Utrecht kiest voor groen stationsgebied

De Utrechtse bevolking heeft per referendum voor een dure herinrichting van het stationsgebied gekozen. Woensdag koos 59,1 procent van de kiezers voor Visie A, waarin nieuwe bebouwing met veel woningen aansluit bij het stadshart en er ruimte is voor groen....

Voor de alternatieve Visie 1 koos 24,5 procent van de stemmers. Dat plan voorziet in een compact, zakelijk stadshart dat zich duidelijk onderscheidt van de omgeving. NS, Hoog Catharijne en de Jaarbeurs brengen het grootste deel van de miljoeneninvestering op. Utrecht moet nog 91 miljoen euro bijpassen voor het groene plan. De zakelijke variant zou 15 miljoen euro hebben opgeleverd.

Het referendum was een initiatief van Leefbaar Utrecht, dat meer inspraak van de bevolking wenste. Over de herinrichting van het gebied is vijftien jaar gepraat. Het Comité Utrecht Stemt Blanco, gesteund door oppositieppartijen GroenLinks en SP, kreeg bij de volksraadpleging steun van 16,4 procent blanco stemmers. 'Een duidelijk signaal', aldus GroenLinks. 'Verwaarloosbaar', meent Leefbaar Utrecht.

De gemeenteraad beslist officieel 13 juni of de voorkeur van het raadplegend referendum wordt overgenomen. De meeste raadsleden hebben echter al gezegd de uitslag als bindend te beschouwen. Volgens Leefbaar Utrecht-wethouder Lenting kan de eerste spa eind 2003 of begin 2004 in de grond. De bouw gaat vijftien tot twintig jaar duren. De plannen voorzien in uitbreiding van kantoren, winkels, woningen en culturele voorzieningen.

Ondanks de verschillen, komen de de twee plannen op veel punten overeen. Winkelcentrum Hoog Catharijne wordt met ruim de helft uitgebreid, het station wordt omgebouwd tot een transferium en er komt een boulevard die Hoog Catharijne verbindt met de Jaarbeurs.

De meeste grond in het gebied is in handen van NS-vastgoed. Die is in het vorige college 175 duizend vierkante meter kantoren toegezegd. Leefbaar Utrecht wilde een kleinschaliger bebouwing.

In de gekozen variant blijft het door architect Herman Hetzberger ontworpen Muziekcentrum Vredenburg staan waar het staat. Vooral prominenten uit het culturele leven hebben zich daarvoor ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden