Uruzgan een jaar later

Vandaag precies een jaar geleden droeg Nederland het commando in Uruzgan over aan de Amerikanen en Australiërs. Die 'veroveren' het ene na het andere gebied op de Taliban.

De opvolgers van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan hebben het invloedgebied van ISAF het afgelopen jaar flink vergroot. Australische en Amerikaanse militairen voerden vele 'schoonveegacties' uit in districten waar Nederlandse militairen zich nooit of zelden waagden. Daarbij sneuvelden in één jaar tien Australiërs en negen Amerikanen, en nam ook het aantal burgerslachtoffers toe. De slachtoffers vielen met name door bermbommen.

Bovenstaande kaart illustreert het grotere perspectief dat de nieuwe Combined Taskfore Urzugan (CTU) hanteert. De Nederlanders concentreerden zich vier jaar lang op de relatief dichtbevolkte plaatsjes Tarin Kowt, Deh Rawod en op de Choravallei. Hun opvolgers beschouwen heel Uruzgan als hun werkterrein. De Amerikanen en Australiërs verbonden de losse 'inktvlekken' van de Nederlanders en bouwden nieuwe politie- en legerposten in districten waar voorheen slechts Amerikaanse special forces zaten. Daarbij bouwden zij voort, stellen zij, op de structuur die door Nederland is opgebouwd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden