Uren spelplezier met stansresten en resttextiel

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: de Tof-Hee, 5-in-1 Spellenset.

Een spelletje mee op vakantie? Met de oprolbare, lichtgewicht Tof-Hee, 5-in-1 Spellenset mag het regenen zoveel het wil, je vervelen hoeft niet meer. De Tof-Hee bestaat uit 34 aluminium speelschijven en een oprolbaar speelbord dat ook meteen de opberghoes vormt. Het spel is geschikt voor 2 spelers en je kunt er 5 verschillende strategische spellen op doen (uitleg op verdraaidgoed.nl). Het opgerolde spel ziet eruit als een enorme toffee, vandaar de naam, maar dat is niet de reden dat de Tof-Hee in deze rubriek staat. Wel dat het spel voor 100 procent bestaat uit gerecyclede afvalmaterialen.


Allereerst: de speelschijven. Die worden gemaakt van aluminium stansresten, die overblijven bij de productie van vrachtwagenonderdelen. Onder in de laadruimtes van vrachtwagens worden strips gemonteerd met gaten erin, die bedoeld zijn om klempalen in te zetten waarmee de lading kan worden vastgezet. De paalgaten in deze strips worden met een grote machine gestanst: de ronde schijven die als restmateriaal overblijven, krijgen een tweede leven als speelschijven van de Tof-Hee.


Het speelbord is gemaakt van stevig resttextiel. Het zijn snijresten van stoffen die bij kantoormeubelfabrikant Ahrend vandaan komen. Vroeger kwamen deze restmaterialen in de afvalbak terecht, maar nu worden ze voor VerdraaidGoed!, bedenker en producent van de spellenset, apart gehouden. In een sociale werkplaats worden de stoffen op maat geknipt, omgezoomd en bestikt. Omdat het gaat om snijresten van allerlei soorten textiel, heeft bijna elke Tof-Hee een ander patroon.


Goed. Leuk is het idee zeker. Maar gaan we er de wereld mee redden? Dat niet, daar is het te kleinschalig voor. De vraag is: had je anders nieuw materiaal gebruikt om hetzelfde product te maken? Als dat zo is, is het gebruik van restmaterialen altijd milieuvriendelijker. Maar misschien zouden de aluminium schijven beter gerecycled kunnen worden als grondstof voor andere vrachtwagenonderdelen, aluminium is veel geld waard. Of het textiel als grondstof voor andere stoffen. Maar in de praktijk wordt er nog erg weinig nagedacht over, en gedaan met, dit soort recyclemogelijkheden. En dan is de Tof-Hee een inspirerende eyeopener om mensen, en wellicht andere bedrijven, te laten beseffen dat afval geen afval hoeft te zijn, maar ook grondstof voor iets heel anders kan worden: het cradle-to-cradleprincipe. En hoewel de Tof-Hee vast voor uren spelplezier kan zorgen, is dat misschien wel de grootste verdienste.


Prijs: € 12,50


Verkrijgbaar: verdraaidgoed.nl


Oordeel: *****


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden