UPC en Cisco samen in internettelefonie

UPC gaat samen met Cisco in internettelefonie. De grootste kabelmaatschappij van Europa en 's werelds grootste fabrikant van internet-apparatuur gaan samen een netwerk in Europa ontwikkelen voor het bellen via web-technologie....

Van onze verslaggever

Volgens UPC, dat zware verliezen lijdt en hoge schulden heeft, leidt de overeenkomst tot 'aanzienlijke kostenbesparingen' in vergelijking met de traditionele telefonie. Meer details, zoals hoe groot de investeringen zijn en wie die betaalt, wil UPC niet geven.

Gezien de benarde financiële situatie van UPC zou Cisco het project deels of helemaal kunnen financieren, bijvoorbeeld in ruil voor een belang in UPC. Analisten hopen daar ook op. 'Het zou mooi zijn als Cisco er geld in stopt, maar de vraag is hoeveel UPC zélf moet financieren', aldus Amstgeld-analist A. Sassen van Elsloo tegenover persbureau Bloomberg.

Beide bedrijven bouwen het web-telefonienet op het bestaande kabelnet van UPC, dat ligt verspreid over 17 Europese landen. UPC biedt nu kabeltelefonie aan in vier Europese landen: Nederland, Oostenrijk, Noorwegen en Frankrijk. Het kabelbedrijf houdt in het derde kwartaal een proef met telefonie op basis van het internet-protocol - voice over IP in vaktermen - in Rotterdam.

De vooruitzichten voor bellen via web-technologie zijn florissant. Volgens onderzoeksbureau Dataquest groeit deze markt tot meer dan 40 miljard gulden in 2004. De klanten van het UPC/Cisco-netwerk bellen straks met hun gewone telefoon, maar hun stemmen worden omgezet in computertaal. Voor UPC heeft dat als voordeel dat de telefonie straks dan ook kan lopen via het digitale kastje (de set top box) die het kabelbedrijf wil verspreiden voor zijn tv-, internet en telefoondiensten. UPC heeft 358 duizend bellers en verwacht er eind dit jaar 570 duizend. UPC en Cisco mikken op 500 duizend IP-bellers in 2004.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden