University College: studeren tot de pijngrens

Under Construction: daarvoor stonden de initialen van het University College (UC) in Utrecht tijdens het eerste jaar van zijn bestaan....

En dat is dus maar ten dele gelukt. Sommigen van hen moesten het nog enige tijd zonder stromend water zien te stellen, anderen hadden niet de beschikking over de telefoon die hun in het vooruitzicht was gesteld. Maar met die tekortkomingen viel nog wel te leven.

Echte overlast ondervonden de eerste campusbewoners van het hemelwater dat van augustus tot aan het voorjaar in grote hoeveelheden over hen werd uitgestort. Houten platen, allengs verzadigd van modder en drab, vormden de verbindingslijn tussen de onderwijsgebouwen, herinnert decaan prof.dr. H. Adriaansens zich, niet zonder weemoed. Kaplaarzen en bergschoenen vormden het meest gangbare schoeisel, en de schoonmakers waren tegen oktober de burnout al nabij.

Toch werd er, aldus de studenten, niet geklaagd. Wel gemopperd - maar dat is iets anders. En het behoorde bovendien tot de rituelen die de sociale cohesie alleen maar hebben versterkt. Eén keer is er een petitie opgesteld waarin studenten uiting gaven aan hun ergernis over de provisorische staat van de faciliteiten. Maar die was afkomstig van 'buitenstaanders': uitwisselingsstudenten die maar een paar weken in Utrecht verbleven.

Maar de 'vaste bewoners' van de campus, de UC-studenten, hadden volgens de Roemeen Mihai Radu alle begrip voor de situatie. 'We kenden de staf - die vijf leden telt, dus dat was niet zo moeilijk - en we wisten hoe hard die eraan trok om de ongemakken te verhelpen.'

Bovendien stond er ook wel wat tegenover: ruime kamers, ten minste één computer per student, een als aangenaam ervaren studiedruk die de pijngrens nadert, en een docentenkorps dat deelt in de ongebreidelde motivatie van de studenten. Hun onverdachte inzet vormt volgens de studenten overigens niet altijd de opmaat van kwaliteit. 'Sommigen zijn vooral gewend aio's te begeleiden', zegt Thessa Kockenkorn. 'Het kost hun nogal eens moeite om voor jong publiek door de knieën te gaan.'

Anderen bleken zich niet foutloos in het Engels, de voertaal op de campus, te kunnen uitdrukken. 'Ik heb weleens gemeend in de verkeerde klas terecht te zijn gekomen omdat de betrokken docent in een of andere obscure taal stond te praten', zegt de eveneens uit Roemenië afkomstige student Sebastian Bunai. 'Nadat ik het tot Engels had kunnen herleiden, heeft het nog enige tijd geduurd voor ik aan zijn accent gewend ben geraakt.'

Het incidentele steenkool-Engels heeft het studierendement echter niet in de weg gestaan. Van de 179 studenten met wie het UC begon, hebben er 172 het eerste semester gehaald. Belangrijker voor de studenten is nog dat het college niet blijkt onder te doen voor de Amerikaanse zusterinstellingen waarmee het zich wenst te vergelijken. Dat kan volgens decaan Adriaansens onder meer worden opgemaakt uit het feit dat de papers van zijn studenten die hij bij wijze van vergelijking zowel aan docenten van het UC als aan docenten van de Universiteit van Californië heeft voorgelegd, door de laatsten positiever werden beoordeeld.

Nederlandse studenten hadden met het Angelsaksische UC-regime overigens de meeste moeite. 'Zelfs de gretigsten onder hen zijn het niet gewend geregeld in de avonduren te studeren', zegt Adriaansens. 'We zijn inderdaad verwend', geeft Joeri Maas toe. 'De buitenlanders zijn gewoon in het voordeel wanneer er snoeihard moet worden gewerkt. Daaruit blijkt maar weer dat het hoog tijd wordt dat wij hier ook op de Amerikaanse toer gaan.'

Bruggenhoofd

Het University College (UC) van de Universiteit Utrecht fungeert als Europees bruggenhoofd van het Angelsaksische onderwijssysteem.

Het biedt een driejarige cursus op undergraduate niveau aan, dat resulteert in een bachelor-graad waarmee de studenten aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit op graduate-niveau (vergelijkbaar met ons doctoraal) verder kunnen studeren. Er zullen over twee jaar 600 mensen studeren.

Het UC onderscheidt zich in een aantal opzichten van Nederlandse zusterinstellingen. Op de 'gewone universiteit' specialiseren de studenten zich doorgaans in een vroeg stadium van hun studie, op het UC ontwikkelen zij zich tot generalisten. Pas na het behalen van hun bachelor's degree leggen zij zich toe op één enkele discipline.

Verder wordt het onderwijs op het UC in het Engels aangeboden, wonen en eten de studenten (tegen betaling van twaalfduizend gulden per jaar, exclusief collegegeld) op de campus, en studeren zij gedurende twee semesters (die tezamen negen maanden beslaan) vrijwel onafgebroken. Studenten volgen onderwijs in groepen van maximaal 25. Elk van hen wordt begeleid door een tutor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden