USA16 - Waarom Trump 'de meest LGBT-vriendelijke' kandidaat is

Met de Amerikaanse voorverkiezingen in volle gang en de presidentsverkiezingen op 8 november, volgen we de waan van Washington op de voet. Van relletjes tot campagneanalyses, van Clinton tot Trump, van Bill tot Melania. 'Make America great again' of 'Hillary for America'? Hier worden alle ins en outs bijeen geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld epa

PVV-leider Geert Wilders is vanavond een van de gasten op wat door de organisatoren ‘de geweldigste party bij de Republikeinse partijconventie’ werd genoemd. Wakker worden!, is het thema van de bijeenkomst waarop een keur van ultraconservatieve Amerikaanse spraakmakers hun opwachting maakten.

Wakker worden? Waarvoor? ‘Het is tijd voor de flikkergemeenschap om wakker te worden en zich aan te sluiten bij de slimme, knappe en moedige baanbrekers die ik de L-G-B-Trump noem!’, riep Milo Yiannopoulos, de luidruchtige twitterkampioen van de conservatieve site Breitbart, de Amerikaanse LGBT-gemeenschap op. Trump is volgens Yiannopoulos de meest ‘homovriendelijke’ presidentskandidaat uit de Amerikaanse geschiedenis.

‘Anders dan Hillary Clinton wordt hij ook niet gesponsord door landen die homo’s executeren.’ Waarom is Trump ook alweer de meest ‘homovriendelijke’ kandidaat? Yiannopoulos: ‘De radicale islam is momenteel de belangrijkste bedreiging voor de homorechten en Donald Trump is de enige die deze bedreiging serieus neemt.’ (Bert Lanting)

Als hij het opnieuw had kunnen schrijven, had ghostwriter Tony Schwartz Donald Trumps geliefde autobiografie uit 1987 niet de titel ‘The Art of the Deal’ gegeven, maar ‘The Sociopath’. ‘Ik heb enorme spijt dat ik heb bijgedragen aan het beeld van Trump dat hem zo populair heeft gemaakt, en aantrekkelijker dan hij eigenlijk is’, onthult Schwartz in een interview in het tijdschrift The New Yorker. 'Ik heb een aap een gouden ring omgedaan'.

Trump zelf is apetrots op de bestseller die hem nationale bekendheid verschafte. Het boek beschrijft onder meer zijn succesvolle zakenstrategieën en winnaarsmentaliteit, en hij grijpt er graag naar terug om zijn greep naar het presidentschap te legitimeren. Maar volgens Schwartz bestaat het boek meer uit fictie dan uit feiten.

Schwartz geeft toe dat hij Trump in het meest positief denkbare daglicht heeft gezet, omdat 'een sympathiek karakter beter voor de verkoop zou zijn dan een wrede magnaat'. Schwartz volgde Trump zo’n achttien maanden, wat hij beschrijft als een vermoeiende, geestdodende tijd. ‘Hij kan zich slecht concentreren.’ Na enkele minuten geïnterviewd te zijn begon Trump te schuiven op zijn stoel en werd ongeduldig en prikkelbaar. ‘Als een kleuter die niet kan stilzitten in de klas.’

Onschuldige overdrijving
Volgens Schwartz heeft Trump een ‘opzienbarend oppervlakkig kennisniveau’. Daarnaast zouden leugens aan de orde van de dag zijn geweest. ‘Trump heeft het vermogen om zichzelf ervan te overtuigen dat wat hij zegt in ieder geval deels de waarheid is, of tenminste de waarheid zou moeten zijn.’ Om Trumps leugens een plek te geven bedacht Schwartz de term ‘truthful hyperbole’, waarmee ‘onschuldige overdrijving’ bedoeld wordt. Schwartz heeft spijt van de passage waarin hij de term introduceert, want ‘bedrog is nooit onschuldig’. Trump zelf was er echter zeer over te spreken.

Volgens Schwartz heeft Trump al het schrijfwerk aan hem overgelaten en zelf niet meer dan een paar correcties met rode pen bijgedragen, maar Trump ontkent dat. ‘Ik heb het boek geschreven. Het was mijn boek’. Volgens Trump klapt Schwartz enkel uit de school om publiciteit te krijgen. ‘Wauw, wat onloyaal. Ik heb Tony rijk gemaakt.’

Maar Edward Kosner, voormalig redacteur van het tijdschrift New York, waar Schwartz werkte toen hij het boek schreef, bevestigt Schwartz’ verhaal. ‘Tony heeft Trump gecreëerd. Hij is dokter Frankenstein.’

Beeld .

Niets kan het Donald Trump schelen. ‘I don’t care.’ De interviewster van CBS heeft in het eerste gezamenlijke interview met Donald Trump en zijn running mate Mike Pence direct de vinger op de zere plek gelegd. ‘Hij stemde voor de Irak-oorlog’, zegt Lesley Stahl verwijzend naar Pence, gouverneur van Indiana. Een ‘mislukte oorlog’ die Trump maar al te graag opvoert als hij de aanval opent op zijn tegenstander voor het Amerikaanse presidentschap Hillary Clinton, die ook voor de oorlog stemde.

'Hoe bedoel je, ‘het kan me niet schelen’?’, wil Stahl weten. Trump: ‘Het is lang geleden en hij werd misleid’ (de inlichtingen over massavernietigingswapens in Irak bleken verzonnen, red.). Gevraagd waarom hij het Clinton aanrekent en Pence niet, zegt Trump: ‘Hij mag af en toe een fout maken’, waarna hij lachend met zijn schouder tegen die van Pence aantikt. En Hillary, mag die fouten maken? vraagt Stahl. ‘Nee, dat mag ze niet.’

Op de voor hem karakteristieke wijze pareert Trump iedere aanval, maar hij kan niet verbloemen dat hij moet wennen aan iemand naast hem. Iemand die weliswaar zijn best doet het Trump-gedachtegoed zo goed mogelijk uit te dragen, maar dit net even anders doet dan Trump zelf. Iemand voor wie hij het moet opnemen, ook als die in het verleden een tegenstrijdig standpunt innam.

Het Irak-verwijt aan het adres van Pence draait Trump om. ‘Ik was een van de weinigen die het toen goed zag.’ Zijn aversie tegen de oorlog in Irak in 2003 voert Trump geregeld op om aan te tonen dat zijn kompas voor buitenlandse zaken op orde is – ondanks dat bekend is dat hij aanvankelijk voor de inval in Irak was.

'Alle vertrouwen in Trump'
In tegenstelling tot toen wil Trump nu wel een oorlog. En wel tegen Islamitische Staat. Maar dan met weinig Amerikaanse manschappen ter plaatse. Hoe dan, vraagt de interviewster meermalen. Als Trump een onduidelijk antwoord geeft over betere inlichtingendiensten en omliggende landen in staat stellen om de oorlog te winnen, neemt Pence het woord. Veel duidelijker wordt het niet als hij zich achter de oorlogstrategie van Trump schaart: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat Trump richting zal geven aan onze militaire commandanten om landen bijeen te brengen en samen met het enorme Amerikaanse materieel de vijand te verslaan’.

Dit is hard nodig, zegt Trump in reactie op de recente gebeurtenissen in Europa – de aanslag in Nice en de mislukte staatsgreep in Turkije. Want het is allemaal de schuld van het zwakke, onduidelijke Amerikaanse buitenlandbeleid. ‘We hebben kracht nodig’, zegt Trump. ‘Obama is zwak, Hillary is zwak.’ Pence: ‘Ik zei direct ja tegen Trump om zijn running mate te worden, omdat hij de belichaming is van Amerikaanse kracht’.

Waarom Pence?
Net als de vraag over hoe Trump oorlog wil voeren tegen IS, moet Stahl meermalen vragen waarom hij Pence eigenlijk heeft gekozen als zijn rechterhand. Ze kennen elkaar pas net en verschillen in nogal veel opzichten. Zoals Pence zijn afkeur van negatief campagnevoeren. Wat hij vindt van Trumps campagne en de scheldpartijen die ermee gepaard gaan? ‘Ik heb lang geleden in een essay geschreven dat campagnes over belangrijkere dingen moeten gaan (dan modder gooien, red.)’, zegt Pence. ‘De campagne van Trump ging over meer, over de dingen waar Amerikanen om geven.’

Pence is nog niet van haar af. Stahl verwijst naar Trumps uitspraak dat politicus John McCain geen held is, omdat hij tijdens de Vietnam oorlog gevangen werd genomen. 'Vindt u dat Trump met die uitspraak te ver ging?' wil ze weten. Voor Pence een antwoord kan geven, is Trump hem voor: ‘Je mag ja zeggen, geen probleem, je mag ja zeggen’.

Mike Pence en Donald Trump, omringd door Trumps gezinsleden.Beeld photo_news
Donald Trump (L) en Mike PenceBeeld Screenshot CBS

Donald Trump heeft zaterdag op een persconferentie zijn running mate gepresenteerd. Maar in een lange toespraak ging het meer over Donald Trump zelf dan over zijn kandidaat voor het Amerikaans vicepresidentschap: Mike Pence. De bijeenkomst volgde op een aantal chaotische dagen waarin de Republikeinse presidentskandidaat niet leek te kunnen beslissen wie zijn tweede man zou worden.

Trump noemde Pence, nu nog gouverneur van de staat Indiana, ‘de leider die zal helpen om tot een veilige en welvarende samenleving te komen voor alle Amerikanen’. De miljardair verzekerde dat Pence zijn eerste keuze was. Al dagenlang doen in Amerikaanse media geruchten de ronde dat de Trump op het laatste moment Pence had willen inruilen voor een andere kandidaat. Zijn Democratische rivale Hillary Clinton maakte handig gebruik van de verwarring om hem als wispelturig af te schilderen.

Zakensuccessen
In de nacht van donderdag op vrijdag liet Trump weten dat hij de aankondiging van zijn running mate zou uitstellen vanwege de aanslag in Nice. Vervolgens kondigde hij Pence tóch aan, op het beloofde moment, maar dan via Twitter. Zaterdag moest aan de chaos een einde komen met een officiële presentatie, maar toen liet Trump zich gaan in één van zijn lange betogen over zijn eigen zakensuccessen en over Crooked Hillary – Geschifte Hillary – zijn bijnaam voor zijn politieke tegenstander.

Toen Pence eindelijk het woord kreeg, prees hij Trump als de man die ‘de hoop en de frustraties van de Amerikanen begrijpt zoals geen enkele leider dat meer deed sinds Ronald Reagan’. De 57-jarige Pence wordt tot de conservatieve vleugel van de partij gerekend en is een aanhanger van de Tea Party-beweging. Hij omschreef zichzelf zaterdag als ; een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde’. Pence heeft meer politieke ervaring dan Trump, hij zat van 2001 tot 2013 in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana.

Brok in de keel
De keuze voor Pence lijkt een veilige te zijn. De andere kandidaten voor het vicepresidentschap hebben wat explosievere karakters: Chris Christie en Newt Gingrich vielen wellicht daarom af, zo suggereren politiek commentators. Liefde op het eerste gezicht was het zaterdag nog niet, zo merkt The Washington Post op. De interactie tussen de twee mannen duurde hooguit zes seconden.

Meer emotie was er toen Pence terugvloog naar zijn thuisstaat. Daar kreeg hij een brok in de keel toen hij door supporters op het vliegveld werd toegejuicht. Hij zei in een toespraak dat de afgelopen dagen overweldigend waren geweest en dat Trump een geweldige president gaat worden.

Donald Trump maakt vrijdag bekend wie zijn running mate wordt. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat in de nacht van woensdag op donderdag getweet. Met de mededeling bouwt hij de spanning rond zijn keuze voor VP flink op. De bekendmaking gebeurt vrijdagochtend in New York, maar details worden later bekend, aldus de miljardair. Er wordt al lang gespeculeerd over wie er zin heeft om naast de onstuimige kandidaat campagne te voeren.

Trump zei eerder al drie mannen in gedachten te hebben voor de functie van het Amerikaans vicepresidentschap. Het gaat om de gouverneurs Mike Pence (Indiana) en Chris Christie (New Jersey) en om Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Ook een vierde, senator Jeff Sessions, mocht de afgelopen dagen bij Trump langskomen voor een persoonlijk gesprek. Bij Pence nam Trump zijn hele familie mee om woensdag te ontbijten.

Bij de Democratische partij is nog niet bekend wanneer de running mate wordt gelanceerd. Ondanks hevige speculaties houdt Hillary Clinton de lippen stijf op elkaar. Amerikaanse media houden nog steeds rekening met een lange lijst namen, onder wie kanshebber Tim Kaine. De verwachting is dat ze tot na de Republikeinse conventie wacht met de aankondiging van een mogelijke Democratische vicepresident. Dat zou nog anderhalve week duren. Op het partijcongres, eind deze maand in Philadelphia, wordt de running mate officieel gepresenteerd.

Donald Trump en Mike Pence.Beeld ap
Chris Christie.Beeld reuters
Newt Gingrich.Beeld ap
Senator Jeff Sessions.Beeld ap

Nu Donald Trump zo goed als zeker de Republikeinse nominatie binnen heeft, is het tijd eens na te denken over een running mate. In een gesprek met The Wall Street Journal heeft Trump drie namen van mogelijke vicepresidenten genoemd. Het gaat om de gouverneurs Mike Pence (Indiana) en Chris Christie (New Jersey) en Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

In de WSJ zegt de vastgoedmiljardair een 'doorgewinterde' vicepresident te willen, waarschijnlijk om zijn eigen gebrek aan politieke ervaring te compenseren. Maar hij zoekt ook een 'vechter', iemand die aanvallen op zijn persoon kan afslaan. 'Ik word van alle kanten aangevallen', aldus de zakenman.

Trump is op dit moment de enige Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Binnen zijn partij is er echter veel weerstand en het is niet uitgesloten dat pogingen worden ondernomen om hem te wippen.

Beeld photo_news

Twee Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben maandag aan justitie gevraagd om opnieuw onderzoek te doen naar de handelswijze van Hillary Clinton. Zij verdenken Clinton van het plegen van meineed tijdens haar verklaringen over het gebruik van een eigen e-mailserver.

Volgens de Republikeinse afgevaardigden is haar verklaring aan het Congres 'op verschillende punten in strijd' met het bewijs dat de FBI heeft verzameld tijdens onderzoek naar het gebruik van een privéserver voor haar e-mailverkeer in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

De FBI kwam eerder tot de conclusie dat Clinton weliswaar onvoorzichtig is geweest, maar er geen sprake was van kwade opzet. De FBI adviseerde om Clinton niet te vervolgen en minister van Justitie Loretta Lynch nam dat advies over. Volgens The Wall Street Journal heeft de FBI nog niet op het verzoek om een nieuw onderzoek gereageerd.

Hillary Clinton.Beeld ap

De Democraten Hillary Clinton en Bernie Sanders voeren dinsdag voor het eerst samen campagne voor de presidentsverkiezingen in november. Verwacht wordt dat Sanders tijdens dat gezamenlijke optreden in Portsmouth, New Hampshire, officieel zijn steun voor Clinton uitspreekt.

Volgens Clintons en Sanders' medewerkers zullen de twee beklemtonen dat eensgezindheid het land verder helpt en dat de economie voor iedereen moet functioneren en niet alleen voor de elite aan de top.

De linkse Sanders was eerder ook in de race om de presidentskandidaat van de Democratische partij te worden, maar hij moest het afleggen tegen Clinton. Sanders heeft eerder al gezegd dat er op Clinton moet worden gestemd om de omstreden Republikeinse kandidaat Donald Trump te verslaan.

De Democraten kiezen formeel op het partijcongres van 25 tot 28 juli in Philadelphia de presidentskandidaat. De presidentsverkiezingen zijn 8 november.

Verwacht wordt dat Sanders zich dinsdag officieel achter Clinton zal scharenBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden