Uren in de rij voor droge noedels

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM - Twee uur moest Hajime Watanabe lopen, voor hij een supermarkt vond die nog open was. Daar stond de 38-jarige bouwarbeider uit de Japanse stad Sendai, die zwaar getroffen is door de aardbeving en tsunami, uren in de rij. Uiteindelijk kon hij wat droge noedels kopen.


Zijn zoektocht naar benzine leverde helemaal niets op. Nadat hij urenlang voor een benzinestation had gewacht, kwam een hulpverlener melden dat er geen benzine meer was. En als er weer brandstof beschikbaar zou zijn, zou die eerst aan hulpverleners en autoriteiten worden verkocht.


'Ik had nooit gedacht dat ik ooit in zo'n situatie zou terechtkomen', zegt Watanabe aan persbureau AP. 'Ik had voorheen een goed leven. Nu hebben we niets. Geen gas, geen elektriciteit, geen water.'


Miljoenen Japanners deelden maandag, de vierde dag na de natuurramp in Japan, het lot van Watanabe. Ten minste 1,4 miljoen huishoudens hadden geen stromend water, en zo'n 1,9 miljoen huishoudens geen elektriciteit. Voor de weinige benzinestations die nog open waren, stonden rijen van vier, vijf uur lang.


In het noordoosten van Japan, dat het zwaarst werd getroffen, verbleven volgens de Japanse publieke omroep 310 duizend mensen in opvangkampen of bij familie. Vele duizenden mensen zaten nog vast op hoger gelegen plaatsen in het overstroomde gebied. In het hele gebied hadden mensen amper voedsel of water. Velen overleefden al dagen op rijstballetjes of instant noedels.


'De mensen overleven op een beetje voedsel en water', zei Hajime Sato, een ambtenaar in de zwaar getroffen prefectuur Iwate. De voedselbevoorrading in zijn prefectuur bedroeg slechts 10 procent van wat eigenlijk nodig was. Bovendien hadden veel mensen geen verwarming, terwijl de temperatuur het vriespunt bereikte.


Maandag kwam de hulpverlening op gang. De regering stuurde 120 duizend dekens, 120 duizend flessen water, tonnen voedsel en 110 duizend liter benzine naar de getroffen regio. Maar door de enorme schade aan wegen, sporen en havens was het moeilijk bij de slachtoffers te komen.


Ook in de hoofdstad Tokio lag het leven maandag stil. Door naschokken konden veel bussen en treinen niet uitrijden. De regering riep de bevolking op de verplaatsingen tot een minimum te beperken. Veel bedrijven bleven gesloten.


In veel supermarkten waren de schappen zo goed als leeg. Voorverpakte etenswaren, zoals noedels, curry en rijst, waren moeilijk te vinden. En tofu, dat lage hoeveelheden jodium bevat en daardoor zou helpen om radioactieve vergiftiging te bestrijden, was helemaal uitverkocht.


Ook batterijen werden massaal ingekocht. Delen van Tokio werden maandag immers om beurten van stroom afgesloten, om de lagere elektriciteitsproductie op te vangen.


Door de aardbeving zijn tien kerncentrales buiten werking gesteld, en was de stroomproductie maandag 25 procent lager dan gebruikelijk.


De Japanse elektriciteitsmaatschappij liet weten dat die stroomonderbrekingen van telkens drie uur nog weken kunnen aanhouden. De inwoners van Tokio probeerden zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken. De normaal fel verlichte Regenboogbrug was in de nacht van zondag op maandag in duisternis gehuld.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden