'Utrecht moet zich niet laten opdelen'

Utrecht en omliggende gemeenten moeten een stadsprovincie vormen, maar de stad dient niet te streven naar een opdeling van de eigen gemeente zoals Amsterdam en Rotterdam....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Dat staat in een rapport dat het Utrechtse gemeentebestuur heeft laten maken door een commissie van drie wijze mannen. Het drietal bestaat uit de voorzitter van adviesbureau Berenschot R. Kottman, rector-magnificus J. van Ginkel van de Universiteit Utrecht en Ph. van Idenburg, bestuurskundige van diezelfde universiteit.

Utrecht wil met het rapport het nut van een eigen stadsprovincie onderstrepen. Zo hoopt het stadsbestuur zowel staatssecretaris Van de Vondervoort van Binnenlandse Zaken als de besturen van buurgemeenten te overtuigen. De staatssecretaris liet eerder weten niet overtuigd te zijn van de noodzaak van een Utrechtse stadsprovincie. Zij vindt drie stadsprovincies, rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, voldoende.

De commissie van wijze mannen vindt dat Van de Vondervoort weinig argumenten naar voren heeft gebracht voor het uitzonderen van Utrecht. De stad kampt met dezelfde problemen als de andere drie grote gemeenten, zoals werkloosheid in achterstandwijken, woningnood en een verstopping van de wegen die de centrale positie van de stad bedreigt.

Vorming van een stadsprovincie kan deze grootstedelijke problemen ook in de regio Utrecht helpen oplossen, aldus het rapport. Komt de nieuwe bestuurslaag er niet, dan zou de enige andere optie zijn de omringende gemeenten bij de stad Utrecht in te lijven. Het gemeentebestuur hoopt dat het zover niet komt, omdat het sterk de voorkeur geeft aan de stadsprovincie.

De regio Utrecht staat al aan de vooravond van grotere samenwerking. Vanaf 1 juli zullen 28 van de 38 Utrechtse gemeenten deelnemen aan het Bestuur Regio Utrecht, dat kan uitgroeien tot een echte stadsprovincie. 'De commissie van wijze mannen zegt heel duidelijk dat dat de beste oplossing is', aldus mr W. van Leeuwen, beleidsmedewerker van de gemeente Utrecht. 'We hopen dat we de komende tijd in de regio het gemeenschapsgevoel kunnen opbouwen, dat hiervoor nodig is.'

Een aantal kleinere gemeenten in de regio is huiverig voor de Utrechtse stadsprovincie, omdat zij vrezen dat de stad Utrecht zal overheersen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden