Urine kan handelswaar of geschenk zijn

In de krant las ik dat aan donorbloed veel geld wordt verdiend. Waaraan ik mij al jaren stoor, is de actie ‘Moeders voor Moeders’....

Ik heb, toen ik zwanger was, wat kritische vragen gesteld aan een medewerkster. Ik vroeg wie er verdiende aan de medicijnen en wat de omzet was. Deze medewerkster kon geen antwoord geven op mijn vragen. Mijn urine heb ik toen maar in het riool laten wegspoelen. Ik had er geen goed gevoel bij om die te doneren.

Onbekendheid
Dat het gebruik van de urine van zwangere vrouwen ‘zeker een goed doel dient’, zoals Maij Maij Meijer stelt (Forum, 22 juni), wijst op onbekendheid met de volgende misstand: de uit deze urine gewonnen stof wordt in de vorm van injecties ‘Pregnyl’, dat is dezelfde stof die voor vruchtbaarheidsbehandelingen gebruikt wordt, door kwakzalvers met een artsendiploma toegepast bij mensen die gewicht willen verliezen.

Onbekendheid
De genoemde ‘artsen’ kunnen blijkbaar nog steeds aan de ampullen komen. Ze vragen hiervoor aan de vermageraars flinke bedragen en zijn soms zelfs in staat dit te declareren bij zorgverzekeraars onder een andere indicatie of behandelvorm (bijvoorbeeld acupunctuur).

Onbekendheid
Deze ‘behandeling’ is wat betreft het vermageren volledig onwerkzaam en heeft tamelijk wat bijwerkingen. De producent van het middel is van deze praktijken op de hoogte! Ik heb een en ander jaren geleden gemeld aan de Inspectie voor de Volksgezondheid die blijkbaar niet veel heeft gedaan of heeft kunnen doen. Of zwangere vrouwen hun urine nog wel zo graag af willen staan als zij van deze praktijken op de hoogte zouden zijn, laat zich raden.

Geen geheim
Ik heb tijdens mijn zwangerschap met veel plezier mijn urine gedoneerd. Na aanmelding kwam iemand langs van Moeders voor Moeders die nergens een geheim van maakte.

Geen geheim
Zij vertelde dat het medicijn ook gebruikt wordt door vrouwen die willen afvallen en wist zelfs namen te noemen van enkele bekende Nederlanders die het gebruiken voor dit doel. Ook in het boekje dat ik kreeg stond genoeg informatie.

Geen geheim
Het is flauwekul te zeggen dat men zich zou verschuilen achter een naam en urine onder valse voorwendselen te pakken krijgt. Ik heb bij het vullen van de flessen niet gedacht aan vrouwen die slanker willen worden, maar aan een goede vriendin die met behulp van Moeders voor Moeders probeerde zwanger te worden. En dat gaf enorm veel voldoening.

Geen geheim
Het kan me niet schelen hoeveel Akzo ermee verdient, mijn vriendin heeft ‘dankzij mij’ nu ook een kindje!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden