UPC-dochter Priority snel naar de beurs

Kabelbedrijf UPC brengt ondanks het belabberde beursklimaat uiterlijk volgende maand een deel van zijn belang in dochter Priority Telecom naar de Amsterdamse beurs....

Van onze verslaggever

De UPC-dochter - actief op de zakelijke telecommarkt - kreeg in november de volledige zeggenschap over Cignal, dat enkele glasvezelnetwerken bezat in de Verenigde Staten, Europa en Azië. In ruil kregen de aandeelhouders van Cignal een belang van 16 procent in Priority, welk aandelenpakket destijds werd gewaardeerd op 200 miljoen dollar.

Onderdeel van de overeenkomst is een clausule die de Cignal-aandeelhouders het recht geeft hun aandelen Priority terug te geven aan UPC, indien dit bedrijf zijn telecomdochter niet voor 1 oktober dit jaar naar de beurs heeft gebracht. In dat geval zou UPC hen de 200 miljoen dollar moeten betalen, of de actuele waarde van het belang, mocht die hoger zijn.

Op 5 september is er in Amsterdam een aandeelhoudersvergadering van Priority Telecom, waar goedkeuring wordt gevraagd voor de voorgenomen beursgang. Die toestemming kan niet uitblijven, aangezien UPC sinds de Cignal-transactie nog 84 procent van de aandelen Priority bezit.

Priority Telecom boekte in de eerste helft van dit jaar een omzet van 130 miljoen euro (286 miljoen gulden), waarbij een operationeel verlies werd geleden van 49 miljoen euro (108 miljoen gulden). Het Amsterdamse telecombedrijf telt zevenhonderd werknemers, die ruim zesduizend merendeels zakelijke klanten bedienen. Priority heeft in de kabelgebieden van UPC bovendien circa tweeduizend scholen voorzien van een breedband-internetverbinding.

UPC heeft in het verleden meermalen gezegd te studeren op een beursgang van het verliesgevende Priority, maar het slechte beursklimaat maakte deze optie weinig aantrekkelijk. Moederbedrijf UPC heeft sinds eind vorig jaar gezocht naar investeerders die een belang wilden nemen in het telecombedrijf, maar zonder succes.

Volgens een woordvoerder van UPC is de aanstaande emissie gebaseerd op een 'volledig gefinancierd' ondernemingsplan. Het is nog onduidelijk hoe groot het deel van de aandelen is dat aan de beurs verhandeld gaat worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden