Unmee-chef voelt zich tegengewerkt

De Nederlandse bevelhebber van de VN-vredesmacht in de Hoorn van Afrika, generaal Cammaert, is ontevreden over de medewerking van de voormalige strijdende partijen, Ethiopië en Eritrea....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Ethiopië en Eritrea kunnen het maar niet eens worden over de grootte van de zone waarin Nederlandse mariniers en andere troepen onder VN-vlag sinds eind vorig jaar opereren. 'Drie stappen voorwaarts, twee achterwaarts', zo omschreef de bevelhebber het overleg met de betrokken partijen. Vandaag vliegt hij naar Nairobi voor een zoveelste gespreksronde met Eritrea en Ethiopië.

De VN-troepen kunnen pas met uitgebreide patrouilles beginnen als er overeenstemming bestaat over de 'bufferzone' waarin ze mogen optreden. Hun bewegingsvrijheid wordt ook beperkt doordat de mijnenvelden in het gebied slechts ten dele in kaart zijn gebracht, ondanks eerder beloften.

Premier Kok kwam zondag aan in de Eritrese hoofdstad Asmara, samen met de ministers De Grave van Defensie en Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Hij wil 'indringende gesprekken' voeren met de autoriteiten in zowel Eritrea als Ethiopië. Kok bestreed dat het kabinet vorig jaar te optimistisch was toen het besloot deel te nemen aan de vredesmacht Unmee. 'We hadden geen illusies. Er heerst hier een groot onderling wantrouwen.'

De premier werd met militair eerbetoon onthaald door president Efewerki. Kok en zijn gezelschap bezoeken de komende dagen de Nederlandse troepen. Hij en Herfkens gaan ook naar een vluchtelingenkamp. De oorlog tussen beide landen, waaraan ruim een half jaar geleden een einde kwam, heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost, en honderdduizenden werden uit hun woonplaatsen verdreven.

Kok en Herfkens zullen hun gesprekspartners duidelijk maken dat de ontwikkelingshulp pas hervat wordt als het vredesproces tot resultaten leidt. Aan alleen toezeggingen hebben ze onvoldoende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden