Uribe vrijwel zeker van derde termijn

Oppositie: dictatuur dreigt...

Van onze correspondent Cees Zoon

MEXICO-STAD Álvaro Uribe is op weg naar een derde termijn als president van Colombia. De grondwet verbiedt zijn herverkiezing, maar het parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan het uitschrijven van een referendum om de grondwet te wijzigen.

Vijf jaar geleden werd de grondwet ook al gewijzigd voor de eerste herverkiezing van Uribe.

Het parlementsdebat over de kwestie ontaardde in een grote chaos en moest over drie dagen worden uitgesmeerd.

De oppositie beschuldigt de partijen die Uribe steunen van het instellen van een dictatuur in Colombia. Bovendien zou de regering tal van parlementariërs hebben omgekocht in ruil voor hun stem. Uiteindelijk verliet de oppositie voor de stemming de zaal.

De president, die geveld is door de Mexicaanse griep, heeft zich nog nauwelijks over zijn tweede herverkiezing uitgelaten, maar het werk hiervoor laten opknappen door zijn aanhangers in het parlement. Twee weken geleden ging de Senaat akkoord met het referendum over de ‘herverkiezing’ en dinsdag volgde de kamer van afgevaardigden. Midden in het debat stapten sommige parlementsleden zelfs officieel over van de ene fractie naar de andere.

Het ‘artikeltje’, zoals Uribe het grondwetsartikel noemt dat herverkiezing verbiedt, kan worden gewijzigd indien in het referendum zeven miljoen Colombianen daar hun zegen aan geven. Helemaal zeker is de volksraadpleging overigens nog niet omdat het Constitutionele Hof hierover het laatste woord heeft.

Uribe ligt al jaren overhoop met de rechterlijke macht. Op de dag van de stemming liet het Hooggerechtshof opnieuw drie parlementariërs van Uribe-gezinde partijen arresteren. Zij worden ervan verdacht banden te onderhouden met de paramilitaire groepen die een groot deel van de drugshandel in Colombia in handen hebben en verantwoordelijk zijn voor de moord op tienduizenden burgers in de afgelopen twintig jaar. In totaal zitten al 35 parlementsleden in de gevangenis vanwege hun connecties met de paramilitairen.

De presidentsverkiezingen staan voor volgende jaar op de agenda. Na bijna acht jaar en twee termijnen geniet Uribe nog altijd een grote populariteit, waardoor het waarschijnlijk lijkt dat hij het referendum wint en daarna ook de verkiezingen. De Liberale Partij heeft een strafklacht ingediend wegens ‘het massaal omkopen van parlementsleden’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden