USA16 - 'Clinton zakt in peilingen na heropening onderzoek'

Op 8 november wordt de nieuwe Amerikaanse president gekozen. In dit blog volgen we de waan van Washington op de voet: van relletjes tot campagneanalyses, van Clinton tot Trump, van Bill tot Melania.

Meer weten? Elke zondag praten we u bij in onze politieke nieuwsbrief over de voorbije week en de aanstaande gebeurtenissen in de strijd om het presidentschap. U kunt zich hier abonneren

null Beeld afp
Beeld afp

De bekendmaking van de FBI dat er nieuwe mails van Hillary Clinton zijn opgedoken heeft de Democratische presidentskandidate geen goed gedaan. Volgens een onderzoek van ABC News en de Washington Post is een derde van de kiezers die voor Hillary wilden gaan aan het twijfelen gebracht door het nieuws. Ook onder zwevende kiezers heeft ze zich minder populair gemaakt – de grote voorsprong die ze op rivaal Donald Trump had, is ze kwijt.

De mails doken op in een onderzoek naar de seksueel getinte sms’jes van Anthony Weiner, de ex van Clintons rechterhand. Clintons campagneleiders zijn niet blij met de timing van de FBI om de vondst nu bekend te maken, zonder enige toelichting omtrent de inhoud.

Een lichtpuntje voor de Democratische kandidaat: 6 op de 10 kiezers die voor Clinton wilden gaan, zeggen niet beïnvloed te zijn door de onthulling. Twee procent zegt zelfs met nog meer overtuiging op haar te zullen stemmen.

Amerikanen die hoopten ooit op Michelle Obama te kunnen stemmen voor het presidentschap, kunnen het vergeten: ze zal nooit kandidaat worden. Dat zei president Barack Obama vrijdag in een interview met een hiphop-radiozender.

Obama's vrouw is een van de populairste publieke figuren in de VS en voert de laatste tijd veel campagne voor Hillary Clinton. Maar zelf de politiek ingaan, dat ziet haar echtgenoot niet gebeuren. 'Ze is een van de meest talentvolle en briljante mensen die er zijn - ik kan onmogelijk nog trotser op haar zijn - maar Michelle heeft niet het geduld of de neiging om zelf een kandidaat te zijn. Neem dat maar van mij aan.'

Michelle Obama voert campagne voor Hillary Clinton. Beeld afp
Michelle Obama voert campagne voor Hillary Clinton.Beeld afp

Hillary Clinton wil de huidige vicepresident Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken, mocht zij op 8 november tot president van de Verenigde Staten worden gekozen. Een bron rond Clinton heeft dat aan de gezaghebbende nieuwssite Politico laten weten.

Volgens Politico heeft het team van Clinton Biden nog niet officieel benaderd met het verzoek. Lange tijd werd gespeculeerd dat Biden zich namens de Democraten kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Ongeveer een jaar geleden liet hij weten dat hij daarvan afzag. Biden zei geen tijd meer te hebben om een campagne op poten te zetten. Sindsdien voert hij campagne voor Clinton.

Vice-president Joe Biden op campagne voor Hillary Clinton. Beeld photo_news
Vice-president Joe Biden op campagne voor Hillary Clinton.Beeld photo_news
Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Michigan. Beeld afp
Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Michigan.Beeld afp

Een vliegtuig met daarin de Republikeinse vicepresidentskandidaat Mike Pence is donderdagnacht bij de landing van de baan geslipt. Het vliegtuig raakte tijdens de landing op het vliegveld van LaGuardia in New York van de baan. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het incident gebeurde kort voor acht uur 's avonds lokale tijd in slecht weer. Het vliegtuig maakte een harde landing bij hevige regen. De piloot remde daarop stevig en de passagiers roken verbrand rubber. Het vliegtuig trok daarbij stukken landingsbaan kapot tot het tot stilstand kwam op het gras.

Modder
Pence liep daarop naar het gedeelte van het vliegtuig waar de journalisten zitten en zei rustig: 'We zien modder op de voorruit.' De gouverneur van Indiana voelde zich prima. De veertig inzittenden werden via de achterkant van het toestel geëvacueerd. Pence zei door het incident een fundraiser in de Trump Tower in New York af en ging in plaats daarvan direct naar zijn hotel in de stad.

Aan boord van het vliegtuig waren ook de vrouw en dochter van Pence. Hij was afkomstig uit Iowa, waar hij al langer moest wachten voor vertrek vanwege het slechte weer in New York. Daar maakte hij bij het wachten nog een vrolijke Twitter-foto. Een woordvoerder van Donald Trump zei dat de presidentskandidaat kort na het incident gebeld heeft met Pence. Hij is 'erg opgelucht is dat iedereen aan boord veilig is'.

Het vliegtuig staat na de harde landing in het gras. Beeld afp
Het vliegtuig staat na de harde landing in het gras.Beeld afp

Als er één ding is waar deze bij tijden bizarre verkiezingscampagne zich uitermate goed voor leent, is het wel inspiratie voor Halloweenkostuums. De eigenaar van een feestwinkel noemde deze Halloween tegen nieuwssite amNewYork zelfs het populairste jaar voor politiek geïnspireerde kostuums 'sinds het Lewinsky-schandaal'.

Naast de voorspelbare Trump (met pruik, oranje gezicht en absurd kleine handen) en Clinton (met broekpak en een map 'geheime e-mails'), zijn er ook originelere ideeën. Omstreden uitspraken van Trump zijn dankbaar onderwerp voor een verkleedpartij als 'nasty woman' en 'bad hombre', waarmee hij doelde op Clinton en Mexicaanse immigranten, terwijl Clintons 'basket of deplorables', waarmee ze naar Trump-stemmers verwees, zich goed leent voor een groepskostuum.

The Frisky tipt ook 'lurking Trump', naar het tweede debat waarin de Republikein zich steeds verdekt in beeld opstelde als zijn rivale aan het woord was. Benodigdheden: een Trump-masker, een pak met rode das en een partner gekleed in het marineblauwe broekpak dat Clinton tijdens het debat droeg. En dan is het uiteraard de bedoeling dat de Trump de hele avond achter zijn Clinton staat te loeren. Ook gespot: Clinton in een gestreepte gevangenispyjama, naar Trumps opmerking dat ze als het aan hem lag in de bak zou zitten.

Trumps Tic Tacs
The Washington Post oppert abstractere politieke kostuums als Trumps Tic Tacs of Clintons e-mailserver. Nog een leuk idee voor een groepskostuum: alle presidentskandidaten die het in de voorverkiezingen moesten afleggen (dat zijn er nogal wat), of Trump-vijanden Rosie O'Donnell, Fox News-presentatrice Megyn Kelly en voormalig Miss Universe Alicia 'Miss Piggy' Machado.

Ook Kenneth Bone, de besnorde zwevende kiezer die een internetsensatie werd toen hij tijdens het eerste debat tussen Trump en Clinton een vraag stelde, is met zijn knusse rode trui, kaki broek en retro bril een populair kostuum. Zoals het de Halloween-traditie betaamd is er uiteraard ook een sexy versie van, voor vrouwelijke Ken Bone-fans.

Overigens zijn de afgelopen jaren de verkoop van Halloweenmaskers van presidentskandidaten een betrouwbare voorspeller gebleken van de uiteindelijke winnaar. Dat zou dit jaar een overwinning voor Trump betekenen: zijn masker is populairder dan dat van Clinton.

Donald Trump en Hillary Clinton-maskers in een winkel in Chicago Beeld afp
Donald Trump en Hillary Clinton-maskers in een winkel in ChicagoBeeld afp

Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian blijkt dat Donald Trump nauwe banden onderhoudt met het bedrijf achter een omstreden oliepijplijn-project. Hij zou geld hebben geïnvesteerd in Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijplijn Dakota Access moet realiseren. De CEO daarvan, Kelcy Warren, heeft geïnvesteerd in de campagne van Trump.

Uit de financiële papieren van Trumps campagne blijkt dat de Republikein tussen de 500.000 en 1 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in Energy Transfer Partners. Hij heeft bovendien eenzelfde bedrag gestoken in Phillips 66, een bedrijf dat een belang krijgt van 25 procent in Dakota Access als het project eenmaal af is.

Topman Kelcy Warren heeft 103.000 dollar geschonken aan de campagne van Trump. Toen hij definitief de Republikeinse presidentskandidaat was, doneerde Warren nog eens 66.800 dollar.

Hevige protesten
De pijplijn, die olie moet gaan vervoeren van North Dakota naar Illinois, leidde tot hevige protesten van de oorspronkelijke stammen in het gebied. Volgens de Sioux-indianen vervuilt de pijplijn het grondwater en wordt cultureel erfgoed vernietigd.

Trump beloofde zijn aanhang vorige week nog alle blokkades die Obama en Clinton opwerpen op te heffen zodat dit soort energie-projecten doorgang kunnen vinden. Nu blijkt dus dat hij financiële belangen heeft met de Dakota Access-oliepijplijn.

Een protest tegen de omstreden Dakota Access oliepijplijn Beeld afp
Een protest tegen de omstreden Dakota Access oliepijplijnBeeld afp

De ster van Donald Trump op de Walk of Fame in Hollywood is vernield. Van de speciale tegel op de stoep in Los Angeles is weinig over, meldden Amerikaanse media. De dader, vermoedelijk geen fan van de Republikeinse presidentskandidaat, was volgens ooggetuigen gekleed als een bouwvakker.

Hij ging de stoeptegel met de grote ster - een van de velen op de Walk of Fame - woensdagochtend rond 06.00 uur lokale tijd te lijf met een moker. De politie liet weten de vernieling te onderzoeken. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. Het is niet de eerste keer dat vandalen het op Trumps ster hebben voorzien. Eerder dit jaar werden er onder meer hakenkruizen op geverfd.

De gemolesteerde ster van Trump op de Walk of Fame. Beeld ap
De gemolesteerde ster van Trump op de Walk of Fame.Beeld ap

Donald Trumps campagneteam zal geen inzamelingsacties meer doen bij grote bedrijven. Dat maakte het dinsdag bekend. Trump wil zich volledig richten op het binnenhalen van kiezers.

Volgens de financiële man van Trumps campagne hield de Republikeinse kandidaat zijn laatste inzamelingsactie op 19 oktober. Met nog twee weken campagne voor de boeg is het einde van de inzamelingsacties bij grote bedrijven vooral een teleurstelling voor de Republikeinse partij. De campagne van Clinton kon al rekenen op een veel groter budget; nu wordt dat verschil nog groter.

Maskers van Donald Trump, Barack Obama en Hillary Clinton, worden te koop aangeboden voor Halloween. Beeld afp
Maskers van Donald Trump, Barack Obama en Hillary Clinton, worden te koop aangeboden voor Halloween.Beeld afp

Donald Trump vermoedt dat president Barack Obama op de hoogte was van het mailgedrag van Hillary Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Hij heeft dinsdag daarom opgeroepen tot een onderzoek naar de rol van de president.

Clinton stuurde als minister onder Obama e-mails vanaf haar privéserver, in plaats van de officiële servers van de overheid. Volgens Trump was Obama op de hoogte van deze overtreding.

'Daarom neemt hij het op voor Hillary, omdat hij niet in deze zaak wil worden meegesleurd. Want hij was op de hoogte van haar privéserver', aldus de Republikeinse presidentskandidaat in een interview met persbureau Reuters. 'Dit betekent dat het moet worden uitgezocht.'

Het Witte Huis wilde niet reageren op de oproep van Trump. Het ministerie van Justitie liet in juli weten Clinton niet te zullen vervolgen voor het gebruik van haar privéserver.

Het is een onderwerp waar Donald Trump graag mee wil bewijzen dat de Obama-jaren niet deugen: zijn gezondheidsstelsel Obamacare zou voor veel Amerikanen te duur zijn en het is ongewenste overheidsbemoeienis. Dat eerste argument heeft maandag nieuwe brandstof gekregen.

De Amerikaanse regering maakte bekend dat de premie voor verzekeringen via de Affordable Care Act (de officiële naam van Obamacare) flink omhoog gaat. De gemiddelde stijging is 25 procent. Daarnaast krijgen veel verzekerden minder keuze in zorgverzekeraars. Al vanaf het begin is Obamacare Republikeinen een doorn in het oog. Tientallen keren hebben ze sinds 2010 in het parlement geprobeerd de wet ongedaan te maken.

Zieker
Na de bekendmaking van de prijsstijging zei de Republikeinse presidentskandidaat Trump maandagavond: ‘Het is gedaan met Obamacare.’ Hij zei ook dat zijn tegenstander Hillary Clinton gezondheidsverzekering nog duurder wil maken. Trump beloofde dat hij een eigen verzekeringsplan heeft dat ‘geweldige gezondheidszorg levert voor een fractie van de kosten’.

Volgens ambtenaren betekent de prijsstijging niet dat alle verzekerden meer betalen. Subsidies zullen ook stijgen. Het grootste deel van de 10 miljoen verzekerden krijgt zo’n tegemoetkoming in de kosten. Obama’s zorgkostenplan was juist bedoeld om miljoenen onverzekerde Amerikanen een betaalbare zorgverzekering te geven. Het stelsel heeft moeite zichzelf te financieren: minder Amerikanen dan verwacht hebben zich aangemeld, en de aangemelde verzekerden blijken zieker dan gedacht.

null Beeld afp
Beeld afp

Dat de campagne van The Donald voor een groot gedeelte draait om het beledigen van mensen, is bekend. Maar hoeveel personen beledigde hij tot nu toe? The New York Times heeft maandag twee pagina's gewijd aan alle verwensingen die Donald Trump heeft geuit sinds hij in de presidentsrace stapte. De lijst is hier ook online te lezen.

Vanzelfsprekend is Hillary Clinton oververtegenwoordigd in de lijst; bijna twee complete kolommen staan vol met de verschillende manieren waarop Trump zijn tegenstander beledigde - van 'BAD JUDGEMENT!' tot 'Crooked, Crooked, Crooked, Crooked'. Maar ook CNN, presentatrice Katie Couric van Yahoo News en The New York Times zelf kregen een hoop drek over zich heen, valt te lezen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De campagnemanager van Donald Trump heeft zondag op televisiezender NBC toegegeven dat Hillary Clinton veruit favoriet is voor de presidentsverkiezingen. 'We staan achter', zei Kellyanne Conway.

Volgens Conway heeft Trumps tegenstandster een 'enorme voorsprong'. Die wordt volgens haar veroorzaakt doordat echtgenoot Bill Clinton, president Barack Obama, zijn vrouw Michelle en vice-president Joe Biden, allemaal campagne voor haar voeren. 'Zij zijn veel populairder dan Clinton ooit maar mag hopen te zijn.'

Toch is Conway ervan overtuigd dat Trump het bij de verkiezingen beter zal doen dan nu in de peilingen wordt voorspeld. 'Als je met Donald Trump op pad bent, voelt het niet alsof deze race al gelopen is', zo zei ze tegen CNN.

Volgens een peiling van ABC News en de Washington Post geeft 50 procent van de ondervraagden aan op Clinton te zullen stemmen, tegenover slechts 38 procent voor Trump.

Campagnemanager Kellyanne Conway Beeld afp
Campagnemanager Kellyanne ConwayBeeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Een standbeeld van een naakte Donald Trump heeft bij een veiling in Los Angeles omgerekend 20.000 euro opgeleverd. Het beeld, getiteld 'the Emperor Has No Balls' is afkomstig van kunstenaarscollectief INDECLINE, die Trump geportretteerd hebben met een opmerkelijk kleine piemel en ontbrekende ballen.

Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar een organisatie die zich inzet voor immigranten. Wie het royale bedrag voor de naakte Trump neerlegde, is onbekend.

Het beeld dook in augustus in New York op, maar werd al snel door de autoriteiten verwijderd. Gelijktijdig verscheen het beeld in Cleveland, Los Angeles, San Francisco en Seattle, waar het iets langer te zien was.

Het standbeeld van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met de titel 'The Emperor Has No Balls', tentoongesteld bij Julien's Auctions Gallery in Los Angeles. Beeld afp
Het standbeeld van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met de titel 'The Emperor Has No Balls', tentoongesteld bij Julien's Auctions Gallery in Los Angeles.Beeld afp

Donald Trump heeft de Democraten deze week een leus cadeau gegeven: ‘nasty woman’. In het laatste televisiedebat noemde hij zijn politiek tegenstander Hillary Clinton een ‘nare vrouw’. Aanvankelijk reageerden de Democraten geschokt door de term, die ze seksistisch vonden. Maar al snel besloten vrouwelijke Clinton-fans er een geuzennaam van te maken en sindsdien kunnen ze hun lol niet op.

Een pro-abortusbeweging maakte een online poster: ‘Nasty Women Vote’. ‘Een boodschap aan Donald Trump van alle nare vrouwen: wij stemmen.’ Met de aankoop van een T-shirt met de opdruk ‘Nasty Woman’ kunnen Amerikanen geld doneren aan seksuele gezondheidsinstantie Planned Parenthood. Vox gaat uit zijn dak met een feministisch reclamefilmpje (zie hieronder) voor het fictieve parfummerk ‘Nasty Woman’. De maker Liz Plank schrijft dat Trump de beste bijdrage heeft geleverd aan Clintons campagne. #ImANastyWoman is een hit op Twitter. Het nummer Nasty van Janet Jackson uit 1986 kreeg een tweede leven door de feministische boodschap. Volgens Spotify is het razend populair sinds woensdag.

Eerder adopteerden Trump-aanhangers een uitspraak van Clinton al als geuzennaam. Zij noemde de achterban van Trump vorige maand een mandje vol sneue types, ‘deplorables’. Nadat Republikeinen eerst boos waren op de minachtende term werden er al snel shirts gedrukt met de opdruk ‘Deplorable’.

Pakt Hillary Clinton straks Texas? Het klinkt idioot – de conservatieve staat is immers sinds jaar en dag een Republikeins bolwerk. Maar een nieuwe peiling van de Universiteit van Houston suggereert dat het er zowaar spannend kan gaan worden op 8 november.

Van de duizend ondervraagden steunt 38 procent Clinton. 41 procent zei achter Donald Trump te staan, een kleine drie procentpunt meer dan Clinton. En laat de peiling nou ook nog een foutmarge van ongeveer drie procent hebben. 'Surreëel', noemt een Democratische partijbestuurder de cijfers tegenover The Guardian.

Texas is zo'n 'rode' staat dat de Democratische campagne er nooit te veel moeite in stopt. Sinds 2000 won elke Republikeinse kandidaat de staat met minstens 11 procentpunten verschil. Nu zegt 11 procent van de ondervraagden niet te weten wat – en óf – ze gaan stemmen.

Texas voor de Democraten? Onwaarschijnlijk, maar ze mag ervan dromen: de Lone Star State telt de meeste kiesmannen na Californië. En die hebben de Democraten al in hun zak.

Publiek volgt het debat tussen Trump en Clinton in Dallas, Texas. Beeld afp
Publiek volgt het debat tussen Trump en Clinton in Dallas, Texas.Beeld afp

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft uitgehaald naar de first lady, Michelle Obama. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina zei hij dat hij 'kan zien hoe graag ze Hillary mag'. Maar, zo voegde hij daar venijnig aan toe, was zij niet diegene die in 2007 opmerkte dat Clinton haar huishouden niet op orde heeft?

Het gaat om deze zin: 'Als je je eigen huishouden niet op orde hebt, dan kun je zeker niet het Witte Huis besturen.' Michelle Obama zei dit tijdens een toespraak om haar man te steunen, die het op dat moment in de campagne opnam tegen Hillary Clinton.

Sommige experts dachten na afloop dat Obama doelde op de geheime relatie van Bill Clinton en zijn toenmalige stagiair Monica Lewensky. Maar de presidentsvrouw heeft altijd ontkend dat de uitspraak betrekking had op Hillary. Ze doelde op haar eigen huishouden, zo lichtte ze later toe. In de toespraak vertelt Obama hoe zij en haar man een druk werkleven combineren met een gezinsleven.

Het is de eerste keer dat Trump de first lady frontaal aanvalt. Michelle Obama heeft zich op haar beurt al verschillende keren negatief uitgelaten over Trump. Na de uitgelekte video waarin Trump vrouwonterende uitspraken doet, zei Michelle geëmotioneerd dat 'dit geen normale politiek is'. Ze sprak er schande van en zei dat 'geen enkele vrouw zo behandelt dient te worden.'

Deze week reageerde ze op een uitspraak van Trump dat hij de uitslag van de verkiezingen alleen accepteert als hij wint. 'Hij wil je overtuigen dat je stem er niet toe doet', zei Michelle tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton in Phoenix. 'Als een presidentskandidaat dreigt om onze stemmen te negeren en de uitkomst van de verkiezing te verwerpen, dan is hij een bedreiging voor ons land.'

Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. Beeld reuters
Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina.Beeld reuters
Michelle Obama omhelst Hillary Clinton na haar toespraak op een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. Beeld photo_news
Michelle Obama omhelst Hillary Clinton na haar toespraak op een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire.Beeld photo_news

Traditiegetrouw is het Alfred E. Smith liefdadigheidsdiner het moment waarop Amerikaanse presidentskandidaten de strijdbijl één avond begraven om grappend samen aan tafel te zitten. Maar in de grimmige Amerikaanse presidentsverkiezingen konden Hillary Clinton en Donald Trump het donderdagnacht niet laten om de sfeer te verpesten.

De twee zaten bijna naast elkaar aan tafel, met als buffer een kardinaal tussen hen in. Die noemde zijn stoel na afloop ‘de ijzigste plek op de planeet’. Het gala wordt jaarlijks georganiseerd om geld in te zamelen voor arme kinderen in de stad New York. Clinton en Trump gaven elkaar aan het begin van de avond geen hand, net als een dag eerder bij het laatste televisiedebat. De toon van dat heftige debat zetten ze door, in plaats van de goelijke grappen die eerdere presidentskandidaten maakten.

Trump begon met een toespraak waarin hij eerst de lachers op zijn hand kreeg. Hij maakte een grap over zijn eigen vrouw en haar geplagieerde toespraak van Michelle Obama. Maar de zaal vond het niet meer grappig toen hij Clinton corrupt noemde. ‘Hillary is zo corrupt dat ze uit de Watergate-commissie is gezet’, zei hij, verwijzend naar het beroemdste politieke schandaal uit de Amerikaanse geschiedenis. De grap kwam hem op boe-geroep uit de zaal te staan. Een gast riep dat hij van het podium moest.

Ook Clinton ging al snel in de persoonlijke aanval. Ze zei dat Trump in het Vrijheidsbeeld geen hoop ziet maar een mooie vrouw, ‘als ze die fakkel neerlegt en iets aan haar haar doet’. Ze maakte wat meer grappen over zichzelf. Clinton zei dat ze even van haar dutjesschema af moest om naar het gala te komen, verwijzend naar geruchten over een slechte gezondheid.

In 2008 waren Republikein John McCain en Democraat Barack Obama bij het debat. McCain zei toen: ‘Ik kan mijn tegenstander geen geluk wensen. Maar ik wens hem wel het beste.’ Het vriendelijkst waar Trump en Clinton donderdagnacht op uitkwamen was een hand na afloop.

Hillary Clinton en Donald Trump bij het New Yorkse gala. Beeld afp
Hillary Clinton en Donald Trump bij het New Yorkse gala.Beeld afp

De uitspraken van Donald Trump over het niet erkennen van de verkiezingsuitslag zijn gevaarlijk, vindt de Amerikaanse president Barack Obama. Ze ‘ondermijnen onze democratie’, zo zei hij donderdag tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton in Miami.

De Republikeinse presidentskandidaat zei woensdag in een televisiedebat met Democraat Clinton dat hij niet kan beloven dat hij de uitslag volgende maand accepteert als hij verliest. ‘Dit is geen grap, dit is gevaarlijk’, aldus Obama. ‘Als je verliest, dan feliciteer je je tegenstander. Dat is de manier waarop de democratie werkt.’ Volgens de president is de Amerikaanse democratie juist gebaseerd op het idee dat kiezers weten dat hun stem er toe doet en dat de macht in handen is van mensen die gekozen zijn.

Fraude
Trump zegt al weken dat het Amerikaans systeem voor het kiezen van een president niet deugt en hint op vervalsingen van de uitslagen. Dat is volgens Obama niet waar. Volgens de president is fraude bij de verkiezingen in de Verenigde Staten even onwaarschijnlijk als geraakt worden door de bliksem. Obama was in de staat Florida om zijn steun voor Clinton uit te spreken en kiezers op te roepen op haar te stemmen.

De Republikeinse kandidaat hield zelf een verkiezingsrally in Ohio waar beloofde aan zijn ‘kiezers en aanhangers en aan het Amerikaanse volk dat ik de resultaten van deze belangrijke en historische verkiezing volledig zal accepteren’. Na een pauze voegde hij toe ‘als ik win’. Even later legde de Republikein uit dat hij het recht wil bewaren om de verkiezing op een legale manier te betwisten als die bedenkelijk is of zeer nipt. Hij verwees naar de verkiezing van 2000, waarbij George W. Bush na een hertelling van de stemmen de verkiezing won.

Obama in Forida. Beeld reuters
Obama in Forida.Beeld reuters

De filmtitel ‘Michael Moore in TrumpLand’ belooft wellicht een razend, links anti-Trumptraktaat, met een paar typische Trumpfans aan het woord voor een portie flinke verontwaardiging en minachting, maar niets blijkt minder waar. ‘Wat dit land niet nodig heeft is een horrorfilm over Donald Trump. Die maakt hij zelf al’, zo sprak de activistische documentairemaker tegen de Britse krant The Guardian. Zijn dinsdag onverwacht gelanceerde TrumpLand is, zo menen verschillende media, een verrassende 73-minuten durende lofzang op Hillary Clinton.

Tijdens een recent bezoek aan Engeland zou Moore zo geschrokken zijn van de plotselinge Brexit-meerderheid dat hij besloot er alles aan te doen om een onverwachte Trumpmeerderheid in zijn eigen land te voorkomen. TrumpLand is daarom een spoedklus geworden, nog geen twee weken geleden in een paar dagen tijd opgenomen. Geen onderzoekende documentaire zoals zijn bekende Bowling for Columbine (2002) en Fahrenheit 9/11 (2004), maar een monoloog annex stand-upkomedieshow.

Net zo’n verrassing als de première is Moores milde toon. ‘Wie een volle aanval op Trump had verwacht: bereid je voor op een teleurstelling’, schrijft de New York Times in een recensie. ‘Moore, een van de bekendste provocateurs uit de filmwereld, lijkt niet geïnteresseerd in provoceren. De film is geen aanval op Trump, maar een lofzang op zijn tegenstander Hillary Clinton’.

Opmerkelijk, want Moore stemde tijdens de voorverkiezingen op Clintons toenmalige tegenstander Sanders en lang niet al haar beslissingen en standpunten hebben hem in het verleden kunnen bekoren. Maar volgens The Guardian neemt Moore de kijker mee langs zijn eigen misvattingen over Hillary om uiteindelijk bij de conclusie te komen dat ze toch echt een prima kandidaat is.

Een aangenaam verrassende boodschap, vinden zowel The Guardian als de NYT; te midden van alle felle aanvallen over en weer op de gebreken van de tegenkandidaat is zo’n nadruk op goede eigenschappen meer dan welkom. ‘In andere woorden, waarom je wél op iemand zou stemmen, in plaats van niet,’ aldus de NYT. Moores verhaal komt bovendien gemeend en sympathiek over.

Dat neemt niet weg dat TrumpLand als esthetisch product wat teleurstelt. Erg grappig zijn de grapjes niet, vinden beide kranten, en The Guardian krijgt de kriebels van het overschot aan beelden van knikkende en applaudisserende toeschouwers. Drie sterren krijgt de Amerikaan van de Britse krant. ‘Moore heeft een serieuze maar niet erg vermakelijke pro-Clinton campagnefilm gemaakt’, vindt de NYT. ‘Soms grappig, soms oprecht. Maar vergeleken met de rest van zijn werk is het vrij lauw’.

Michael Moore bij de première van zijn pro-Hillarydocumentaire TrumpLand Beeld getty
Michael Moore bij de première van zijn pro-Hillarydocumentaire TrumpLandBeeld getty

Sinds Donald Trump niet alleen maar zakenman is, gaat het slecht met de zaken. De hotels van de Republikeinse presidentskandidaat hebben steeds minder gasten. Hoe langer de campagne duurt, des te leger zijn onder meer het Trump-hotel in Las Vegas en zijn resort in Florida.

Trumps bedrijf hoopt het tij te keren met een nieuwe lijn hotels, waarin de naam van Trump prominent ontbreekt. Die naam was juist de aantrekkingskracht van het Trump-imperium, maar lijkt nu juist besmet, zo zeggen reisadviseurs in The Washington Post. En dus begint Trumps bedrijf met een nieuwe keten: Scion, wat volgens het Trump-persbericht vooral moet betekenen: telg uit een voornaam geslacht.

Niet alleen de naam is anders, maar ook de stijl moet anders. Minder gouden kranen, lagere prijzen en hopelijk een jonger publiek. De boekingen in de bestaande Trump-hotels zijn met de helft gedaald in het afgelopen half jaar. In hetzelfde jaar waarin hij Amerikaans president wil worden, zorgde Trump alvast voor een slaapplek in Washington. Hij opende een nieuw Trump-hotel in een voormalig postkantoor, slechts enkele straten verwijderd van zijn einddoel: het Witte Huis.

Demonstratie bij het Trump-hotel in Washington. Beeld epa
Demonstratie bij het Trump-hotel in Washington.Beeld epa

Apple-topman Tim Cook en Microsoft-miljardair Bill Gates stonden op de lijst van potentiële running mates van Hillary Clinton. Dit blijkt uit een e-mail van Clintons campagnevoorzitter John Podesta die door WikiLeaks is gepubliceerd. De e-mail maakt deel uit van de naar schatting 55 duizend e-mails die WikiLeaks in handen heeft van Podesta. Hij bevestigt noch ontkent dat de e-mails van hem zijn.

Podesta stuurde de e-mail met 39 namen op 17 maart naar Clinton. Het is voor het eerst dat bevestigd wordt dat Clinton de twee zakenmannen op haar groslijst had staan. De post van vicepresident gaat meestal naar een politicus. Behalve dit tweetal, staan op de lijst ook Starbucks-topman Howard Schultz en de bestuursvoorzitter van General Motors, Mary Barra.

Opvallend is dat de vrouw van Gates, Melinda, door het Clinton-kamp ook als een optie werd gezien. Het is niet duidelijk of een van deze vijf uiteindelijk belandde in de 'short list' van Clinton. Zij koos in juli voor politicus Tim Kaine.

De kandidaten werden door Podesta ingedeeld in diverse groepen: vrouwen, latino's en zwarte en blanke politici. Op de lijst staan veel bekende namen, onder wie veel Congresleden en ministers. Opvallend is dat op de lijst ook Clintons rivaal Bernie Sanders staat. Algemeen werd toen aangenomen dat hij niet als een serieuze optie werd gezien door Clinton, mede vanwege de strijd tijdens de voorverkiezingen. Sanders staat in de lijst in een aparte groep.

Kandidaten die ook werden overwogen waren oud-burgemeester Michael Bloomberg en de oud-generaals Mike Mullen en Bill McRaven.

Apple-topman Tim Cook. Beeld ANP
Apple-topman Tim Cook.Beeld ANP

Een groep van 55 hooggeplaatste ex-militairen heeft in een open brief in de Wall Street Journal verklaard dat Donald Trump ‘ongeschikt is om de landmacht te leiden’. Zij hekelen de seksistische opmerkingen die Trump maakte in een gelekte video uit 2005. ‘In deze tape denigreerde hij niet alleen vrouwen, hij ontmenselijkte ze toen hij aan een vrouw refereerde als ‘het’’, schrijven ze.

De gepensioneerde generaals en zogenoemde ‘flag officers’, die rangen bekleedden in de top van het Amerikaanse leger, steken in de brief deels hun hand in eigen boezem. De Amerikaanse strijdkrachten kennen een zwijgcultuur waarin aanranding en verkrachting lange tijd ongestraft bleef. ‘De vrouwen onder ons zijn zich bewust dat de strijd voor gelijkheid binnen de strijdkrachten een moeilijke is, […] we zijn extra gevoelig voor seksueel misbruik, nu de legerleiding probeert om het probleem aan te pakken’.

Seksueel misbruik binnen het leger is een diepgeworteld probleem. In 2012 bleek uit onderzoek van het Pentagon dat slechts 13 procent van de gevallen van seksueel misbruik gemeld werd. Volgens een studie uit 2006 is 80 procent van de vrouwen in het Amerikaanse leger seksueel geïntimideerd, 25 procent werd daadwerkelijk fysiek misbruikt.

Het is niet de eerste keer dat voormalige hoge overheidsfunctionarissen zich uitspreken tegen de presidentskandidaat. Eerder ondertekenden hooggeplaatste oud-veiligheidsfunctionarissen die onder Republikeinse presidenten dienden een open brief in The New York Times. Daarin stelden zij dat het Trump ontbreekt aan 'het karakter, de waarden en ervaring' om president te zijn.

John Castellaw (midden), een van de ondertekenaars, spreekt in september tijdens een persconferentie zijn steun uit voor Hillary Clinton. Beeld reuters
John Castellaw (midden), een van de ondertekenaars, spreekt in september tijdens een persconferentie zijn steun uit voor Hillary Clinton.Beeld reuters

Hoewel ze in een eerdere verklaring al liet weten de seksistische uitlatingen van haar man Donald Trump af te keuren, heeft Melania Trump nu in een zeldzaam interview gezegd dat de schuld in haar ogen niet bij haar man ligt.

Donald Trump werd ‘opgehitst’ in de opnames van het programma Access Hollywood uit 2005, die onlangs uitlekten, aldus Melania. Trump zegt hierin tegen presentator Billy Bush zegt dat hij alles bij vrouwen kan flikken, omdat hij beroemd is. Zijn uitspraak dat hij vrouwen ‘bij de poes’ kan grijpen, kwam hem zowel buiten als binnen zijn eigen partij op enorm veel kritiek te staan.

‘Het was jongenspraat en hij werd opgehitst door de host om vieze en slechte dingen te zeggen’, zei Melania Trump in een interview met Anderson Cooper van CNN. Volgens Melania was het de eerste keer dat ze haar man dergelijke taal hoorde gebruiken. ‘Daarom was ik verrast, want ik ken de persoon die zo praat niet en hij zou zulke dingen privé ook nooit zeggen’, verzekert ze.

Melania verspreidde via sociale media een geschreven verklaring nadat de audiobestanden meer dan een week geleden uitlekten, waarin ze de uitspraken ‘onaanvaardbaar’ noemde. Dit is eerste keer dat ze in een interview reageert. Nadat de tape openbaar gemaakt werd, werd Trump door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel onaanvaardbaar gedrag. De Republikein ontkent alle beschuldigingen.

De vrouw van Donald Trump houdt zich verrassend stil tijdens de aanloop naar de verkiezingen. Ze geeft nauwelijks interviews en speeches. Presentator Billy Bush werd na het schandaal rondom de opnames ontslagen door zijn werkgever NBC.

Melania Trump en Anderson Cooper. Beeld reuters
Melania Trump en Anderson Cooper.Beeld reuters

Presidentskandidaat Donald Trump heeft zich op Twitter schamper uitgelaten over de Amerikaanse televisieshow Saturday Night Live. Het is verrassend dat Trump de uitzending nu wel te ver vindt gaan, en eerder niet. In een sketch werd zijn optreden in het de ‘town hall meeting’ vorige week gepersifleerd. Zo werd zijn lichaamstaal vergeleken met de haai uit de film Jaws. Trump vond de sketch saai en ‘ongrappig’, schreef hij op Twitter.

De persiflage van presidentskandidaten Trump en Clinton. Beeld ap
De persiflage van presidentskandidaten Trump en Clinton.Beeld ap

Een lokaal kantoor van de Republikeinse partij in de Amerikaanse stad Orange County (North Carolina) is zondag zwaar beschadigd geraakt door een aanval met een brandbom. Op de muur van een nabijgelegen pand werd de tekst 'Nazi-Republikeinen, verlaat onze stad, of anders' aangetroffen. Niemand raakte bij de aanval gewond.

Volgens de politie is de schade het gevolg van een molotovcocktail die 's nachts bij het kantoor naar binnen is gegooid. Er wordt nog onderzocht wie de daders zijn. De Republikeinse Partij overweegt nu alle lokale partijkantoren tot het einde van de presidentsverkiezingen extra te beveiligen.

Hillary Clinton liet via Twitter weten de aanval 'afschuwelijk en onacceptabel' te vinden, maar blij te zijn dat niemand gewond raakte.

null Beeld ap
Beeld ap

Donald Trump heeft op een verkiezingsbijeenkomt in de staat New Hampshire een oproep gedaan aan zijn rivale Hillary Clinton om voorafgaand aan het laatste debat van woensdag, een drugstest te doen. Trump suggereerde dat Clinton tijdens het vorige tv-debat onder invloed was.

'Ik weet niet wat er met haar aan de hand was. Bij de start van het debat was ze helemaal opgedraaid', zo zei hij in Portsmouth over de Democratische kandidate. 'Maar aan het einde kon ze amper haar auto bereiken. Ik denk dat er een drugstest voor de start van het debat moet komen. Waarom doen we dat niet?'

Het derde en laatste tv-debat tussen Trump en Clinton vindt komende woensdag (donderdagochtend Nederlandse tijd) in Las Vegas plaats. Trump kwam in New Hampshire ook terug op de peilingen, die op een almaar afnemende aanhang voor Trump lijken te wijzen. Trump legde de schuld voor zijn tanende populariteit niet bij zichzelf, maar bij de media. 'Deze verkiezingen worden door de corrupte media gemanipuleerd, door valse beschuldigingen en complete leugens te verspreiden, om oneerlijke Hillary te laten winnen', zo zei hij.

Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

Weer zijn twee Amerikaanse vrouwen in de publiciteit getreden met verhalen over seksueel wangedrag van Donald Trump. Beiden zijn door Trump onzedelijk betast, zeggen ze. Kristin Anderson en Summer Zervos deden hun verhaal apart van elkaar.

Anderson, een voormalig model, zegt in de jaren 90 door Trump te zijn betast in een restaurant in New York. Hij stopte zijn vingers onder haar rok en betastte haar vagina, vertelde ze aan The Washington Post.

Zervos, een voormalige deelnemer aan het door Trump gepresenteerde realityprogramma The Apprentice, sprak zich uit over een incident in een hotelkamer in Beverly Hills. Na haar deelname aan het programma hoopte ze voor Trump aan de slag te kunnen en hij gaf haar het idee dat dit zou gaan gebeuren. Ze zegde toe met hem te zullen dineren, maar in plaats van in een hotelrestaurant vond het etentje plaats in één van de vrijstaande bungalows van het hotel in Los Angeles. Daar begon hij haar te zoenen en greep hij haar borst vast. Ook probeerde hij haar zijn slaapkamer in te trekken, zogenaamd om televisie te kijken. Ze probeerde daarna alsnog aan de slag te gaan voor de huidige Republikeinse presidentskandidaat, omdat ze een baan nodig had.

De schandalen rondom Trump en zijn gedrag jegens vrouwen stapelen zich op, maar de kandidat blijft alles ontkennen. Tijdens een toespraak in North Carolina noemde hij Anderson en Zervos zieke leugenaars. 'Sommigen doen het waarschijnlijk voor wat beroemdheid, ze krijgen wat gratis roem. Het is volledig doorgestoken kaart', aldus Trump.

Summer Zervos (rechts) met haar advocaat Gloria Allred (links) tijdens een persconferentie. Beeld reuters
Summer Zervos (rechts) met haar advocaat Gloria Allred (links) tijdens een persconferentie.Beeld reuters

De stroom beschuldigingen aan het adres van Donald Trump lijkt deze week nog lang niet opgedroogd. Waren het eerst de aanrandingen van steeds meer vrouwen die een golf van verontwaardiging teweegbrachten, nu blijkt hij ook een dove actrice herhaaldelijk voor 'achterlijk' te hebben uitgemaakt.

Drie voormalige medewerkers van het realityprogramma The Apprentice doen een boekje open over de grove wijze waarop hij actrice Marlee Matlin ten overstaan van zijn medewerkers beschimpte. Hij liet een doventolk zijn opmerkingen zelfs vertalen, zo vertellen ze aan The Daily Beast.

Matlin was in 2011 te zien in Trumps tv-programma op NBC. Trump had er volgens zijn medewerkers een handje van om de met een Oscar bekroonde actrice te beledigen en te imiteren en net te doen alsof ze geestelijk niet in orde was. Soms gebeurde dat achter haar rug om, maar op andere momenten ook recht in haar gezicht.

En de actrice zelf? Die ging niet in op de beschuldigingen van de oud-medewerkers, maar zei slechts: 'Het gaat niet om beledigingen of om het neerhalen van elkaar. Als een dove, maar ook als moeder, als vrouw, echtgenote en actrice heb ik een stem gekregen. En ik gebruik die stem om mezelf te laten horen... door te stemmen.'

Actrice Marlee Matlin Beeld epa
Actrice Marlee MatlinBeeld epa

Fictie en werkelijkheid komen soms akelig dicht bij elkaar. Dat bewijst de Amerikaanse tv-serie Law & Order: Special Victims Unit, waarvan binnenkort een aflevering te zien is die wel heel erg doet denken aan de seksrel rondom de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Op 27 oktober is de bijzondere aflevering van de langstlopende serie van de Amerikaanse zender NBC te zien. Unstoppable, heet de aflevering waarin acteur Gary Coole een Trump-achtige miljonair speelt die een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap en onder vuur komt te liggen vanwege beschuldigingen van aanranding en verkrachting. 'Ik ben een knappe, charmante miljonair en vrouwen werpen zich op mij', zegt Coole in het promo-filmpje van de aflevering.

Een en ander doet sterk denken aan de schandalen waarin Trump de afgelopen week verwikkeld is geraakt. Vier vrouwen vertelden aan The New York Times, de Palm Beach Post en People Magazine dat Trump hen ongevraagd en ongewenst begon te kussen of te betasten. En dan is er nog het veelbesproken gelekte filmpje uit 2005, waarin Trump opschept hoe hij vrouwen vaak meteen begint te zoenen en hoe hij eens een getrouwde vrouw probeerde te versieren. Citaat: 'Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen', pocht hij. 'Je kan alles doen. Grijp ze in hun poes. Je kan alles doen.'

Dat de aflevering van Law & Order: Special Victims Unit juist nu wordt uitgezonden, is pikant. Volgens het Amerikaanse blad Variety zouden de makers van de tv-serie hebben geworsteld met de aflevering. Eerst werd besloten om de uitzending ervan uit te stellen tot 9 november, een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hier werd later door NBC van afgezien omdat de beslissing mogelijk als 'politiek gemotiveerd' zou kunnen worden gezien.

NBC heeft immers een lange gemeenschappelijke geschiedenis met Trump. Zo werden diens populaire programma's The Apprentice en Celebrity Apprentice op de Amerikaanse tv-zender uitgezonden. Evenals de door Trump strak georganiseerde schoonheidswedstrijd Miss Universe.

Trump heeft zich verontschuldigd voor zijn vuige en vrouwonvriendelijke uitspraken, maar hij ontkent vrouwen ooit onzedelijk te hebben betast. Hoe het de Trump-achtige miljonair vergaat wordt over twee weken duidelijk. Benieuwd of Trump zelf ook zal kijken.

Beeld uit de trailer van Law & Order: SVU met Gary Coole als 'Trump-achtige miljonair'. Beeld .
Beeld uit de trailer van Law & Order: SVU met Gary Coole als 'Trump-achtige miljonair'.Beeld .

Talloze verslaggevers zouden dolgraag Donald Trump willen interviewen. Nedeljnik, een nieuwsblaadje uit Servië, dacht via via de Amerikaanse presidentskandidaat te hebben gestrikt voor een vraaggesprek per e-mail. Het leverde een 'exclusief interview' op, met Trump prominent op de voorpagina.

Alleen, het is zeer twijfelachtig of het vraaggesprek wel echt is. Politico meldt dat Suzanne Jaworowski, de adviseur van Trump die in Nedeljniks overtuiging optrad als doorgeefluik, ontkent dat zij heeft bemiddeld bij het interview.

Het Servische blad staat voor een raadsel. Mogelijk is het vraaggesprek vervalst door Vladimir Rajcic, een Servisch-Amerikaanse acteur die een lijntje heeft lopen naar Trumps running mate Mike Pence. Nedeljnik maakte gebruik van Rajcics connecties om de vragenlijst bij Trump te krijgen. Via de acteur ontvingen de redacteuren een reactie van de presidentskandidaat die was ondertekend door Jaworowski, dachten ze althans. Een andere mogelijkheid is dat het interview wél echt is en dat kamp-Trump liegt, zo beweert Nedeljnik: 'Dat zou niet de eerste keer zijn.'

In het 'interview' veroordeelt Trump de NAVO-bombardementen op Belgrado in 1999. Hij legt de schuld voor de luchtaanvallen bij toenmalig president Bill Clinton. Nedeljnik ging er vanuit dat deze woorden van 'the real Donald' waren. Per slot van rekening zou Trump de Servisch-Amerikaanse kiezer willen paaien voor de verkiezingen van volgende maand. Tenminste, dat lieten de redacteuren zich wijsmaken.

null Beeld afp
Beeld afp

'Trump zal Amerika redden en ons land weer groot maken.' Met die woorden neemt acteur Jon Voight het op voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Jon Voight – bekend van zijn rollen in films als Coming Home, Midnight Cowboy en de tv-serie Ray Donovan – heeft geen goed woord over voor Hillary Clinton. 'Ze heeft bloed aan haar handen', zegt hij, verwijzend naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012 waarbij vier Amerikaanse burgers omkwamen. 'Tegen de nabestaanden loog ze over de oorzaak.’ Ook meent hij dat Clinton ‘conservatieve stemmen zal verbannen uit de media' mocht zij als president worden verkozen.

Acteur Robert de Niro krijgt er ook van langs in de drie minuten durende video. 'Robert de Niro is een miljonair en zoals zo veel Hollywoodsterren die op Clinton stemmen, heeft hij geen enkele tolerantie voor mensen met een andere mening.'

De uithaal naar De Niro is een reactie op een eerdere pro-Clinton video die De Niro opnam. Daarin verkondigde hij dat Trump 'zo ongelooflijk stom is'. 'Hij is waardeloos, hij is een hond, hij is een varken, hij is een oplichter, een straathond die niet weet waar hij over praat, iemand die zijn huiswerk niet doet, het ook niet boeit, denkt dat hij heel wat is, zijn belasting niet betaalt', aldus De Niro.

Jon Voight. Beeld afp
Jon Voight.Beeld afp

Opnieuw zijn beelden opgedoken waarin Donald Trump een uiterst ongepaste uitspraak doet. In een video van een kerstspecial van het CBS-programma Entertainment Tonight uit 1992 is te horen hoe Trump over een 10-jarig meisje zegt: ‘Ik date haar over tien jaar. Kun je je dat voorstellen?’

Volgens Trumps tegenstanders is de video een zoveelste bewijs dat de kandidaat een seksist is. Al weken beheerst het onderwerp de verkiezingscampagne. Het begon met Trumps uitspraken over de voormalig Miss Universe Alicia Machado. Hij noemde de Latina ‘miss piggy’ en ‘mevrouw de huishoudster’, vertelt ze in een campagnevideo van Hillary Clinton.

De seksismestorm kwam afgelopen vrijdag tot een hoogtepunt, toen beelden uit 2005 opdoken waarin Trump bespreekt hoe hij vrouwen begint te zoenen, zonder te wachten. ‘Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen. (...) Grijp ze in hun poes. Je kunt alles doen.' Verschillende hooggeplaatste Republikeinen vielen hem hierna af.

Woensdagnacht kwamen nog eens vier vrouwen, twee in The New York Times, één in The Palm Beach Post en één in People Magazine naar buiten met verhalen over de presidentskandidaat. Hij zou ze hebben op de mond hebben gekust en betast. Een vrouw zegt dat hij haar borsten heeft beetgepakt. Over de nieuwe aantijgingen leest u hier meer.

Donald Trump op een campagnebijeenkomst. Beeld getty
Donald Trump op een campagnebijeenkomst.Beeld getty

Een simpele oproep van Facebook en voilà: de Verenigde Staten krijgen honderdduizenden kiesgerechtigden erbij. Op 23 september herinnerde het sociale medium zijn Amerikaanse gebruikers eraan zich te registreren, een vereiste om in november te kunnen stemmen bij de presidentsverkiezingen. Het effect was duidelijk zichtbaar, bericht The New York Times: in de zestien staten waarvan cijfers voor handen zijn, registreerden zich die dag ruim 330 duizend Amerikanen.

Die aanwas is goeddeels toe te schrijven aan Facebook, erkennen verkiezingsorganisatoren uit verschillende staten. In Californië registreerden 123 duizend kiezers zich op de 23ste, waar twee dagen ervoor een kleine 17 duizend dat deden. In Minnesota, dat voorafgaande aan de actie nog geen tweeduizend nieuwe registraties per dag telde, meldden zich 26.743 kiezers.

De Facebook-actie is een schakel in een landelijke campagne om Amerikanen naar de stembus te krijgen. Bij de verkiezingen in 2012 maakten slechts 55 procent van de kiezers gebruik van hun stemrecht.

De respons op de oproep van Facebook is goed nieuws voor Hillary Clinton, aldus The New York Times: Facebook bereikt bovenal vrouwen en jongeren, twee doelgroepen die neigen naar een stem op de Democratische partij.

Kiezers staan in de rij om te stemmen in Wichita, Kansas (2012). Beeld epa
Kiezers staan in de rij om te stemmen in Wichita, Kansas (2012).Beeld epa

Donald Trump is vanuit een internationaal oogpunt gevaarlijk. Dat heeft de chef mensenrechten van de Verenigde Naties gezegd. Zeid Ra'ad al Hussein haalde opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat over minderheden aan en pleidooien voor het gebruik van martelmethoden die in het internationaal recht zijn verboden. Al Hussein noemde de uitspraken verontrustend. ‘Als Donald Trump wordt gekozen op basis van de dingen die hij heeft gezegd - en tenzij die dingen niet veranderen - kan er volgens mij geen twijfel over bestaan dat hij internationaal gezien gevaarlijk zal zijn.’

Tijdens een televisiedebat in februari zei Trump dat hij als president waterboarding nieuw leven wil inblazen. Waterboarding is een omstreden verhoortechniek waarbij gevangenen het gevoel krijgen dat ze verdrinken.

'In het Midden-Oosten hebben we mensen die de hoofden afhakken van christenen en een hoop andere mensen', zei de miljardair in februari. 'Ik zou waterboarding weer invoeren. Ik zou dingen herinvoeren die een stuk erger zijn.'

De mensenrechtenchef van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein, noemt Trump 'gevaarlijk' Beeld epa
De mensenrechtenchef van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein, noemt Trump 'gevaarlijk'Beeld epa

Donald Trump is nog niet geschikt om in een supermarkt te werken, laat staan om president van de Verenigde Staten te worden. Dat heeft president Barack Obama dinsdag gezegd in een campagnespeech voor Hillary Clinton.

Met zichtbaar plezier somde Obama de redenen op waarom Trump in zijn ogen totaal ongeschikt is voor het ambt: het feit dat hij als zakenman bijna een miljard dollar verloor, zijn weigering zijn belastinggegevens openbaar te maken en zijn opmerkingen over vrouwen. 'Deze kerel zegt dingen die je nog niet acceptabel zou vinden van iemand die solliciteert bij een supermarkt', citeerde The Washington Post Obama.

Obama hamerde op het belang van de komende verkiezingen. 'Je hebt alles te verliezen', aldus de president. 'Alle vooruitgang die de afgelopen acht jaar is geboekt staat op het stembiljet. Beschaafdheid staat op het stembiljet, gerechtigheid staat op het stembiljet, gelijkheid staat op het stembiljet, democratie staat op het stembiljet. Als je in deze verkiezing een boodschap wilt afgeven, verzet je dan tegen racisme en seksisme.'

Quote

Deze kerel zegt dingen die je nog niet acceptabel zou vinden van iemand die solliciteert bij een supermark

De Amerikaanse president Barack Obama
null Beeld Private Eye
Beeld Private Eye

Het Democratisch kamp heeft weer een schepje op het verkiezingsvuur gegooid. Het Witte Huis deelde dinsdag mee dat de opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump over het betasten van vrouwen wijzen op een geval van aanranding.

Het draait om opmerkingen van Trump van elf jaar geleden en waarvan een geluidsopname bewaard is gebleven. Hij zou in 2005 onder meer hebben gezegd dat hij seks wilde hebben met een getrouwde vrouw en dat hij had gemerkt dat ze nepborsten had. Hij betitelde zijn opmerkingen van weleer zondagavond in het debat met zijn rivale Hillary Clinton als 'niet meer dan kleedkamerpraat'. De seksistische opmerkingen zouden onder anderen gaan over Nancy O'Dell, een bekende presentatrice in de VS.

President Obama noemde de opmerkingen dinsdag weerzinwekkend. Donald Trump is inmiddels alweer in een volgend conflict verwikkeld. Dit keer met leden van zijn eigen Republikeinse kamp.

Miljardair Warren Buffett heeft Donald Trump laten zien hoe het moet: gewoon je belastingaangifte openbaar maken, zelfs als de Belastingdienst het nog in onderzoek heeft. Buffett besloot maandag zijn belastinggegevens openbaar te maken nadat Trump zondag in het tweede presidentiële debat Buffett had genoemd als een van de rijke aanhangers van Hillary Clinton die, net als hij, ook flinke aftrekposten zou hebben. En dus niet of nauwelijks inkomstenbelasting zou betalen.

Trump noemde ook zakenman George Soros. ‘Veel van haar vrienden hadden grotere aftrekposten’, aldus Trump in het debat. Buffett had in augustus beloofd zijn aangiftes openbaar te maken als ook Trump dat zou doen. Maar omdat Trump zondag zijn naam noemde, kwam hij in actie. Buffett richting Trump: ‘Hij heeft mijn inkomstenbelastinggegevens niet gezien. Maar ik ben blij om hem de feiten onder ogen te laten zien.’

Uit Buffetts gegevens blijkt dat hij in 2015 over zijn inkomsten van 11,6 miljoen dollar 16 procent belasting betaalde: 1,8 miljoen dollar. Hij had voor 5,5 miljoen dollar aan aftrekposten, waaronder 3,5 miljoen dollar voor goede doelen. Buffett is een van de rijkste mannen van de VS. Zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway beschikt nu over 73 miljard dollar aan cash voor het doen van investeringen en overnames.

Warren Buffet Beeld reuters
Warren BuffetBeeld reuters

Wie gisteravond het slot van De Wereld Draait Door (DWDD) zag, voelde het wel aankomen: de afsluitende Lucky TV, waarin maker Sander van de Pavert het debat tussen Trump en Clinton omvormde tot een duet, was een onmiskenbare viralkandidaat. En zo geschiedde.

Het filmpje 'Time of My Life, by Trump and Clinton' is inmiddels overal opgepikt. 'The best thing yet to come from the 2016 presidential election', schrijft The Huffington Post. Ook The Guardian schrijft er over. Buzzfeed is eveneens enthousiast. En CBS News wijdde er een heel item aan, zie hieronder.

Donald Trump na afloop van het debat. Beeld afp
Donald Trump na afloop van het debat.Beeld afp

Tijdens het meest recente debat met zijn rivaal Hillary Clinton deed de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn agressief seksistische opmerkingen over vrouwen (‘Grijp ze in hun kruis, je kan alles doen’, schepte Trump op tegen presentator Billy Bush, die meelachte en inmiddels door NBC geschorst is) die onlangs uitlekten tot twee keer toe af als 'kleedkamerpraat'.

Amerikaanse topatleten reageren nu: voor de manier waarop Trump over vrouwen sprak, is in hun kleedkamers geen plek. ‘Ik weet niet in welke kleedkamer hij geweest is. Ik vond het niet prettig, nee, om eerlijk te zijn. Dat is niet hoe wij met elkaar praten in de kleedkamer’, aldus basketballer Udonis Haslem van de club Miami Heat tegen persbureau AP, over de manier waarop Trump zijn gedrag jegense vrouwen probeert te rechtvaardigen. American football-speler Jacob Tamme van de Atlanta Falcons tweette: ‘Stop alsjeblieft met het zeggen van ‘kleedkamerpraat. Het is niet normaal. En al zou het normaal zijn, het is niet OK.’

Veel topsporters geven wel direct toe dat ze negatieve en seksistische dingen in de kleedkamer gehoord hebben. Ex-topsporter Ron Darling zegt dat dat soms lastig is. De meest luide en onbeleefde speler kan het imago van een heel team verpesten. Maar hij heeft ook een tip voor sporters: zich van dit soort praatjes distantiëren door weg te lopen.

Vorige week had hij nog zeven twittervolgers (‘van wie twee mijn grootmoeder’), inmiddels wordt hij als mogelijk populairste Halloweenkostuum van het jaar genoemd. We hebben het over Kenneth Bone, de gezette Amerikaanse kiezer die in zijn gezellige rode trui en kaki broek een kritische vraag afvuurde op de presidentskandidaten tijdens het debat zondagnacht.

Niet Trump, niet Clinton, maar Ken Bone was de onbetwiste winnaar, vinden Amerikaanse media en twitteraars. Waarom, vraagt iedereen zich af? Lastig te zeggen. Zijn ontwapenende uiterlijk, zijn scherpe vraagstelling over het energiebeleid, zijn geinige naam – hoe dan ook, toen de innemende Amerikaan huiswaarts ging had hij er duizenden volgers op sociale media bij en zag hij zichzelf in tientallen gefotoshopte beelden terug.

Op wie hij gaat stemmen weet hij nog niet, maar over zijn eigen Halloweenoutfit hoeft hij na zijn plotselinge roem niet na te denken. ‘Ik ga als mezelf’, aldus Bone tegen persbureau AP. ‘Het beste kostuum ooit.’

Kenneth Bone luistert naar Clinton tijdens het debat Beeld ap
Kenneth Bone luistert naar Clinton tijdens het debatBeeld ap

Acteur Robert de Niro heeft ongenadig hard uitgehaald naar de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. In een video op social media maakt De Niro hem met de grond gelijk.

'Hij is zo ongelooflijk stom. Hij is waardeloos, hij is een hond, hij is een varken, hij is een oplichter, een straathond die niet weet waar hij over praat, iemand die zijn huiswerk niet doet, het ook niet boeit, denkt dat hij heel wat is, zijn belasting niet betaalt. Hij is een idioot’, somt De Niro op.

‘Het maakt me woedend dat dit land tot het punt is gekomen om deze idioot te brengen waar hij nu is’, gaat De Niro verder, die zelfs nog een stapje verder wil gaan. ‘Hij zegt dat hij het leuk vindt om mensen in het gezicht te slaan? Nou, ik zou hem graag eens in het gezicht slaan. Is dit iemand die we president willen maken? Ik denk het niet.’

De video was al gemaakt voordat Trump zaterdag door het stof moest vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken. De opnames waren bedoeld voor een promotiefilmpje met andere beroemde personen die Amerikanen aansporen om op 8 november te gaan stemmen. De Niro trok echter zo fel van leer dat hij uiteindelijk het promotiefilmpje niet haalde.

De krant The Washington Post heeft vrijdag een video-opname uit 2005 gepubliceerd waarop presidentskandidaat Donald Trump zich vulgair uitlaat over vrouwen. ‘Als je een ster bent, dan laten ze je het doen’, zegt Trump. ‘Je kan alles doen. Ze bij hun poes grijpen.’ En over een vrouw die hij probeerde te versieren: ‘Ik heb geprobeerd haar te neuken. Ze was getrouwd. Toen ik haar later zag, had ze ineens neptieten enzo.’

In de video praat Trump met een man terwijl hij aankomt op de set van de soap Days of our Lives, waarin Trump een kleine rol zou spelen. ‘Dit was kleedkamertaal, een privégesprek dat vele jaren geleden plaatsvond’, aldus Trump in een reactie. ‘Het spijt me als ik iemand heb beledigd.’ Hij voegt daaraan toe dat Bill Clinton 'veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan'.

Trumps rivaal Hillary Clinton neemt al langer aanstoot aan zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. 'Dit is verschrikkelijk. We kunnen niet toestaan dat deze man president wordt', zei ze nadat het nieuws over de video naar buiten kwam.

Ook partijgenoten van Trump reageerden verontwaardigd. 'Geen enkele vrouw zou ooit in dit soort bewoordingen omschreven mogen worden', zei de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus.

Donald Trump. Beeld ap
Donald Trump.Beeld ap

De Amerikaanse first lady heeft het zachte Washingtonse najaarsweer aangegrepen om de laatste wijzigingen door te brengen in haar wereldberoemde moestuin bij het Witte Huis. Voor de winter zijn intrede doet, en voor ze in januari uit de ambtswoning moet verhuizen, heeft Michelle Obama deze week nog wat blijvende veranderingen doorgevoerd in de tuin.

De moestuin is uitgebreid, heeft stenen paden gekregen, een toegangsboog, een oprichtingssteen (anno 2009), tafels en bankjes. Daarmee wordt het heel wat lastiger voor of de Clintons of de Trumps om de moestuin weg te halen. ‘Dit tuintje moet blijven bestaan als symbool voor de hoop dat we een gezonder land kunnen maken voor onze kinderen’, aldus Obama donderdag bij een ceremonie tussen het groen.

Michelle Obama heeft zich in haar rol als first lady ingezet voor het promoten van een gezonde levensstijl, voornamelijk onder kinderen. Dat deed ze door zelf het goede voorbeeld te geven en veel te sporten en door een moestuin in te richten achterin de enorme achtertuin. Ze was niet de eerste die eigen groente verbouwde bij het Witte Huis maar gaf er wel de meeste publiciteit aan. De moestuin kwam haar ook op kritiek te staan omdat hij er altijd wel heel perfect bijligt – het zijn de tuinmannen die het meeste werk doen en die ook nog het liefst planten planten in plaats van met een zaadje te beginnen.

Om haar opvolger Bill Clinton of Melania Trump te helpen maakte Michelle Obama bekend dat er 2,5 miljoen dollar aan privédonaties beschikbaar is voor toekomstig onderhoud. Scholieren mogen de first lady helpen bij de laatste herfstoogst waarbij er aubergines, okra’s, tomaten en kruiden geplukt moeten worden. Die maken ruimte voor de wintertuin vol broccoli en boerenkool, waar een nog onbekende opvolger de vruchten van plukt. De vraag is of Trump er blij mee zal zijn – hij heeft in interviews vaak aangegeven dat hij vooral van fast food houdt.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty

De Libertijnse presidentskandidaat Gary Johnson, die zo’n 7 procent scoort in de peilingen, heeft opnieuw geblunderd. In een interview met The New York Times werd Johnson woensdag gevraagd of hij de naam wist te noemen van de leider van Noord-Korea. Maar de politicus die niet wist wat Aleppo was, weigerde in te gaan op de vraag. ‘U wilt dat ik zijn naam noem…kom op, zeg’, zei Johnson.

Het antwoord was natuurlijk Kim Jong-un. Maar de Amerikaanse kiezer zal nooit weten of Johnson, die opvallend veel jonge kiezers trekt, dit wel wist. Eerder blunderde de presidentskandidaat, na het Aleppo-debacle, toen hij tijdens een tv-interview geen naam kon noemen van een buitenlandse leider die hij bewonderde. ‘Oh, jee, ik heb weer zo’n Aleppo-moment’, zei de voormalige Republikeinse gouverneur van New-Mexico tot verbazing van de presentator, het publiek en de kijkers.

Hierop zei Johnson dat hij een voormalige Mexicaanse president bewonderde maar hij kon niet zeggen wie. Zijn vicepresidentskandidaat William Weld, oud-gouverneur van Massachusetts, noemde vervolgens oud-president Vicente Fox. Ook stak Johnson tijdens een tv-interview in een park zijn tong uit naar de stomverbaasde interviewster.

Weld geldt als de meest snuggere van het tweetal. Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, zei eerder dit jaar dat hij zeker had overwogen om op de Libertijnse Partij te stemmen als Weld de presidentskandidaat was geweest. De blunders hebben er overigens nog niet voor gezorgd dat de aanhangers van de partij massaal afhaken.

Probleem
Johnson vindt het overigens helemaal geen probleem dat hij zo weinig weet van de buitenlandse politiek. Volgens hem leidt het alleen maar tot onnodige Amerikaanse bemoeienis en militaire interventies als steeds weer een president wordt gekozen die alles weet van de staatshoofden in de wereld. ‘Laten we stoppen met betrokken raken bij al deze regime-veranderingen’, aldus Johnson in een interview met MSNBC.

In het interview met The New York Times deed Johnson een gewaagde uitspraak die veel wenkbrauwen deed fronsen in Washington. Hij plaatste de honderdduizenden doden die het regime van president Bashar al-Assad heeft veroorzaakt, vooral onder burgers, op gelijke hoogte met de burgerdoden die vallen bij Amerikaanse bombardementen. Johnson zei tot vier keer toe ‘ja’ of hij dit écht vond. ‘We zijn zoveel beter als we in Afghanistan een ziekenhuis bombarderen en zestig mensen worden gedood’, zei hij op sarcastische toon.

Gary Johnson. Beeld AP
Gary Johnson.Beeld AP

Het campagneteam van Hillary Clinton heeft extra zendtijd ingekocht op The Weather Channel, de Amerikaanse televisiezender die 24 uur per dag over het weer bericht. Dat meldt Politico. De orkaan Matthew trekt naar verwachting de komende dagen over de oostkust van de Verenigde Staten en Clinton wil zorgen dat ze in beeld blijft als Amerikanen alleen nog maar op het weer gefixeerd zijn.

In het pad van de orkaan ligt een aantal belangrijke staten waarvan nog niet duidelijk is of het merendeel van de kiezers op de Democraat stemt of op haar tegenstander Donald Trump. Orkaan Matthew gaat naar verwachting donderdag aan land in de zuidelijke swing state Florida en raast later over politiek strijdtoneel North Carolina. In tijden van extreem weer stemmen Amerikanen massaal af op The Weather Chanel dat van elk weertype een spektakel maakt.

De orkaan heeft de afgelopen boven de Caraïben al aan 26 mensen het leven gekost. Haïti heeft de presidentsverkiezingen die zondag zouden worden gehouden uitgesteld door de gevolgen van de orkaan. Matthew is de sterkste storm in de afgelopen tien jaar in het gebied. Er werden op Haïti en Cuba windstoten van 230 kilometer per uur gemeten. De kracht van de orkaan is woensdag iets afgenomen. De orkaan koerst naar de Bahama's en de Amerikaanse oostkust. Gevreesd wordt dat de storm dan weer in kracht toeneemt.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde de bevolking van de zuidelijke oostkust voor de naderende storm. In Florida, Georgia, North en South Carolina zijn waarschuwingen afgegeven en mensen opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.

Clinton heeft in Florida voor 63.000 dollar aan advertentieruimte ingekocht bij The Weather Channel. Daarin zal ze vijf dagen lang politieke reclamespotjes uitzenden. Trump kocht al eerder dit jaar advertenties bij de weerzender. Het is nog onduidelijk hoe de orkaan lokale campagneactiviteiten gaat beïnvloeden maar wel dat Matthew het nieuws zal beheersen. De twee presidentskandidaten gaan zondag weer in debat.

Een spotje van Clinton:

Overstromingen in Haïti na orkaan Matthew. Beeld afp
Overstromingen in Haïti na orkaan Matthew.Beeld afp

Voor de derde keer in de geschiedenis neemt het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic stelling in de presidentsverkiezingen.

In een commentaar schrijft het tijdschrift dat ze niet alleen onder de indruk zijn van de kwaliteiten van Hillary Clinton, maar bovendien zeer bezorgd zijn over het duidelijke gebrek aan competenties van haar tegenstrever, Donald Trump. The Atlantic vindt dat Donald Trump zichzelf al lang voordat hij zichzelf kandideerde gediskwalificeerd heeft voor welk publiek ambt dan ook.

De vorige keer dat het tijdschrift zich voor een kandidaat uitsprak was in 1964, voor Lyndon B. Johnson. In 1860 steunde the Atlantic Abraham Lincoln.

Hillary Clinton. Beeld afp
Hillary Clinton.Beeld afp

Het Kremlin is boos dat Rusland en president Poetin dag in, dag uit onderwerp zijn van de Amerikaanse verkiezingscampagne. Een woordvoerder van Poetin benadrukte woensdag dat Moskou het beu was dat Rusland continu negatief wordt bejegend. Tenminste, in Russische ogen.

‘Natuurlijk willen we dat ons land alleen maar in positieve zin wordt genoemd’, aldus Woordvoerder Dimitri Peskov tegenover journalisten. ‘Maar tot onze spijt wordt de Russische kaart gespeeld en is het noemen van onze president een onlosmakelijk onderdeel geworden van de Amerikaanse verkiezingscampagne.’

Het Kremlin reageerde nadat Donald Trump had gezegd dat Rusland het akkoord met de VS over een wapenstilstand in Syrië had gebroken en dat Poetin Amerikaanse leiders niet respecteert. In de afgelopen maanden had de Republikein zich doorgaans positief uitgelaten over de Russische president.

Sterke leider
Trump noemde hem onder andere een sterke leider met wie hij, als hij president wordt, wel zaken zou kunnen doen. Trump staat nu onder druk om zich minder positief over Poetin uit te laten. Hillary Clinton gebruikt zijn bewondering voor de Russische leider nu voortdurend tegen hem.

In het vicepresidentsdebat dinsdag gebruikte Trumps running mate Mike Pence ook harde woorden voor Poetin. Pence noemde de president een ‘kleine leider’ die zich schuldig maakte aan pesten en treiteren. ‘Russische acties moeten worden beantwoord met Amerikaanse kracht’, aldus de vicepresidentskandidaat over de Russische bemoeienis met Oekraïne en Syrië.

Zijn rivaal Tim Kaine wees tijdens het debat steeds op de lovende woorden van zowel Trump als Pence voor Poetin. Vorige maand noemde Pence de Rus nog een ‘sterkere leider’ dan Obama.

De presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump zijn elkaar in de haren gevlogen over de vraag of de Republikein op een slinkse manier belastingen heeft ontdoken. Op campagne in Colorado gaf Trump deze week toe dat hij als zakenman ‘op legale wijze’ de belastingwetgeving in zijn voordeel heeft gebruikt. Naar eigen zeggen heeft hij er op ‘briljante wijze’ voor gezorgd dat hij zo min mogelijk belasting betaalde.

Clinton zei schamper: ‘Welk genie verliest een miljard dollar in één jaar’? The New York Times meldde vorige maand dat Trump meer dan 900 miljoen dollar had verloren, waardoor hij in staat was jarenlang te ontsnappen aan het betalen van belasting. Hij heeft de juistheid van het bericht niet in twijfel getrokken.

Een woordvoerder van de kandidaat liet dinsdag weten dat het bedrag in het niet valt bij de ‘honderden miljoenen dollars’ die Trump decennialang aan belasting afdroeg. Trump zelf zei dat ‘mensen als Hillary Clinton’ nog geen dollar hebben bijgedragen aan de Amerikaanse economie. Wie jarenlang in ’slands bestuur zat, zoals Clinton die senator en minister van Buitenlandse Zaken was, heeft er volgens Trump geen idee van hoe het is om uit een economische depressie te komen. Als zakenman had hij die ervaring wel, was de boodschap.

De parallellen waren te opvallend om te negeren, zegt Adrian Meerman, een zestigjarige Nederlandse Amerikaan uit New Jersey. Hij vertaalde ‘De Grote Barribal’ in het Engels, een avontuur uit 1965 van Ollie B. Bommel en Tom Poes, over een reus ‘met eindeloze krachten’ die een eind belooft te maken aan elk onrecht maar die ook een herbergier uitknijpt omdat die hem niet steunt. Barribal vertoont opmerkelijke gelijkenissen met een Amerikaanse macho-populist van deze tijd.

De strip verschijnt tot de verkiezingen in dagelijkse afleveringen in de online editie van een aantal plaatselijke kranten. Meerman, een ontwerper die al sinds 1980 in Amerika woont, vertaalde de tekst vrij en kwam zo met Heer Bomble en Ocelot (‘Een letterlijke vertaling van Poes wekt verkeerde associaties’). ‘Als ik een woordgrap niet kan vertalen, voeg ik elders een woordgrap toe. Ik vind het mooi om Bommel zo in leven te houden.’

Meerman ziet het verschijnsel Trump vooral als een cultureel-politiek fenomeen. ‘De meeste van zijn stemmers zijn in principe goede lieden. Ze kijken naar hem, maar richten zich op iets anders, op een betere toekomst. En daardoor zien ze zijn fouten niet.’

De Grote Barribal Beeld
De Grote BarribalBeeld

Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York, werd in september door Donald Trump in de arm genomen als campagneadviseur. Sindsdien verdedigt Giuliani steevast alles wat Trump doet en zegt in de Amerikaanse media. Nadat Trump had opgeschept over het feit dat hij de belastingregels in zijn voordeel heeft gebruikt, liet Giuliani weten dat Trump in zijn ogen een 'soort economisch genie is'.

Op zender ABC zei Giuliani dit weekend dat Trump geniaal is, en sowieso een beter alternatief dan een vrouw in het Witte Huis. Trump heeft simpelweg de belastingregels in zijn voordeel weten te gebruiken, aldus Giuliani. 'Denk je niet dat een man die economisch dusdanig geniaal is, en stuk beter is voor de Verenigde Staten dan een vrouw, en het enige dat zij ooit heeft voortgebracht is een hoop werk voor de FBI die haar e-mails moesten onderzoeken?'

De New York Times berekende op basis van zijn aangifte uit 1995 dat Trump waarschijnlijk de afgelopen 18 jaar geen inkomstenbelasting heeft betaald. Trump is de eerste presidentskandidaat sinds 1970 die weigert zijn belastingaangiften openbaar te maken. Hij zegt dat dit niet kan, omdat de Amerikaanse belastingdienst hem momenteel onderzoekt. De belastingdienst heeft laten weten dat dit het vrijgeven van de aangiften niet in de weg hoeft te staan.

Giuliani begon zijn politieke carriere als Democraat. Later ze hij onafhankelijk te zijn en sinds de jaren 80 is hij Republikein. Hij was burgemeester van New York van 1994 tot 2001.

De leden van de belangrijkste (levende) Republikeinse dynastie lijken vreemd te gaan dit verkiezingsseizoen. De Bushes vertikken het om zich achter Trump te scharen, en vluchten zelfs naar het Democratische kamp van Hillary Clinton.

Dit weekend bezocht Barbara Bush, dochter van oud-president George W. Bush, een Clinton-fundraiser in Parijs tijdens de modeweek aldaar. Deze Clinton-avond werd georganiseerd door Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour en de rechterhand van Hillary Clinton Huma Abedin, tevens scheidend partner van de gevallen politicus Anthony Weiner.

Het nieuws kwam naar buiten toen modejournalist Derek Blasberg een foto met onder andere Bush, Abedin en actrice Dakota Fanning tweette met de hashtag #WeReWithHer. Later verwijderde hij de tweet om ‘m op nieuw te plaatsen zonder de hashtag. Met haar bezoekje aan het socialite-feestje in Parijs, voegt Barbara Bush zich bij haar andere prominente familieleden die of Trump afvielen of Clinton steunen.

We gaan het rijtje af. George Herbert Walker Bush, oud-president en bekend als Bush sr., zal naar verluid niet op zijn Republikeinse partij stemmen. Dit meldden bronnen een paar weken terug. De oude Bush zet op 8 november zijn kruisje voor de naam van Hillary Clinton. Oud-First Lady Barbara Bush is ook verre van enthousiast over Trump. ‘Ik word zo ziek van die man’, sprak ze over Trump in een televisie-interview.

Hun zoon, George W., eveneens oud-president, heeft nog niet laten doorschemeren op wie hij gaat stemmen, maar hij ‘is niet van plan om deel te nemen aan of commentaar te leveren op de presidentiële campagne’, aldus de Texas Tribune in mei. Tijdens de opening van het Museum van Afro-Amerikaanse Geschiedenis is hij in een omhelzing met Michelle Obama vastgelegd, terwijl hij zich nog nooit in de nabijheid van Trump liet zien.

En dan is er nog Jeb Bush, het Bush-broertje dat een gooi deed naar de nominatie van de partij, maar onverwacht omver werd gewalst door Donald Trump. In een interview met NRC liet de kandidaat in mei weten het te vertikken om op Trump of Clinton te stemmen.

George P. Bush, zoon van Jeb, is de enige Bush die zich achter Trump heeft geschaard. ‘Voor Team Bush is het een bittere pil te slikken, maar weet je wat? Je vermant jezelf en helpt de man die gewonnen heeft, en je zorgt ervoor dat je Hillary Clinton stopt.'

Clinton-vertrouweling Huma Abedin (links) tijdens de fundraiser in Parijs. Beeld Instagram
Clinton-vertrouweling Huma Abedin (links) tijdens de fundraiser in Parijs.Beeld Instagram
Michelle Obama houdt oud-president George W. Bush inning vast bij de opening van het Museum van Afro-Amerikaanse Geschiedenis in Washington. Beeld AFP
Michelle Obama houdt oud-president George W. Bush inning vast bij de opening van het Museum van Afro-Amerikaanse Geschiedenis in Washington.Beeld AFP

LeBron James is er duidelijk over: hij stemt op 8 november op Hillary Clinton. De steun van de basketbal-ster, kan met name van belang zijn voor Clinton in zijn geboortestaat Ohio, die te boek staat als een swing state.

‘Er is maar één persoon in de race die de problemen van een in arm kind uit Akron begrijpt’, schrijft LeBron James in een opiniestuk in Business Insider. ‘Die kandidaat is Hillary Clinton.’

James is geboren in Akron, de stad die Clinton vandaag (niet geheel toevallig) aandoet in haar campagnetoer. De basketbal-ster is razendpopulair in Ohio, omdat hij vorig jaar met de Cleveland Cavaliers voor het eerst in 52 jaar weer NBA-kampioen werd. Ook in de rest van de VS geldt hij als één van de populairste sporters.

‘Ik steun Hillary omdat ze zal bouwen op het nalatenschap van mijn goede vriend, president Barack Obama. Ik geloof in wat president Obama heeft gedaan voor ons land en ik steun haar toewijding om het nalatenschap voort te zetten’, aldus James.

Ohio heeft de laatst twee verkiezingen, tegen zijn eigen geschiedenis in, op de Democratische kandidaat Barack Obama gestemd. In de verzamelpoll van RealClearPolitics heeft Donald Trump op dit moment een gemiddelde voorsprong van 44,5 procent, tegenover 42,7 procent voor Clinton. Trump is er niet mateloos populair, onder andere omdat hij het opnam tegen gouverneur John Kasich in de primaries. Deze heeft ook nog niet publiekelijk zijn steun uitgesproken voor Trump.

Clinton doet het goed onder basketballers. Onder meer Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson en Stephen Curry hebben zich publiekelijk achter Clinton geschaard. Trumps basketball-team steekt er bleekjes bij af. Dennis Rodman is het meest opvallende gezicht van de zes (oud-)spelers die achter Trump staan.

Paus Franciscus heeft geweigerd te zeggen welke Amerikaanse presidentskandidaat zijn voorkeur heeft. Hij adviseert weifelende katholieken om een weloverwogen keuzen te maken, die ingegeven wordt door hun geweten. 'Ik zeg nooit iets tijdens verkiezingscampagnes', zei paus Franciscus tijdens een persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig. Mensen moeten 'de voorstellen van de kandidaten zorgvuldig bestuderen' en ook adviseert de paus hen te 'bidden en kiezen in overeenkomst met hun geweten'.

De harde standpunten van Donald Trump over immigratie zijn moeilijk te rijmen met de herhaaldelijke oproepen van paus Franciscus om vluchtelingen te helpen. Toen Trump vorig jaar zijn idee lanceerde om een muur te bouwen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens om de migranten tegen te houden, deed de paus dat af als 'onchristelijk'.

Paus Franciscus praat met de pers. Beeld ap
Paus Franciscus praat met de pers.Beeld ap

Sinds duidelijk werd dat Bernie Sanders in de Democratische voorverkiezingen ging verliezen van Hillary Clinton wordt er hard getrokken aan zijn aanhang. De Sanders-aanhangers waren veelal jongeren die weigerden op Clinton of Donald Trump te gaan stemmen.

Clinton blijkt medelijden te hebben met de Sanders-fans zo blijkt uit een toespraak die ze nog tijdens de voorverkiezingen hield en die zaterdag uitlekte. Volgens haar wonen die jonge Amerikaanse kiezers nog bij hun ouders thuis en zien ze geen economisch perspectief. Ze noemde ze in februari tijdens een fundraiser de ‘kinderen van de Grote Depressie’. Een conservatieve website publiceerde uit een audiofragment van de speech, die zou zijn opgedoken via een hack bij een campagnemedewerker.

De publicatie is voor de Republikeinse presidentskandidaat reden om de Sanders-aanhang eraan te herinneren dat ze ook op hem kunnen stemmen. Ook tijdens de Democratische Conventie deed Trump herhaalde oproepen: 'We verwelkomen jullie met open armen.' Trump zei zaterdag in een toespraak dat maar weer eens blijkt dat Clinton ‘Bernie Sanders en zijn achterban kleineert en belachelijk maakt’. ‘Kort gezegd, Hillary Clinton denkt dat alle Bernie Sanders-aanhangers hopeloze en domme kelderbewoners zijn.’

In haar toespraak zei Clinton over de millenial-aanhang van Sanders: ‘Ze wonen in de kelders van hun ouders.’ En dat het idee dat de jongeren deel konden uitmaken van een politieke revolutie voor hen ‘behoorlijk aantrekkelijk’ is. Sanders heeft zijn fans inmiddels herhaaldelijk opgeroepen achter Clinton te gaan staan maar voor velen is dat een brug te ver. Jongeren tonen weinig interesse in de Democratische kandidaat, ook al heeft ze zich een aantal van Sanders’ thema’s toegeëigend zoals betaalbaar hoger onderwijs.

Hillary Clinton en Bernie Sanders. Beeld epa
Hillary Clinton en Bernie Sanders.Beeld epa

In de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat het niet alleen tussen Donald Trump en Hillary Clinton, er doen ook kandidaten mee voor andere partijen. Omdat ze volgens peilingen kansloos zijn, halen ze het nieuws nauwelijks, hooguit als ze weer eens iets doms doen.

Gary Johnson, de kandidaat van de Libertaire Partij, kreeg deze week op de Amerikaanse zender MSNBC de vraag voor welke buitenlandse leider hij het meeste respect heeft. Er viel een pijnlijke stilte. Die alleen maar pijnlijker werd toen Johnson verwees naar het andere moment dat hij een grote blunder maakte, toen hij vorige maand niet wist wat Aleppo was, het brandpunt van de Syrische burgeroorlog. ‘Ik denk dat ik een Aleppo-momentje heb’, aldus Johnson.

Interviewer Chris Matthews probeerde de presidentskandidaat een handje te helpen door wat regio’s op te noemen: ‘Dit moet je lukken. Waar, welk continent? Canada, Mexico, Europa daar, Azië, Zuid-Amerika, Afrika. Noem een buitenlandse leider die je respecteert.’ De topografische lijst had geen resultaat. ‘Ik heb een black out’, aldus Johnson voor hij eindelijk een einde maakte aan de vijftig seconden vreemde live-televisie. De president van Mexico moest het worden, maar een naam kon hij niet noemen.

Gary Johnson. Beeld ap
Gary Johnson.Beeld ap
Gary Johnson. Beeld ap
Gary Johnson.Beeld ap

De Amerikaanse krant USA Today heeft in haar 34-jarig bestaan altijd hardnekkig geweigerd de lezers een stemadvies te geven voor de presidentsverkiezingen. De krant, die een oplage van ruim 2 miljoen heeft, is nu radicaal van dit beleid afgestapt door de Republikeinse kandidaat Donald Trump als ‘volslagen ongeschikt voor het presidentschap' te bestempelen.

USA Today heeft uitgelegd dat het in de verkiezingen nooit partij wil kiezen, omdat zich tot dusver altijd heel capabele figuren aandienen die toevallig andere ideologieën aanhangen. Dit jaar is dat anders, vindt de krant. Trump is volgens USA Today totaal ongeschikt. ‘Hij heeft in zijn campagne van vijftien maanden blijk gegeven van een gebrek aan bevlogenheid, kennis, evenwichtigheid en eerlijkheid'.

De krant adviseert niet direct een stem voor Clinton. ‘Ons advies: blijf bij je eigen overtuiging. Dat kan een stem voor Clinton zijn, het meest plausibele alternatief om Trump uit het Witte Huis te houden. Het kan ook een derde kandidaat zijn. Stem vooral, maar stem gewoon niet op Trump.’

Eerder werd al bekend dat de Arizona Republic, dat sinds 1890 een Republikein steunde, dit jaar voor de Democratische kandidaat koos. De krant noemde Trump een recept voor permanente burgerlijke wanorde.

null Beeld ap
Beeld ap

Het Amerikaanse blad Newsweek heeft de Clintoncampagne een nieuw schandaal aangereikt om Trump op aan te vallen. De Republikeinse presidentskandidaat zou in 1998 het handelsembargo tegen Cuba hebben geschonden.

Trump stuurde toen een delegatie naar het eiland om de mogelijkheden tot zakendoen te onderzoeken in het geval de sancties versoepeld zouden worden. Tot zover is er niets illegaals aan de hand. Maar Newsweek meldt dat er volgens voormalige werknemers en interne documenten minstens 68 duizend dollar zou zijn uitgegeven tijdens het bezoek, en dat was wél verboden. De betaling zou zijn gedaan door een van Trumps ondernemingen, Trump Hotels.

Een campagnemedewerker van Clinton noemt de onthulling in The Guardian ‘het complete tegenovergestelde van Trumps herhaaldelijke verklaringen dat hij alle kansen om in Cuba te investeren heeft afgewezen. Dit laat zien dat Trump zijn eigen gewin altijd voor het nationaal belang zal laten gaan – en er zonder blozen over liegt.’

Trumps campagnemedewerker heeft toegegeven dat er destijds geld is uitgegeven in Cuba. De onthulling kan hem stemmen kosten van rijke Cubanen in de VS, aan wie Trump eerder had beloofd nooit een cent uit te geven in Cuba zolang er een Castro aan het hoofd staat.

Hillary Clinton bekende donderdag een groot bewonderaar te zijn van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'Ik heb bewondering voor vele leiders, maar mijn favoriet is Angela Merkel, omdat ze in moeilijke tijden een buitengewone en sterke leider is gebleken', zei de Democratische presidentskandidaat.

Clinton zei onder de indruk te zijn van de moed waarmee Merkel de vluchtelingencrisis heeft aangepakt. Ze hoopt nog eens met Merkel als president te kunnen samenwerken.

Clintons Republikeinse concurrent Donald Trump heeft eerder juist gezegd dat Merkel Duitsland ruïneert, door haar aanpak van de vluchtelingencrisis.

Hillary Clinton (links) met Angela Merkel in 2011. Beeld epa
Hillary Clinton (links) met Angela Merkel in 2011.Beeld epa

Uit een eerste opiniepeiling na het debat, blijkt dat Hillary Clinton iets is uitgelopen op Donald Trump. In een peiling van Politico/Morning Consult heeft Clinton nu landelijk een voorsprong van drie procent: 41 procent tegen 38 procent voor Trump. Voor het debat had de Republikein een voorsprong van één procent op Clinton in dezelfde peiling.

Clinton schiet weinig op met de voorsprong van drie procent omdat deze valt binnen de foutmarge. De verkiezingsstrijd is dus nog altijd een nek-aan-nekrace.

Bijna de helft van de ondervraagden, 49 procent, vindt dat Clinton het debat heeft gewonnen dat door 84 miljoen Amerikanen werd gevolgd. Zo’n 26 procent wees Trump als de winnaar aan. Het debat werd door 72 procent van de ondervraagden gezien. Iets meer dan de helft, 55 procent, volgde het debat van anderhalf uur tot het einde.

Trump wijst sinds het debat naar allerlei onlinepeilingen om aan te tonen dat hij de winnaar van het debat is. Deze peilingen op internet zijn vaak onbetrouwbaar. Uit peilingen in de cruciale staten die de presidentsverkiezing zullen beslissen, zal de komende dagen moeten blijken of Clintons debatoverwinning zorgt voor een verschuiving van betekenis. In de belangrijkste ‘swing states’, zoals Florida en Ohio, stonden beide kandidaten voor het debat vrijwel gelijk.

null Beeld afp
Beeld afp

Altijd steunde the Arizona Republic een Republikein, maar nu gaat voor het eerst sinds 1890 het roer om. De krant steunt voor het eerst in de geschiedenis een Democraat.

Trump is een recept voor permanente burgerlijke wanorde. Dit schrijft de grootste krant van Arizona in een hoofdredactioneel commentaar. Zijn uitlatingen ontberen een ontzagwekkend gebrek aan redelijkheid, aan empathie en aan respect, aldus de conservatieve krant. Zijn ‘bekering’ tot het conservatisme wordt niet geloofd. Ook Trumps belofte om op te komen voor in de steek gelaten burgers wordt niet serieus genomen.

The Arizona Republic benadrukt dat Clinton niet de ideale kandidaat is, waarbij onder meer de e-mailaffaire en haar sponsors worden genoemd. Toch is ze een betere keuze dan Trump, die Mexico, een belangrijke handelspartner van de staat Arizona, meerdere malen schoffeerde. De krant spreekt de hoop uit dat Clinton de zorgen van de Amerikanen zal kunnen vertalen in goed beleid.

Presidentieel Debat

Nog nooit werd een televisiedebat zo goed bekeken als het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump. In de Verenigde Staten keken er 84 miljoen mensen, waarmee een 36 jaar oud record werd verbroken. Dat stond op naam van Jimmy Carter en Ronald Reagan in 1980.

De Amerikaanse krant de New York Times heeft in een hoofdredactioneel commentaar zijn officiële steun aan Hillary Clinton uitgesproken. 'Amerika verdient een volwassen president', aldus de krant over de Democratische kandidaat.

De krant deelde een fikse sneer uit naar haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump, die in het stuk 'de slechtste kandidaat ooit' wordt genoemd.

'Onze steun voor Clinton is gebaseerd op ons respect voor haar intellect, ervaring en moed', zo schrijft de krant. Sinds 1960 heeft de krant enkel Democratische kandidaten gesteund. Republikeinen die de krant in het verleden steunde zijn onder anderen Abraham Lincoln (in 1860) en Dwight Eisenhower (in 1952 en 1956).

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben zondag los van elkaar een afspraak met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Alle kopstukken zijn deze dagen in New York: Netanyahu voor de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties. Clinton en Trump zijn in hun thuisstad voor het eerste televisiedebat van maandagavond.

Presidentskandidaten plannen graag ontmoetingen met mogelijke toekomstige collega’s, zodat ze voor het oog van de camera al een beetje presidentje kunnen spelen. Republikein Trump ging vorige maand op bezoek in Mexcio bij president Peña Neto. Dat zag eruit als een echt staatsbezoek, inclusief vlaggen en persconferentie maar Trump keek wat verveeld en praatte matjes. Achteraf herhaalde hij nog eens zijn harde taal over ongewenste Mexicaanse migranten. De Mexicaanse president kwam onder vuur te liggen omdat hij Trump met open armen had ontvangen. Een minister die het bezoek had geregeld moest aftreden.

Democraat Clinton heeft een voorsprong in het internationale politiek circuit. Veel wereldleiders ontmoette zij al eerder in haar rol als minister van Buitenlandse Zaken. In New York had Clinton deze week een afspraak met de leiders van Japan en Oekraïne. Beide kandidaten voor het Amerikaans presidentsschap hadden maandag een ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi.

Hilllary Clinton ontmoet de Egyptische president El-Sisi. Beeld ap
Hilllary Clinton ontmoet de Egyptische president El-Sisi.Beeld ap
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld reuters
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld reuters
Donald Trump ontmoet de Egyptische president El-Sisi. Beeld afp
Donald Trump ontmoet de Egyptische president El-Sisi.Beeld afp

Senator Ted Cruz heeft zich vrijdag officieel achter de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump geschaard. Een opmerkelijke zet na de grimmige strijd tussen de twee tijdens de voorverkiezingen en Cruz’ uithaal naar Trump tijdens de Republikeinse Conventie.

‘Na maanden nadenken, bidden en graven in mijn geweten heb ik besloten om te stemmen voor de Republikeinse kandidaat, Donald Trump’, schreef Cruz op Facebook. ‘Een jaar geleden bezwoer ik voor de Republikeinse kandidaat te stemmen, en ik hou me daar aan. En als je Clinton niet als president wilt, moedig ik je aan hetzelfde te doen.’

Naar verluidt heeft Trumps beoogde vicepresident Mike Pence Cruz overgehaald. Trump heeft daarnaast een aantal bondgenoten van Cruz binnengehaald. Cruz’ steun kan zijn voormalige rivaal Trump helpen meer steun te vergaren onder conservatieven die zich tot dusver stil hebben gehouden.

Tijdens de voorverkiezingen noemde Trump Cruz nog ‘liegende Ted’ en speculeerde zelfs dat Cruz’ vader betrokken was bij de moord op John F. Kennedy. Cruz noemde Trump op zijn beurt ‘amoreel’ en een ‘narcist’. Bij de Republikeinse conventie speechte Cruz over conservatieve waarden, maar eindigde zonder zijn steun voor Trump uit te spreken, wat hem op boegeroep kwam te staan.

undefined

Senator Ted Cruz heeft officieel zijn steun voor de Republikeinse kandidaat Trump uitgesproken Beeld afp
Senator Ted Cruz heeft officieel zijn steun voor de Republikeinse kandidaat Trump uitgesprokenBeeld afp

Opnieuw een aanval op Trump. Dit keer niet vanuit het kamp van Hillary Clinton, maar vanuit Hollywood. Voor een campagnevideo is een blik Amerikaanse beroemdheden opengetrokken die van leer trekken tegen de Republikeinse presidentskandidaat.

Grote namen als Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., en Martin Sheen spreken de kijker in het filmpje toe. Maar ook minder bekende acteurs en totaal onbekende acteurs mogen hun politieke voorkeur uitspreken. En dat weten ze zelf ook: 'Je hebt ons ooit ergens gezien.'

Het filmpje is eigenlijk bedoeld om mensen naar de stembus te krijgen. Clichés als 'Your vote matters' en 'The most important decision in history' ontbreken daarin niet. En als je toch gaat stemmen, kun je dat volgens de sterren maar beter op Clinton doen.

Trump wordt niet bij naam genoemd, maar de omschrijving van Don Cheadle is duidelijk: 'Een racistische, beledigende lafaard die onze samenleving permanent kan beschadigen.' Ook zijn vermeende hobby om mensen te ontslaan wordt aangehaald.

Als Trump op 8 november inderdaad het onderspit delft, dan krijgen de kiezers een beloning in de vorm van een naaktscène van Mark Ruffalo. Of zoals Downey Jr. zegt: 'Mark laat zijn pik zien'.

Scarlett Johansson in de video. Beeld Screenshot
Scarlett Johansson in de video.Beeld Screenshot

De Republikeinse ex-president George Bush, de vader van George W., gaat op Hillary Clinton stemmen. Althans, dat schrijft Kathleen Kennedy Townsend, de dochter van Robert F. Kennedy, in een Facebookpost. De woordvoerder van de 92-jarige Bush bevestigt noch ontkent haar bewering.

De 65-jarige Townsend plaatste een foto van zichzelf met Bush Senior op haar pagina met daarboven ‘de President vertelde me dat hij op Hillary stemt!’ CNN plaatste een screenshot van het Facebookbericht, dat niet op haar publieke pagina lijkt te zijn gepost.

Verschillende invloedrijke Republikeinen, inclusief prominente bondgenoten van de Bushes, hebben al aangegeven dat ze niet voor kandidaat Donald Trump zullen stemmen. Bush’ woordvoerder zei eerder al dat de voormalige president niet van plan is zijn voorkeur openbaar te maken. Ook zoon George W. houdt zich afzijdig. Geen van de voormalige presidenten was aanwezig bij de Republikeinse conventie.

Bush Senior stemt naar verluidt op Hillary Beeld epa
Bush Senior stemt naar verluidt op HillaryBeeld epa

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft uitgehaald in een reactie op de kritiek die hij kreeg naar aanleiding van zijn uitspraken na de ontploffing in New York zaterdagnacht. Nog voordat de politie iets bekend had gemaakt over de toedracht hield hij zijn toehoorders al voor dat het een bom betrof.

‘Net voordat ik uit het vliegtuig stapte is een bom afgegaan in New York en niemand weet wat er aan de hand is’, sprak hij op een campagnebijeenkomst in Colorado. ‘Oh boy, in wat voor een tijd leven we… We doen er verstandig aan om wat manser te worden.’

Zijn Democratische rivaal Hillary Clinton kwam pas later met een verklaring, waarin ze geen uitspraak deed over de precieze toedracht. ‘Ik denk dat het belangrijk is om de feiten te weten bij zo’n soort incident’, sprak ze uithalend naar Trump. ‘Daarom is het van belang om de hulpverleners en onderzoekers te ondersteunen.’

Nu de autoriteiten toch over een bomexplosie met een mogelijk terroristisch motief spreken, bijt Trump van zich af richting zijn criticasters. ‘Ik zei het toch’, liet hij vandaag weten.

Daarnaast bekritiseert hij het Witte Huis dat volgens hem de dreiging van terreurgroep Islamitische Staat bagatelliseert. Zijn woordvoerder Jason Miller laat weten: ‘Door de terreurdreiging niet goed in te schatten heeft de regering-Obama toegestaan ons allemaal risico te laten lopen. Het is opnieuw een herinnering aan het feit dat we nieuw leiderschap nodig hebben in de strijd tegen radicaal-islamitische terreur.’

null Beeld ap
Beeld ap

Reid Hoffman, mede-oprichter van de netwerkwebsite LinkedIn, belooft 5 miljoen dollar (4,45 miljoen euro) aan een goed doel te schenken als de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn belastingaangifte openbaar maakt. Het is gebruikelijk dat presidentskandidaten dit doen, maar zakenman Trump weigert tot nu toe om openheid te geven als het aankomt op zijn financiële zaken.

Hoffman sluit zich aan bij een initiatief van veteraan Pete Kiernan, die een crowdfundingsactie is gestart om 25.000 dollar op te halen en dat geld aan veteranenorganisaties te schenken als Trump voor 19 oktober zijn belastingaangifte openbaar maakt. Als Kiernan zijn doel haalt, zal Hoffman de totale opbrengst van zijn inzamelingsactie vervijfvoudigen, tot en met 5 miljoen dollar.

Reid Hoffman vindt het belangrijk dat de wereld weet waar Trump zakelijk mee bezig is, omdat zijn eventuele beslissingen als president invloed zouden kunnen hebben op zijn bedrijven.

Trump beloofde zelf in 2012 5 miljoen dollar aan een goed doel te schenken als president Barack Obama zijn paspoortaanvragen en universiteitsdocumenten zou vrijgeven. De presidentskandidaat geloofde lange tijd, net als overigens een percentage van de Amerikaanse bevolking, niet dat Obama daadwerkelijk Amerikaan is.

Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn. Beeld ap
Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn.Beeld ap

James Woolsey gaat aan de slag als één van de veiligheidsadviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Woolsey was van 1993 tot 1995 directeur van inlichtingendienst CIA tijdens de eerste termijn van de Democratische president Bill Clinton. De oud-directeur heeft in het verleden vooral voor de Democraten gewerkt, maar was ook betrokken bij de campagnes voor het presidentschap van zowel Newt Gingrich als John McCain.

In een persbericht verstuurd door het campagneteam van Trump staat dat Woolsey ernaar uitkijkt om de presidentskandidaat van advies te voorzien op het gebied van nationale veiligheid en ‘de modernisering van het leger’. Bezuinigingen op het gebied van Defensie moeten worden teruggedraaid en het leger moet weer worden uitgebreid, vindt hij.

Woolsey zei na de bekendmaking van zijn nieuwe baan in een interview op CNN dat hij de kandidatuur van Trump steunt, maar zichzelf vooral ziet als adviseur. Hij heeft zich in het verleden kritisch over Trump uitgelaten, bijvoorbeeld nadat Trump zei dat meer landen toegang moesten hebben tot nucleaire wapens. Ook heeft hij gezegd dat een door Trump voorgesteld inreisverbod voor moslims een ‘slechte beslissing’ zou zijn.

James Woolsey (rechts) en de voormalige FB-directeur William Webster in 2004. Beeld ap
James Woolsey (rechts) en de voormalige FB-directeur William Webster in 2004.Beeld ap

Gary Johnson, de presidentskandidaat van de Libertaire Partij die bijna negen procent scoort in de peilingen, is donderdag pijnlijk door de mand gevallen. Tijdens een interview met MSNBC bleek dat de man die president en opperbevelhebber van het Amerikaanse leger wil worden, niet weet wat Aleppo was. 'En wat is Aleppo?', vroeg Johnson.

De voormalige Republikeinse gouverneur van New Mexico werd kort daarvoor gevraagd wat hij zou doen aan de humanitaire ramp in Aleppo, de Syrische stad die al vijf jaar het toneel is van strijd.

Presentator Mike Barnicle van het programma 'Morning Joe' was stomverbaasd dat Johnson zo ongeïnformeerd was. En dat terwijl de stad al zo lang in het nieuws is. 'U maakt een grapje', vroeg Barnicle. 'Nee, zei Johnson. Barnicle: 'Aleppo ligt in Syrië. Het is het middelpunt van de vluchtelingencrisis.'

Blunder
Johnson, zich realiserend welke blunder van formaat hij net had begaan, onderbrak hem vervolgens. 'Oké, ik begrijp het, ik begrijp het', aldus Johnson. 'Wat Syrië betreft, ik ben van mening dat het een rotzooi is. De enige manier om het conflict in Syrië tot een einde te brengen, diplomatiek, is de handen ineenslaan met Rusland.'

'U vroeg: "wat is Aleppo", aldus mede-presentator Joe Scarborough. 'Denkt u écht dat buitenlands beleid zo onbelangrijk is dat iemand die president van de VS wil worden niet hoeft te weten wat Aleppo is, waar Aleppo is en waarom het zo belangrijk is?' Johnson: 'Nee, ik weet wat Aleppo is en ik begrijp de crisis die daar gaande is.'

In de Real Clear Politics-gemiddelde van diverse peilingen scoort Johnson 8,6 procent. Clinton staat op 41,3 procent en Trump op 39,3 procent. Dit komt neer op een nek-aan-nekstrijd tussen Clinton en Trump.

Gary Johnson. Beeld AP
Gary Johnson.Beeld AP

In navolging van haar rivaal Donald Trump, komt ook Hillary Clinton met een lijst van oud-generaals die haar kandidatuur steunen. Met 95 namen van gepensioneerde generaals en admiraals doet ze het net iets beter dan de 88 die dinsdag in een open brief hun steun aan Trump uitspraken.

'Ik heb het gevoel dat het mijn morele verplichting is om in het openbaar Hillary Clintons kandidatuur voor het presidentschap te steunen', zei generaal Lloyd W. Newton, Amerika's eerste Afro-Amerikaanse piloot bij de Thunderbirds, in een verklaring die samen met de lijst gepubliceerd werd.

'Hillary Clinton is de enige kandidaat die de ervaring, het temperament, het kritisch denken en het nuchtere leiderschap heeft om de veiligheid van Amerika te garanderen en onze partnerschappen sterk te houden. Zij heeft mijn stem in november.'

Volgens Trumps aanhangers is hij juist de kandidaat die de 'uitholling' van het Amerikaanse leger kan tegengaan.

null Beeld afp
Beeld afp

Donald Trump wil een groot leger. Dat maakte de Republikeinse presidentskandidaat woensdag bekend tijdens een speech in Philadelphia. Het is voor het eerst dat Trump spreekt over zijn plannen voor de Amerikaanse defensie.

Trump denkt aan een legereenheid zo groot als het leger dat voormalig president George W. Bush naar Irak en Afghanistan stuurde. Voor de Amerikaanse marine wil hij ook veel meer schepen dan in de planning staat van het Pentagon. 'De vloot van de Air Force is te oud. Tweede generatie vliegers zitten in dezelfde vliegtuigen als hun vaders. Dit past niet bij de Verenigde Staten', aldus Trump.

Donald Trump verschijnt in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst tijdens de campagne samen met Hillary Clinton voor de camera's. De twee Amerikaanse presidentskandidaten gaan niet met elkaar in debat, maar spreken afzonderlijk op een forum voor oud-militairen.

Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

The Dallas Morning News opende woensdag met opmerkelijk nieuws. De krant uit het Republikeinse bolwerk Texas beveelt Hillary Clinton aan als nieuwe president van de Verenigde Staten.

'Dit was geen gemakkelijk besluit van ons. Deze krant heeft sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nooit haar voorkeur uitgesproken voor een Democraat in het hoogste ambt van het land. Welgeteld zijn dat meer dan 75 jaar en bijna twintig verkiezingen', aldus het redactioneel commentaar.

Het blad nam deze stap na de conclusie te hebben getrokken dat Clintons rivaal Donald Trump geen Republikein is. 'Generaties lang was het antwoord op de vraag wat de ware Republikein kenmerkt duidelijk: geloof in individuele vrijheid. Vrije markten. Sterke nationale defensie. Wat betekent het nu nog Republikein te zijn? Met Trump als de nieuwe vaandeldrager van de partij, is dat met geen mogelijkheid te zeggen. Hij gaat lijnrecht in tegen vrijwel elk Republikeins ideaal dat deze krant dierbaar is. Trump is geen Republikein en zeker niet conservatief.'

Het conservatieve Dallas Morning News beveelt Hillary Clinton aan Beeld afp
Het conservatieve Dallas Morning News beveelt Hillary Clinton aanBeeld afp

Donald Trump heeft dinsdag de steun gekregen van 88 gepensioneerde generaals en admiraals. De groep spreekt in een open brief haar steun uit voor de Republikein, onder andere omdat hij 'onze radicale islamitische vijanden kan verslaan'. Hoewel er geen bekende generaals in de groep zitten, is de steun toch een opsteker voor Trump. Hillary Clinton roept voortdurend dat de miljardair vanwege zijn 'temperament' niet geschikt is voor het presidentschap.

Trump zei 'vereerd' te zijn dat de generaals hem steunen. Onder hen zijn vier viersterrengeneraals. De bekendste oud-officier die Trump steunt, is luitenant-generaal William Boykin, een lid van de commando-eenheid Delta Force. Hij nam in 1980 deel aan de mislukte Delta Force-operatie om Amerikaanse gegijzelden in Iran te bevrijden. Ook was hij betrokken in de jaren negentig bij de jacht op de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar.

Veilig
'Wij steunen Donald Trump omdat hij vastbesloten is om de krijgsmacht weer op te bouwen, onze grenzen veilig te maken, onze radicale islamitische vijanden te verslaan en omdat hij de orde weer wil herstellen in de VS', aldus de ex-officieren. 'Wij doen een beroep op onze landgenoten om hetzelfde te doen.'

Volgens de generaals is een niet-politicus als Trump hard nodig om de VS militair weer sterk te maken. Zij keren zich tegen de veranderingen die president Obama de afgelopen acht jaar heeft doorgevoerd, zoals het openstellen van gevechtsfuncties voor vrouwen. Ook het afschaffen van het verbod voor homoseksuelen om openlijk in het leger te dienen, krijgt hun goedkeuring niet. 'Onze vijanden voelen zich gesterkt door dit alles, ze ruiken zwakte in Washington en zien mogelijkheden voor agressie', menen de hoge oud-militairen.

Clinton heeft in de afgelopen maanden de steun gekregen van meer bekende gepensioneerde generaals. Zo sprak de voormalige commandant van de Amerikaanse militairen in Afghanistan, generaal John Allen, zijn steun voor haar uit.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump bezocht zaterdag een zwarte kerk in Detroit. Het is voor het eerst dat de kandidaat achter uitspraken als ‘luiheid is een karaktereigenschap van zwarten’ een campagnebijeenkomst organiseert die specifiek gericht is op de zwarte stemmer.

De presidentskandidaat kwam naar eigen zeggen naar de kerk om ‘te leren’, van de grotendeels afro-Amerikaanse gemeenschap van de kerk. Hij sprak de hoop uit om tot een mensenrechtenagenda te komen die past bij het huidige tijdsgewricht.

‘Ik begrijp ten zeerste dat de afro-Amerikaanse gemeenschap heeft geleden onder discriminatie en dat een hoop zaken rechtgezet moeten worden’, sprak Trump de bezoekers toe. ‘Voor iedereen die het lastig heeft: dingen gaan veranderen. Morgen zal beter zijn.’

Niet iedereen was enthousiast over het bezoek van Trump. Terwijl de kandidaat stelde dat de ‘Afro-Amerikaanse geloofsgemeenschap een van de grootste cadeaus is die God Amerika aan zijn bevolking heeft gegeven', scandeerden betogers voor de deur anti-Trump leuzen.

De uitspraak ‘jullie leven in armoede, jullie scholen zijn slecht, jullie hebben geen banen, 58 procent van jullie jeugd is werkloos’, schoot kerkganger Toni Mcllwain in het verkeerde keelgat, schrijft AP. ‘Hoe durft hij zo tegen ons en over ons te praten?’

Na het bezoek aan de kerk heeft Trump zijn tour door Detroit voortgezet waarbij hij onder meer het huis van voormalig tegenkandidaat Ben Carson bezocht. Carson zet zich nu in voor de campagne van Trump.

Trump tussen de zingende kerkgangers in Detroit. Beeld reuters
Trump tussen de zingende kerkgangers in Detroit.Beeld reuters

Daily Mail is in de nacht van donderdag op vrijdag teruggekomen op beschuldigingen over een escort-carrière van Melania Trump. De Britse tabloid publiceerde twee weken geleden een artikel waarin gehint werd dat de vrouw van de Amerikaanse presidentskandidaat in de jaren negentig werkte als escort.

Donderdag eiste Melania Trump in een rechtszaak een schadevergoeding van Daily Mail en van het Amerikaanse blog Tarpley dat de beweringen ook publiceerde. Beiden schreven dat Melania Trump in de jaren negentig als escort had gewerkt. ‘Deze beweringen zijn honderd procent onjuist en beschadigen haar reputatie', aldus de advocaat van Trump, Charles Harder. Deze advocaat steunde Hulk Hogan in een rechtszaak tegen Gawker. Dat mediabedrijf ging recent failliet toen Hogan gelijk kreeg van de rechter en een enorme schadevergoeding moest betalen.

ERG pikant
Net nadat de stap naar de rechter bekend werd, kwam Daily Mail online met een verklaring over het artikel van 20 augustus. Daarin herhaalt de tabloid nog eens het punt van het artikel, dat de ‘beschuldigingen over Melania Trump een negatieve invloed kunnen hebben op de gooi naar het presidentschap door haar echtgenoot Donald Trump’. De krant verdedigt zich door te zeggen dat het alleen de beschuldigingen citeert en die zelf niet heeft bedacht.

Daily Mail baseerde zich naar eigen zeggen op een boek en op een artikel in een tijdschrift in Slovenië, Melania Trumps geboorteland. Daarin stond dat de kandidaatsvrouw voor twee dubieuze modellenbureaus werkte, één in Milaan en één in New York. Ze zouden dienst doen als escortbureaus. De krant publiceerde het artikel online onder de kop ‘Naakte fotoshoots en een stroom aan verontrustende vraagtekens over visa: het ERG pikante verleden van Donald Trumps Sloveense vrouw’. Het schrijft nu in de verklaring dat het artikel wordt teruggetrokken als mensen het verkeerd interpreteren.

Even leek het erop dat Donald Trump zijn plannen om alle illegalen het land uit te sturen zodra hij president zou zijn wat wilde gaan afzwakken, maar dat bleek een grote misvatting. Bij een partijbijeenkomst in Des Moines, in de staat Iowa, ging hij zelfs nog een stapje verder met zijn deportatieplannen.

De Republikeinse presidentskandidaat zei dat hij een trackingsysteem wil ontwikkelen om ervoor te zorgen dat alle immigranten van wie het visum is verlopen direct kunnen worden opgespoord en het land kunnen worden uitgezet. ,,Als we geen actie ondernemen op verlopen visa dan kun je net zo goed de grenzen open zetten. Zo simpel is het.''

Verder zei Trump vast te houden aan zijn idee van een grote muur aan de grens. Illegale immigranten krijgen bovendien geen toegang tot gezondsheidszorg en andere vormen van hulp.

Donald Trump in Des Moines in Iowa. Beeld reuters
Donald Trump in Des Moines in Iowa.Beeld reuters

Paul Wolfowitz, onderminister van Defensie onder de Republikeinse president George W. Bush, overweegt op Hillary Clinton te stemmen. Dat zei hij vrijdag in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. 'Ik wou dat er een kandidaat was die ik enthousiast zou kunnen steunen. Ik kan niet anders dan kiezen voor Hillary Clinton, ook al heb ik ernstige bedenkingen tegen haar.'

De voormalige president van de Wereldbank ziet de Republikeinse kandidaat Donald Trump als een veiligheidsrisico vanwege diens bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin en zijn kijk op China. 'Het is belangrijk duidelijk te maken hoe onacceptabel hij is', aldus de man die wordt beschouwd als architect van de Amerikaanse inval in Irak in 2003.

Die typering ontkende Wolfowitz overigens in het interview. Volgens hem zouden veel zaken anders zijn gegaan als hij echt de man achter de inval was geweest.

Paul Wolfowitz Beeld epa
Paul WolfowitzBeeld epa

De campagneleider van Donald Trump is een geregistreerde stemmer in de belangrijke swingstaat Florida, maar op het adres in kwestie lijkt niemand te wonen. Het pand in Florida staat al maanden leeg en staat op de planning om platgegooid te worden. Dit meldt The Guardian vrijdag op basis van eigen onderzoek.

'Niemand woont hier', verklaart Luis Guevara, de eigenaar van het huis. Tegenover The Guardian bevestigen buurtbewoners dat campagneleider Stephen Bannon inderdaad niet op het adres woont. Wel weten zij dat zijn ex-vrouw Diane Clohesy, van wie hij zeven jaar geleden is gescheiden, er tot eerder dit jaar woonde.

Volgens de berichtgeving betaalde de 62-jarige Bannon alleen de huur. Een anonieme bron die betrokken is bij de huurovereenkomst: 'Hij kwam daar misschien twee keer per jaar voor hoogstens een paar dagen, maar hij woonde er niet.'

Toch is Bannon sinds 2014 een geregistreerde stemmer in Florida. Eerder stond hij ingeschreven in Orange County, Californië. Het lijkt erop dat hij daar mogelijk nog steeds woont. De Los Angeles Times schreef vorige week nog dat Bannon inwoner is van Orange County, waar hij volgens publieke documenten een huis in zijn bezit heeft.

Bannon en Clohesy hebben tot heden niet gereageerd op verzoeken van The Guardian om toelichting te geven. Een woordvoerder van Trumps campagne wilde alleen kwijt dat Bannon 'naar een adres in Florida is verhuisd.' Of dit daadwerkelijk het geval is blijft onduidelijk.

Volgens de wet mogen alleen inwoners van Florida zich in de staat registreren om te stemmen. Wie zich hier niet aan houdt riskeert een celstraf tot vijf jaar.

Stephen Bannon is sinds een week het hoofd van Trumps presidentscampagne. Beeld reuters
Stephen Bannon is sinds een week het hoofd van Trumps presidentscampagne.Beeld reuters

Hillary Clinton heeft in drie dagen tijd 18 miljoen dollar (bijna 16 miljoen euro) opgehaald voor haar verkiezingscampagne. Ze deed dit tijdens een rondreis door Californië, waarmee ze gemiddeld zo'n 270 duizend dollar per uur verdiende. Het was een van de meest lucratieve geldinzamelingsacties tot nu toe tijdens haar verkiezingscampagne.

Tijdens die rondreis sprak ze met Hall of Fame-basketbalspeler Magic Johnson en Apple-topman Tim Cook, ging ze op de foto met zanger/acteur Justin Timberlake tijdens een lunch en dineerde ze met enkele van de rijkste Californische families. Bij de lunch in Timberlake’s huis waren onder andere de sterren Jamie Foxx en Jennifer Aniston. Zij telden per persoon 33.400 dollar neer voor een plaatsje. De lunch werd bezocht door zo’n honderd gasten.

Er waren in totaal acht bijeenkomsten met Clinton tijdens de driedaagse toer. Basketballer Johnson en zijn vrouw organiseerden een cocktailparty die werd bezocht door een paar honderd man. Plaats van gebeurtenis was hun tuin. Aanwezig waren onder andere acteur Samuel L. Jackson, senator Barbara Boxer en burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles.

Gezondheid
‘Ze zag er prima uit’, zei lobbyst Harvey Englander in The Los Angeles Times. Hij refereerde aan geruchten die Republikeinen verspreiden dat Clinton een zwakke gezondheid heeft. Hierna vertrok Clinton naar een diner, georganiseerd door mediamagnaat en tv-producent Haim Saban en zijn vrouw. Sabans bedrijf maakte onder andere kinderprogramma’s, zoals Power Rangers.

Saban behoort tot de 150 rijkste Amerikanen. De in Egypte geboren jood, die zich inzet voor een pro-Israëlisch buitenlands beleid van de VS, is al jaren een belangrijke donor van de Democraten. De honderd gasten die dineerden met Clinton in Sabans huis betaalden per persoon 50 duizend dollar.

Clinton ging ook naar de rijke, voornamelijk Democratische wijk Beverly Hills in Los Angeles, waar ze bij veel rijke families aanbelde. Barack Obama deed dit in 2013 ook, maar de pers mocht toen met hem mee naar binnen. Hillary Clinton liet de pers buiten wachten.

Wat de Brexit-stemmers in Groot-Brittannië hebben gedaan, kunnen Trump-stemmers in de Verenigde Staten bereiken: ‘de gevestigde orde verpletteren’. Dat heeft Nigel Farage deze week gezegd op een campagnebijeenkomst van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de Amerikaanse staat Mississipi.

De aanjager van de Britse Brexit-campagne is in de Verenigde Staten om zijn steun te betuigen aan Trump. In zijn toespraak liet Farage weten veel parallellen te zien tussen de Brexit-voorstanders en de Trump-aanhang, die allebei ‘hun land willen terugnemen’.

Farage sprak in de nacht van woensdag op donderdag op een campagnebijeenkomst in Jackson. ‘Als ik Amerikaans staatsburger was, zou ik nooit op Hillary Clinton stemmen, zelfs niet als ervoor betaald zou worden.’ Hij haalde op de bijeenkomst uit naar de Amerikaanse president Barack Obama die voor het Brits referendum over EU-lidmaatschap een stemadvies gaf om bij de Europese Unie te blijven.

Vereerd
Nu roept Farage de Amerikanen op tot een stem op Trump. ‘Jullie hebben hier een geweldige kans. Jullie kunnen naar buiten treden, de opiniepeilingen verslaan, de commentatoren verslaan, Washington verslaan.’ Trump zei zich vereerd te voelen met Farages optreden en dat ‘de werkende mensen in het land weer aan de macht gaan komen’.

De Republikeinse kandidaat staat in de opiniepeilingen flink achter op zijn Democratische tegenstander, Hillary Clinton. Met minder dan drie maanden te gaan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kozen de twee donderdag een nieuw moddergevecht. Clinton verweet Trump racistisch te zijn, en parafraseerde zijn campagneslogan als ‘Make American Hate Again’. In een reactie zei Trump dat Clinton alleen de aandacht wil afleiden van haar e-mailschandaal: ‘Shame on you.’

Nigel Farage in Jackson, Mississippi. Beeld reuters
Nigel Farage in Jackson, Mississippi.Beeld reuters

Het is een wat ouderwetse traditie die dit jaar nog wel twee keer zo ouderwets lijkt: de echtgenotes van Amerikaanse presidentskandidaten delen hun beste koekjesrecepten met het volk. Dit jaar blijken die recepten niet alleen hopeloos ouderwets, maar is één kandidaat om first lady te worden geen lady.

Het blad Family Circle houdt elke vier jaar een ‘Cookie Poll’, waarin lezers mogen kiezen tussen een Democratisch of een Republikeins koekje. In de afgelopen zes verkiezingen was de uitslag in vijf gevallen gelijk aan de uitslag van de landelijke presidentsverkiezingen. Bill Clinton en Melania Trump kwamen deze week met ouderwetse recepten, respectievelijk een stervormig zandkoekje met wat zure room en een chocoladekoekje. Niks geen glutenvrije, rauwe, of andere hippe samenstellingen.

Veganistisch
Zeker voor de man van Hillary Clinton is dat opvallend: hij is al jarenlang veganist en eet daarom geen dierlijke producten. Maar nu hergebruikte hij een recept van zijn vrouw voor Clinton Family’s Chocolate Chip Cookies waar eieren door moeten. De huidige presidentskandidaat Hillary Clinton won de receptenwedstrijd met die koekjes met chocoladestukjes in 1992 en 1996 toen ze de echtgenote van kandidaat Bill Clinton was.

Hillary Clinton maakte wel een sneer naar de koekjesrecepten, voor veel Amerikaanse huisvrouwen is een geheim koekjesfamilierecept juist het toppunt van een succesvol huishouden. Maar Clinton antwoordde verslaggevers toen die naar haar carrière en ambities vroegen: ‘Weet je, ik had thuis moeten blijven zitten en koekjes bakken en thee drinken. Maar ik besloot om mijn beroep uit te oefenen, en dat deed ik al voor mijn echtgenoot de politiek in ging.’

De koekjesreceptenwedstrijd heeft om het ouderwetse imago af te schudden wel een nieuwe naam gekregen. De term First Lady werd – heel modern – geschrapt. Amerikanen zijn nog in dubio hoe ze Bill Clinton moeten noemen als zijn vrouw president wordt: First Husband, First Mate of First Dude.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Melania Trump. Beeld afp
Melania Trump.Beeld afp
Bill Clinton. Beeld afp
Bill Clinton.Beeld afp

De bedrijven van Donald Trump staan gezamenlijk minstens 650 miljoen dollar in het rood. Dat is dubbel zoveel als het bedrag dat de Republikeinse presidentskandidaat zelf heeft opgegeven, zo meldt zaterdag de krant New York Times.

De krant, die de kandidatuur van Hillary Clinton steunt, wendde zich tot een onderzoeksbureau om de financiële gezondheid van Trumps imperium te toetsen. De belangrijkste schuldeisers van Trump zijn een grote Chinese bank en Goldman Sachs.

Met het artikel probeert de NYT Trumps capaciteiten als mogelijke president verder onderuit te halen: de ondernemer haalt immers steeds zijn succes in de zakenwereld aan als bewijs voor zijn bekwaamheid om het land te leiden.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

In vijf Amerikaanse steden zijn donderdag standbeelden neergezet van een naakte Donald Trump. De beelden blijken een actie van een groep activisten, die op een plakkaat onder de blote presidentskandidaat de tekst plaatste: ‘De keizer heeft geen ballen’.

En inderdaad, wie het aankan om wat langer naar het weinig flatteuze beeld te kijken, ziet dat er dingen ontbreken aan de Republikein. De opmerking is een verwijzing naar het sprookje van de ijdele keizer die zich onzichtbare kleding liet aansmeren, en naar het Engelse en Nederlandse gezegde over mensen zonder moed. Eén van de naaktafbeeldingen van de Republikeinse presidentskandidaat dook op in New York op Union Square. De hele middag trok het beeld veel bekijks en maakten voorbijgangers selfies met de naakte stadsgenoot. De parkdiensten van New York waren niet blij met het kunstwerk. Twee medewerkers haalden het beeld van zijn sokkel, om het vervolgens te vernietigen. ‘Het plaatsen van een structuur of een kunstwerk zonder toestemming is illegaal’, aldus een verklaring.

'Nachtmerrie'
De kunstenaarsgroep Indecline uit Californië verspreidde een video waarin te zien was hoe vijf identieke beelden gemaakt werden van de Republikein. De andere naaktbeelden van Trump staan in Los Angeles, San Francisco, Seattle en Cleveland, waar vorige maand de conventie werd gehouden waarin de Republikeinse partij Trump aanwees als kandidaat voor het Amerikaans presidentschap. Indecline bestaat uit een groep kunstenaars, muzikanten en filmmakers. In een verklaring schrijft de groep dat de kunstinstallaties ‘deze voorbijtrekkende nachtmerrie representeren’. ‘Het is onze wens om in het najaar terug te kijken en te lachen om Donald Trumps mislukte en desillusionele poging om het presidentschap te veroveren.’

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het leek een logische vraag na het nieuws over een nieuw campagneteam voor Donald Trump. Of die veranderingen iets te maken hadden met de peilingen waarin de Republikeinse presidentskandidaat in cruciale staten achterligt op zijn concurrent Hillary Clinton. Maar in dit bizarre Amerikaanse verkiezingsjaar krijgen logische vragen niet altijd een logisch antwoord.

Dus toen CNN-presentator Brianna Keiler haar vraag aan Trump-adviseur Michael Cohen stelde, verwachtte ze niet de secondenlange stilte en ontkenning. ‘Je zegt dat het campagneteam niet wordt omgegooid. Maar jullie staan achter’, aldus Keiler. ‘Wie zegt dat?’, vraagt Cohen met een uitgelezen gezicht. Keiler kijkt verrast: ‘Peilingen. De meeste. Allemaal?’

Dan is het live op televisie vier seconden stil terwijl de twee in het split screen weigeren de stilte te doorbreken. ‘Wie zegt dat?’, herhaalt de Trump-adviseur. Keiler: ‘Peilingen. Dat zeg ik net. Ik heb je vraag al beantwoord.’ Maar Cohen houdt vol. ‘Ok, welke peilingen?’ En Keiler ook: ‘Allemaal’. Waarop Cohen blijkbaar genoeg heeft gepraat over de desastreuze peilingen van Trump: ‘Ok, wat was je vraag?’

Het filmpje werd al snel breed gedeeld op sociale media. The Washington Post raadde aan om de video meerdere malen te bekijken onder de kop ’26 pijnlijke, hilarische seconden laten zien hoe het is om deze verkiezingen te verslaan’.

CNN-presentator Brianna Keiler haar vraag aan Trump-adviseur Michael Cohen. Beeld CNN
CNN-presentator Brianna Keiler haar vraag aan Trump-adviseur Michael Cohen.Beeld CNN

Door hun belastinggegevens openbaar te maken zetten Hillary Clinton en haar running mate Tim Kaine de schijnwerpers vol op Trump. Zij hebben financiële transparantie getoond, nu hij nog, schrijft een campagnemedewerker in een statement.

Vrijdag kwamen de twee met hun cijfers: in 2015 heeft Clinton over haar 10 miljoen dollar gezamenlijke inkomen met Bill 34,2 procent federale belasting betaald; gecombineerd met lokale belastingen heeft ze 43,2 procent afgedragen. Kaine heeft samen met zijn vrouw 20,3 procent afgedragen aan de fiscus.

Hoewel Clinton tracht de druk op Trump op te voeren, heeft hij al vaker gezegd dat hij zijn belastinggegevens niet openbaar zal maken. Hij zou daarmee de eerste presidentskandidaat sinds 1976 zijn die dat weigert. Volgens hem komt dat omdat hij op dit moment door de belastingdienst wordt doorgelicht. Bovendien vindt hij dat zijn belasting niemand wat aangaat; hij zal hoe dan ook niet voor november met zijn cijfers komen, zei hij.

Volgens experts betekent die controle door de belastingdienst echter niet dat de gegevens niet kunnen worden vrijgegeven. Critici – ook binnen de Republikeinse partij - vermoeden daarom dat er iets aan de hand is met Trumps administratie. ‘Hij wil het niet omdat er is waarschijnlijk iets ergs in te vinden is’, aldus Republikein Ted Cruz. Vermoed wordt dat hij ofwel erg weinig belasting betaalt, of – in tegenstelling tot wat hij beweert – erg weinig aan goede doelen geeft. Een andere theorie is dat hij verdachte financiële banden heeft met andere landen.

Hoe dan ook, zegt Cruz: ‘We weten het niet, en Donald kan al onze vragen beantwoorden door, net als elke kandidaat voor hem, gewoon openheid te geven.’

Tim Kaine en Hillary Clinton Beeld afp
Tim Kaine en Hillary ClintonBeeld afp

Na het verlies van de Democratische voorverkiezingen heeft Bernie Sanders een vakantiehuis gekocht in zijn thuisstaat Vermont. Het is het derde huis van de zelfbenoemd socialist en de prijs roept weerstand op bij sommige Amerikanen. In zijn campagne was Sanders degene die het opnam voor de werkende midden- en onderklasse en die hard uithaalde naar de Amerikaanse rijken.

Onder die rijken is het heel gewoon om een extra huis te hebben aan het strand, in de bergen of aan een meer. Een plek waar de familie in de zomer samenkomt. De familie van Sanders’ vrouw Jane had ook zo’n huis en van de verkoop daarvan kocht het echtpaar een groot huis aan een meer voor 575 duizend dollar (516 duizend euro). De senator bezit al een rijtjeshuis in Washington en een woonhuis in Vermont.

Volgens The Washington Post krijgt Sanders het na aankoop zwaar te verduren. Critici vinden de aankoop niet passen bij zijn socialistische imago en sommige Sanders-aanhangers eisen hun campagnebijdragen terug. Echtgenote Jane zegt dat ze al lange tijd dagtripjes maken in het gebied, op zo’n veertig minuten rijden van hun woonhuis. De verwachting is dat de kinderen en kleinkinderen van de Sanders-clan er ook op bezoek komen. Sanders zelf heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Jane en Bernie Sanders. Beeld afp
Jane en Bernie Sanders.Beeld afp

Net als Hillary Clinton houdt Donald J. Trump niet alleen zijn twitteraccount bij. Maar waar de tweets van rivale Clinton herkenbaar zijn vanwege de ondertekening met '-H', is het bij @realDonaldTrump niet direct duidelijk of hij een tweet zelf geschreven heeft.

Dankzij een grondige analyse van data-wetenschapper David Robinson, is het toch mogelijk voor de lezer om een inschatting te maken wie er twittert.

Wat opvalt aan zijn analyse, is dat de grove en beledigende tweets komen van Trump en vergoelijkende tweets worden geschreven door campagnemedewerkers.

Robinson onderzocht de tijdlijn van de omstreden Republikeinse presidentskandidaat. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de tweets zijn geschreven met een Android-toestel en de andere helft met een iPhone. Trump maakt gebruik van een Android-telefoon.

Ook de inhoud van de tweets werden aan een borende blik onderworpen. De iPhone-twitteraar gebruikt foto's en hashtags, de Android-twitteraar niet. Daarnaast zijn de tweets uit de Android bozer en negatiever en zijn ze vaak 's ochtends vroeg verstuurd, terwijl de iPhone-tweets vriendelijker zijn en 's middags zijn verstuurd. Robinson concludeert met zijn onderzoekt dat de negatiefste tweets van Trump zelf komen.

Trump in Wilmington Beeld afp
Trump in WilmingtonBeeld afp

De dienst die Amerikaanse presidentskandidaten beveiligt heeft Donald Trump 'meermalen' aangesproken op zijn recente uitlatingen over de mogelijkheden van vuurwapenbezitters om zijn rivale Hillary Clinton de voet dwars te zetten. Dat heeft de Secret Service aan CNN laten weten.

De Republikeinse presidentskandidaat leek dinsdag te opperen dat zijn aanhang naar de wapens kan grijpen als Clinton hem in november verslaat. 'Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daaraan kunnen doen', zei Trump over het scenario dat de Democrate de presidentsverkiezingen wint en vervolgens een nieuwe opperrechter mag voordragen. 'Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet.' In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Clinton noemde de woorden van Trump woensdag een nieuwe blijk van diens ongeschiktheid voor het ambt van president. Hij zou zijn aanhang aanzetten tot geweld en daarmee tonen dat hij niet het juiste temperament heeft om de Verenigde Staten en het Amerikaanse leger te leiden.

Trumps prominente partijgenoot Paul Ryan vermoedt dat diens opmerking over verzet door vuurwapenbezitters een uit de hand gelopen grap is. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden riep Trump woensdag op de zaak snel op te helderen.

Bijna 20 procent van de geregistreerde Republikeinen in de Verenigde Staten wil dat Donald Trump zich terugtrekt uit de strijd om het Witte Huis. Onder alle geregistreerde kiezers stijgt dat percentage naar 44 procent. Dat stelt persbureau Reuters woensdag op basis van een opiniepeiling, uitgevoerd samen met marktonderzoeker Ipsos.

De peiling is uitgevoerd onder 396 geregistreerde Republikeinen en 1.162 geregistreerde kiezers. Bijna 63 procent van de ondervraagden geeft aan een negatief beeld te hebben van Trump.

De peiling is een weerspiegeling van de grote kloof die in de Republikeinse partij is ontstaan door Trumps kandidatuur. Een aantal prominente Republikeinen heeft geweigerd Trump te ondersteunen tijdens de verkiezingen vanwege zijn vurige, aanvallende retoriek en beleidsvoorstellen zoals het bouwen van een muur tussen de VS en Mexico en het weren van moslims. De peiling werd uitgevoerd nog vóór de ophef die ontstond nadat Trump er op dinsdagavond op leek te zinspelen dat men de wapens zou moeten opnemen tegen Clinton.

Clinton komt er ook niet helemaal genadig vanaf: ongeveer 53 procent van de Amerikanen heeft ook een negatief beeld van haar, blijkt uit de peiling. Toch staat ze aan kop in peilingen met zo’n 7 procent, terwijl dat vorige week nog zo’n 3 procent was.

Of Trump het nu echt zo had bedoeld of niet, zijn opmerking over de vermeende doodsbedreiging aan het adres van Hillary Clinton wordt overal hevig bekritiseerd. Clinton zelf wilde in eerste instantie niet reageren, maar twitterde toen toch: 'Onze kinderen kijken ook, Donald.'

Campagnewoordvoerder Robby Mook liet in een reactie weten dat zulke opmerkingen aanzetten tot geweld. 'Wat Trump doet is heel gevaarlijk. Iemand die president van de VS wil worden zou op geen enkele wijze het gebruik van geweld moeten stimuleren', zo zei hij.

Ook de Secret Service liet van zich horen in een tweet. 'We zijn ons bewust van de opmerkingen die eerder vandaag zijn gemaakt', zo liet de veiligheidsdienst van de Amerikaanse regering weten. Wat daar precies mee werd bedoeld, werd verder in het midden gelaten.

Het kan een slechte grap zijn, of typische kromtaal van Trump, maar het kan ook een doodsbedreiging zijn aan het adres van een presidentskandidaat . Hoe dan ook kreeg Donald Trump een stortvloed aan kritiek over zich heen, dinsdag na een toespraak in Wilmington, North Carolina. Daarin waarschuwde hij dat een eventuele president Clinton straks nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof mag uitkiezen. ‘Er is niets wat jullie daaraan kunnen doen, mensen.’

En toen, met een verwijzing naar Amerikanen die voorstander zijn van wapenbezit: ‘Hoewel, de mensen van het Tweede Amendement (het artikel uit de Amerikaanse Grondwet dat burgers het recht geeft op het bezitten en dragen van wapens, red.), misschien is er toch wat. Ik weet het niet. Maar ik zal je zeggen, dat wordt een verschrikkelijke dag.’ In het publiek lachen mensen verbaasd: zegt hij dat nu echt?

Volgens de Trump-campagne bedoelde hij: de wapenbezitters kunnen op mij stemmen, en zo voorkomen dat Clinton president wordt. Anderen hoorden een oproep tot gewapend verzet. Vorige week al zei Trump dat de verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. Een adviseur suggereerde toen ook dat het volk in opstand zou komen.

Sinds maandag prijkt een nieuwe naam op de groeiende lijst van Republikeinen die zeggen voor Clinton te gaan stemmen: dit keer is het Lezlee Westine, een voormalig medewerker van president George W. Bush.

‘Ons land staat voor een aantal unieke uitdagingen die vragen om bestendig en ervaren leiderschap. Dat is waarom ik Hillary Clinton steun’, motiveerde Westine haar keuze. ‘Ze heeft de ervaring en de toewijding om de economie te doen groeien, banen te creëren en Amerika te beschermen.’ Westine zei niet waarom ze niet voor de Republikeinse kandidaat Trump koos.

Westine bevindt zich in goed gezelschap. Zondag schreef een voormalig prominent Reagan-medewerker, Frank Lavin, in een commentaar voor CNN dat hij Trump niet kon steunen en voor Clinton zou stemmen. ‘Trump schiet tekort in het karakter en het gedrag dat we van een president nodig hebben. Hij zou falen.’

Vrijdag kondigden nog twee topmedewerkers van voormalige Republikeinse kandidaten aan dat ze voor Clinton zouden gaan: Maria Comella, voormalig woordvoerder van gouverneur Chris Christie (die zelf wel voor Trump stemt) en Sally Bradshaw, voormalig adviseur van Jeb Bush. Ook gematigd Republikein Richard L. Hanna staat achter Clinton.

Niettemin heeft Trump nog genoeg Republikeinen achter zich, ook onder de Bush-aanhang. George P. Bush, lokaal politicus in Texas, neemt afstand van zijn vader Jeb Bush, die eerder in de race was tegen Trump en sindsdien resoluut #NeverTrump is. George P. zei zaterdag dat het tijd was om achter Trump te gaan staan in zijn campagne tegen Clinton. ‘Voor Team Bush is het een bittere pil, maar weet je wat? Je staat weer op en helpt de man die won, en zorgt dat we Hillary Clinton stoppen’, zei hij volgens CNN.

Tot nu toe hield George P. Bush de boot af in verband met Trump, net als zijn vader Jeb en zijn opa en zijn oom, de voormalige presidenten George H.W. Bush en George W. Bush. Jeb Bush is vasthoudend in zijn verzet tegen Trump: in juli zei hij nog dat Trump’s supporters zich ‘verraden’ zullen voelen als Trumps campagnebeloften onzin blijken te zijn. ‘Er komt geen muur. Mexicanen gaan er niet voor betalen. En moslims worden niet verbannen.’

George P. Bush Beeld afp
George P. BushBeeld afp

Lees hier de eerdere bijdragen uit het USA16-blog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden