Utrecht pakt weer uit met samenscholingsverbod

In de Utrechtse wijk Zuilen-Oost geldt vanaf vandaag een samenscholingsverbod voor 27 overlast gevende jongeren, merendeels van Marokkaanse afkomst.

Charlotte Huisman

Volgens burgemeester Aleid Wolfsen is de maatregel noodzakelijk omdat er in dit gebied sprake is van een ‘hardnekkig veiligheidsprobleem’.

In april werd een transseksueel weggepest uit de buurt, vorig jaar verhuisde een lesbisch stel. Veel bewoners doen volgens de politie geen aangifte, uit angst voor represailles.

Eerder werd een samenscholingsverbod ingesteld voor Kanaleneiland-Noord. Volgens de politie hebben deze en andere maatregelen op deze locatie tot een verbetering van de veiligheid geleid.

Volgens het Openbaar Ministerie is het zeker niet de bedoeling dat elke wijk een samenscholingsverbod krijgt, maar is het in dit geval nodig.

Ook in Zuilen werken de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie, welzijnsorganisaties en de corporaties samen om de jeugdproblematiek aan te pakken. Er is 25 man extra politie-inzet, er zijn camera’s opgehangen. De woningcorporatie gaat bewoners aanspreken hun wangedrag of hun kinderen.

Voor de 43 lastigste jongeren in de wijk is een begeleidingsplan opgesteld dat hen weer op het rechte pad moet brengen. De jongens maken zich schuldig aan onder meer vernieling, brandstichting, diefstal en intimidatie. Van een aantal criminele jongens wordt ook het kleine broertje in de gaten gehouden, om te voorkomen dat hij zijn broer achterna gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden