Urenlang gegijzeld in de gymzaal tijdens eindexamens

Olaf Tempelman schrijft deze weken dagelijks over de examens.

Beeld anp

Als je je op je gemak wilt voelen bij mensen, kunnen ze beter niet in een gymzaal langs het tafeltje hebben geparadeerd waar je als 18-jarige urenlang gegijzeld hebt gezeten in het papieren gezelschap van een centraal eindexamen. Frankrijk heeft nu een president die met zijn lerares is getrouwd - heeft ze hem ooit streng aangekeken al surveillerend?

Geert van den Brand, oud-conrector van het Maurick College in Vught, is een ontzettend aardige man en het kan niet anders of hij was dat ook al toen hij zo'n dertig jaar terug surveilleerde in de gymzaal van wat destijds 'een scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium' heette. Helaas was die school voor mij zoiets als de inrichting uit One Flew Over The Cuckoo's Nest - surveillanten waren daar Big Nurses. Dat is inmiddels lang geleden. Van den Brand is een vitale pensionado en een frequente verschijning in Vught. Een oud-schoolgenoot noemt deze Bekende Vughtenaar 'de Vughtse Mart Smeets' omdat hij zovéél tegelijk doet: hij geeft commentaar bij sportwedstrijden, leidt evenementen en heeft zijn eigen radioprogramma Culturelure, elke dinsdagavond tussen acht en negen op Avulo FM, de omroep die Vughtenaren kennen als 'de stem van Vught'.

Bijna dertig jaar na mijn eindexamen zit ik in de studio van de Vughtse radio-omroep tegenover de presentator van Culturelure, die mij heeft uitgenodigd omdat ik in de Volkskrant schrijf over mijn geboorteplaats. Vooraf heb ik Culturelure gewaarschuwd dat ik vergeleken met Bekende Vughtenaren 'erg weinig' weet over Vught. Als ik achter de microfoon zit, merk ik dat ik mij nu minder op mijn gemak voel dan die keer dat de Kosovaarse militaire politie mij net buiten Pristina uit mijn auto sleurde en minutenlang een kalasjnikov in mijn rug drukte. In deze Vughtse radiostudio voel ik mij nu ongeveer net zo ongemakkelijk als, nou ja, eind jaren tachtig in een Vughtse gymzaal. De aardige Vughtse radiomaker stelt louter aardige vragen en draait deze avond echte Roemeense klezmer. Als ik buiten sta, voel ik mij toch ongeveer als na dat telefoontje dat ik geslaagd was voor mijn eindexamen.

24 VMBO leerlingen in Zwolle moeten eindexamen Aardrijkskunde opnieuw maken


24 vmbo-leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle moeten het examen aardrijkskunde opnieuw doen. Ze mochten van de school een atlas bij het examen gebruiken, maar volgens Cito mag dat alleen bij de havo- en vwo-examens. Niet bij vmbo-tl. Op 19 juni, tijdens de herkansingen, moeten ze het examen nog een keer maken.

Meme-mania

Na het eerste eindexamen barstte het los: een meme-storm op internet. Een meme (spreek uit: miem) is een foto of zelfgemaakte afbeelding met grappige tekst. In dit geval zijn de toetsenmakers van Cito het mikpunt van spot en de eindexamenkandidaten zelf. De meeste memes gaan over rampzalig verlopen examens. 'Daar kun je het makkelijkst een grap over maken', zegt Omar (18) uit Leiden. De meme hiernaast maakte hij een paar dagen voor het eindexamen filosofie. 'Het examen viel mee, maar ik had 'm al eerder gemaakt.' Volgens onderzoeker Linda Duits van de Universiteit van Amsterdam laat een meme zien hoeveel culturele kennis iemand heeft. 'Maar dan voor insiders', schrijft ze. Het zijn terugkerende afbeeldingen waar nieuwe tekst overheen komt. Echte dijenkletsers zijn het zelden, geeft Omar toe. 'Het is meer een grinnikje.'

Nienke Zoetbrood

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden