Uruzgan is met de dag gevaarlijker

De veiligheidssituatie in het zuiden van Afghanistan verslechtert in snel tempo. ’s Nachts maken de Taliban en Al Qa’ida de dienst uit in de hoofdstad van Uruzgan; daarbuiten zijn ze ook overdag heer en meester....

The New York Times en ANP

Een Nederlandse verkenningspatrouille, die dinsdag is teruggekeerd, is in Uruzgan meerdere malen in vuurgevechten met vijandige eenheden verwikkeld geraakt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag.

‘Er is niet genoeg aandacht besteed aan Uruzgan’, heeft de Amerikaanse generaal Eikenberry onlangs in een toespraak voor clanoudsten in de provinciehoofdstad Tirin Kot gezegd. Op straat in Tirin Kot kreeg hij te horen: ‘Overal zitten mensen van de Taliban en Al Qa’ida.’

Gouverneur Maulavi Abdul Hakim Munib erkende dat de veiligheidssituatie in de provincie ‘niet best’ is. ‘Het aantal Taliban-strijders en andere vijanden is vele malen groter dan dat van de politie en het Afghaanse leger in deze provincie.’

Een Defensiewoordvoerder zegt dat de uitlatingen van Munib een bevestiging zijn van het beeld over de veiligheidssituatie in Zuid-Afghanistan zoals dat aan de Tweede Kamer is geschetst: grimmig en zorgwekkend.

Het platteland van Zuid-Afghanistan stroomt vol met wapens en strijders, vlak voordat de Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit het gebied en het overdragen aan de NAVO-troepenmacht. De NAVO-troepen zeggen er niet heen te gaan om tegen terroristen te vechten, maar mee te helpen aan de wederopbouw en aan het herstellen van het centrale gezag.

Nederland stuurt voor twee jaar 1400 manschappen naar de provincie Uruzgan, oplopend tot 1600 als het tijdelijk het regionale commando voert over de NAVO-troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force). Dat zal het geval zijn van november 2006 tot mei 2007.

De vuurgevechten waarin de verkenningspatrouille verwikkeld raakten, waren soms intensief, aldus de Defensiewoordvoerder woensdag. In een aantal gevallen is bijstand verleend. Er zijn geen gewonden gevallen.

Uruzgan telt per district naar schatting van gouverneur Munib 300 guerrillastrijders. De Amerikanen schatten dat het er 300 tot 1000 zijn. De provincie telt vijf districten.

Onder de Taliban was Munib staatssecretaris van Etnische Zaken. GroenLinks-Kamerlid Karimi heeft in schriftelijke vragen aan minister Bot van Buitenlandse Zaken gesteld dat Nederland niet met hem kan samenwerken, zolang hij op de VN-lijst van terroristen staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden