Upagina

Spoedposten

Minister Schippers is van mening dat wij heel goed met minder spoedeisendehulpafdelingen bij ziekenhuizen toekunnen.


Misschien toch verstandig om uit voorzorg wat hulp van boven aan te roepen. 'O, Lieve Heer, als ik dan toch ziek moet worden of direct een arts nodig heb, zou dat dan a.u.b. kunnen plaatsvinden op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur?'


Margriet Hazendonk, Middelbeers


Vechters en koplopers

Marcel van Dam stelt naar aanleiding van het interview in een glossy dat Cohen 'Geen vechter of kopman' is (O&D, 28 april). Van Dams slotzin: 'Jammer want Job Cohen is een integere en bekwame bestuurder en een achtenswaardig man.'


Zou Van Dam overwogen kunnen hebben dat 'integriteit en bekwaamheid' voorwaarden zijn om tot verstandige keuzes te komen in de door hem als voorbeeld opgevoerde politieke vraagstukken.


Zou het zo kunnen zijn dat politieke vraagstukken ook kunnen ontstaan als gevolg van het optreden van de door Van Dam gewenste 'vechters en koplopers' die mogelijk ook wat minder integer en bekwaam zijn dan Job Cohen.


Kees Spaan, Amsterdam


Zeeuws onafhankelijk?

Het zou beter zijn als er voor het onfrisse gedoe dat het gevolg is van de regeling inzake de verkiezing van de Eerste Kamer, geen plaats meer zou zijn.


Ik ben het dan ook hartgrondig eens met Weisglas (O&D, 28 april ) dat de Eerste Kamer door de kiezers rechtstreeks moet worden gekozen.


Het is ook absurd, dat het Zeeuwse statenlid J. Robesin (Partij voor Zeeland, die volgens zijn zeggen niet 'ingekapseld' is ) zijn mandaat deels inlevert bij de CDA-VVD-PVV-combinatie.


Jaap Schuld, Malden


Niet niks

'Een waxinelichtjeshouder naar iemand gooien is niet niks', zegt de persofficier op tv, als haar wordt gevraagd waarom de gooier tbs boven het hoofd hangt.


Iemand verkrachten is ook niet niks, maar toch lees ik regelmatig dat de dader daar een maand of een paar maanden voorwaardelijk voor krijgt. Andersom zou logischer zijn.


T. van Vliet, Rotterdam


Voorgeborchte

Paul Gerbrands spreekt in zijn column van 26 april zijn zorgen uit over paus Benedictus' recente afschaffing van het voorgeborchte (het post-mortem toevluchtsoord voor brave niet-katholieken) en vraagt zich vertwijfeld af wat er van de wereld terecht zou komen, mocht een toekomstige paus ook hel en vagevuur afschaffen.


In feite heeft de vorige paus dit al min of meer gedaan. In 1999 besliste Johannes Paulus II dat de hel geen fysieke plek is, maar meer een symbolische. Geen vlammenzee dus, maar een 'zijnstoestand van de ziel'.


De grote zwavelwolk waarmee de hel destijds in het luchtledige opging, bracht dus toen al miljarden geestelijk daklozen voort. Dat is op zich niets nieuws.


Nee, onze paus staat juist in een rijke traditie van dogmatische verfijning. Dat daar kritiek op wordt geleverd, begrijp ik eerlijk gezegd niet.


Ralf Pisters, Amsterdam


Sloophamer Sylvia

Wilt u Sylvia Witteman bedanken voor haar column in uw 'Woonspecial' (Magazine, 23 april).


Ik werd namelijk op slag bloednerveus tussen onze ouwe meuk, temeer na bezoek van een paar woon-wonder-vriendinnen afgelopen week, met gesprekken over spiegels en loungebanken onder een veranda in de tuin enzo.


Na het lezen van haar column kwam ik weer helemaal tot mezelf en besefte ik dat ik eigenlijk altijd diep gelukkig ben geweest met onze ouwe meuk, in ons wilde tuintje, met wel honderd verschillende planten en struiken en bomen en waterbakken voor de vogels en dovenetel voor de vlinders en de bijen.


Op een paar gekregen stoeltjes van de buurvrouw en een vrolijk kleedje over een wit geverfd houten tafeltje.


Josien Hoogland, IJmuiden


Aardbeienpluk

Van minister Kamp mogen er geen Roemenen ingezet worden voor de aardbeienpluk. De aardbeientelers moeten eerst proberen Nederlandse werklozen te vinden, als dat niet lukt dan iemand uit de EU. Zelfs de Polen komen er niet voor.


Roemenië is een straatarm land waar het leven heel erg goedkoop is. Een aardbeienteler vertelde trots dat de cao wordt nageleefd en dat de Roemenen 8,70 euro bruto per uur krijgen. Dat is bij een 40-urige werkweek 348 bruto per week voor zwaar werk. Wat wordt dat netto? Missschien 250 euro. Een ondernemer weet dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Dit is geen ondernemer. Hij wil voor een dubbeltje op de eerste rij! Waar is het eind? Kinderen uit Verwegistan? Neem je verantwoordelijkheid en bied een loon waarvan je ook in Nederland kan leven. Stop met die krokodilletranen en uitbuiting. De feodale tijd hebben we toch achter ons gelaten!


Pieter Langemeijer, Maurik


Alcoholslot

Het alcoholslot: een oplossing voor het gevolg van een probleem. Het probleem van de onverantwoordelijke mens. In plaats van dat het drinken zelf en de keuze om achter het stuur te kruipen wordt aangepakt, wordt een nieuwe wet ingevoerd. Het alcoholslot. Krijgen we dan straks ook nog een wet waarin staat dat elke auto een alcoholslot moet hebben, waarop vervolgens mensen omzeilingen gaan zoeken? Je kind laten blazen of het systeem demonteren. Waarop dan weer een wet volgt waarbij een straf staat op het omzeilen van het slot? Wet op wet op wet...


De kosten van dit alcoholslot bedragen 10 miljoen per jaar, voor maar zesduizend gebruikers! Die 10 miljoen zou beter besteed kunnen worden aan preventie, bewustwording en cursussen.


Waar is het departement van infrastructuur mee bezig, vraag je je af. Het alcoholslot is weer net zoiets als een bord plaatsen waarop staat 'kijk uit, bij nat weer glad wegdek'. In plaats van dat het wegdek zo wordt gemaakt dat het niet glad wordt bij nat weer. Een infantiele oplossing. Kom nu eens met echte oplossingen kabinet, en pak het probleem aan bij de oorzaak!


Floor van Bercum, Nijmegen


Beste opa Bé,

Leuk om te zien dat u zich het chatten op hoogbejaarde leeftijd heeft aangeleerd (DiDu). En wat heeft u een lieve kleinzoon. Maar vraagt u nou ook eens naar zíjn leven. Dat blijft voor ons namelijk een beetje mistig. Ook leuk voor uzelf trouwens.


Floor van Bercum, Haarlem


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden