekend dat zij de financiële problemen niet bij deze geldschieters heeft gemeld.

De gemeente Utrecht reageerde ontstemd maar besloot toch een plan op te stellen om De Utrechtse Spelen te redden. Als het belangrijkste gezelschap van de stad zou verdwijnen, zou er een gat vallen in het Utrechtse culturele landschap. Dat wil de gemeente voorkomen, zeker nu zij een gooi doet naar de titel van culturele hoofdstad van Europa in 2018.

De Provinciale Staten stemden eerder deze week morrend in met het reddingsplan. Onder meer de PVV en de SP zijn tegen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden