Utrecht neemt maatregelen na onlusten in Pijlsweerd

De gemeente Utrecht, politie en justitie gaan maatregelen nemen om onlusten in de wijk Pijlsweerd het hoofd te bieden. Dat is besloten na overleg met drie buurtbewoonsters, de wijkagent en Het Woningbedrijf Utrecht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Politie en justitie stellen een onderzoek in naar de daders van de sloopactiviteiten. Tot dusverre zijn er geen aanhoudingen verricht, maar de politie verwacht binnen een week meer zicht te hebben op de identiteit van de daders. Het Woningbedrijf Utrecht, dat eigenaar is van het pand, heeft aangifte gedaan van vernieling. Verder is afgesproken dat de gedupeerde familie een andere woning in Pijlsweerd toegewezen krijgt. Ex-bewoners van de hoekhuizen die ooit door buurtjongeren zijn gesloopt of in brand gestoken, betwijfelen of racistische motieven een rol speelden bij de slooppartij. Het gaat volgens hen om puur vandalisme.

Telkens als er nieuwe bewoners in deze huizen trekken, zegt de buurt benieuwd te zijn hoe lang zij het er gaan volhouden. De enige oplossing is volgens ex-bewoners het slopen van de hoekhuizen die almaar doelwit zijn van vandalisme.

De oud-bewoners hielden het allen maar kort vol in hun huis. Ze hebben weinig vertrouwen in de politie. 'De politie zegt dat ze niet meer kan doen dan pappen en nathouden. Zelfs als er jochies met jerrycans benzine over daken lopen, wordt er niet ingegrepen.'

Het gesloopte huis wordt voor de zoveelste keer opgeknapt. De schade loopt in de tienduizenden guldens. Het Woningbedrijf denkt de woning na renovatie toch weer te kunnen verhuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden