Utrecht Monitor: verschil tussen arm en rijk neemt toe

Het gaat best goed met de vierde stad van het land...

Probleem blijft dat te veel mensen in de centraal gelegen stad willen wonen: het is nog steeds een lijdensweg daar een betaalbare huur-of koopwoning te vinden. En wie met de auto naar de stad komt (een groeiend aantal werknemers, ongeveer 64 procent, woont buiten de stad) belandt regelmatig in de file. Nergens wordt zo geklaagd over het gebrek aan parkeerplekken in en rond de binnenstad.

Een minder prettig beeld dat oprijst uit de Utrecht Monitor is dat de stad steeds meer twee gezichten krijgt. Dat van het welvarende Utrecht-Oost, Noord-Oost en Leidsche Rijn tegenover dat van de verarmende flatwijken Overvecht en Kanaleneiland en de oude stadswijken in het noordwestelijke deel van de stad, waar een op de vijf huishoudens moet rondkomen van een laag inkomen. Zorgelijk is de toename van armoede in Utrecht meer dan landelijk.

Vooral de verzwarting van de wijk Overvecht springt in het oog; in acht jaar tijd is het aandeel autochtonen met 14 procent afgenomen. De omgeving van Wolgadreef-Neckardreef geldt inmiddels een van de armste gebieden van de stad. De bewoners hebben er steeds meer last van buren, jongeren, rommel op straat en vernielingen.

Dit geldt ook voor Kanaleneiland, Utrechts bekendste achterstandswijk. Geen wijk heeft meer jeugd: in Kanaleneiland-Noord is 30 procent minderjarig. In dit noordelijke deel van de wijk is nog maar 5 procent van de kinderen van Nederlandse afkomst; zo'n 60 procent heeft Marokkaanse ouders. Meer dan de helft van de bewoners, voornamelijk Marokkanen en Turken, zegt last te hebben van rondhangende jongeren. De jeugdwerkloosheid ligt er hoog; 6,7 procent in Kanaleneiland-Noord.

De Utrechtse burgemeester zegt zich zorgen te maken over 'de januskop van Utrecht'. 'Aan de ene kant gaat het hartstikke goed met Utrecht, een dynamische, creatieve stad vol hoogopgeleide en goedverdiende burgers. Maar in sommige delen van de stad gaat het beduidend slechter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden