NieuwsHoger onderwijs

Universiteiten mogen studie psychologie in het Engels aanbieden

De Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht mogen de studie psychologie in het Engels blijven aanbieden. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten in een kort geding dat de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) had aangespannen om het oprukkende Engels aan universiteiten te stuiten.

Buitenlandse studenten aan de universiteit in Wageningen. Beeld null
Buitenlandse studenten aan de universiteit in Wageningen.

De zaak draaide om de vraag of de Universiteit Twente en Universiteit Maastricht de wet overtreden door opleidingen zonder geldige reden in het Engels aan te bieden. In de Wet op het hoger onderwijs staat dat opleidingen in Nederland alleen in een andere taal mogen worden aangeboden ‘indien de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt’.

Volgens BON hebben de twee universiteiten te gemakkelijk voor het Engels gekozen, zonder dat daar noodzaak voor is. De rechter oordeelt anders. Beide universiteiten hebben ‘voldoende gemotiveerd’ waarom zij de opleiding psychologie in het Engels aanbieden, schrijft de rechtbank Midden-Nederland in een persbericht. ‘De universiteiten vinden dat het aanbieden van Engelstalig onderwijs, gelet op het internationale karakter van het vakgebied Psychologie en hun universiteiten, de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.’

Opsteker

De uitspraak is een opsteker voor universiteiten die de afgelopen jaren steeds meer studies in het Engels aanboden. Dit studiejaar wordt bijna een kwart van de bachelorstudies alleen nog in het Engels aangeboden. Als het gaat om masteropleidingen is zelfs bijna driekwart volledig in het Engels.

Over die ontwikkeling wordt al jaren fel gediscussieerd. Een van de hartstochtelijkste tegenstanders van die ontwikkelingen is BON. De vereniging haalde eerder al meer dan zesduizend handtekeningen binnen met een petitie ‘tegen taalverschraling door verengelsing’. Dat leverde verder weinig op. Ook de stap naar de rechter resulteert niet in de gehoopte rem op het Engels.

‘Dat hadden we ook niet verwacht’, zegt BON-voorzitter Ad Verbrugge. ‘Voor ons is het al goed nieuws dat de rechter een uitspraak doet in deze zaak. We waren bang dat ze ons kort geding niet ontvankelijk zou verklaren. Met deze uitspraak erkent de rechter dat dit een urgente kwestie met een maatschappelijk belang is en dat wij voor dat belang mogen opkomen.’

Meerwaarde

Zijn vereniging overweegt nu een bodemprocedure aan te spannen over dezelfde kwestie. Ook komt BON na de zomer met een advies voor onderwijsminister Van Engelshoven. De minister kondigde onlangs aan dat ze de passage over taal in de Wet op het hoger onderwijs gaat herschrijven. ‘Het nieuwe uitgangspunt wordt dat opleidingen in een andere taal mogen worden aangeboden als dat meerwaarde heeft’, zei Van Engelshoven daarover in een interview met de Volkskrant.

Verbrugge komt namens BON met een 'alternatief voorstel' voor de wetswijziging. Daarover maakt de verenging na de zomer meer bekend. 'Wij willen het Engels niet uitbannen van universiteiten, maar er moet wel iets gebeuren', aldus Verbrugge.

‘STRUGGLES’ MET DE NEDERLANDSE TAAL: HET EFFECT VAN EEN STUDIE IN HET ENGELS

Geen discussie in het hoger onderwijs wordt zo hartstochtelijk gevoerd als de discussie over het Engels. Maar wat merken studenten zelf: gaat hun Nederlands achteruit door een studie in het Engels

ENGELS IN DE COLLEGEZAAL: ‘IT PUTS YOU ON THE WRONG FOOT’

Hoe slecht is het Engels eigenlijk van docenten op de universiteit? De Volkskrant studeerde een dagje mee, en liet zich vergezellen door een deskundige.

IN MAASTRICHT IS DE NEDERLANDSE STUDENT SCHAARS

Het gold jarenlang als ideaal: ‘the international classroom’. Aan de Universiteit Maastricht komt het merendeel van de studenten inmiddels uit het buitenland. Maar mengt het ook een beetje? ‘Studeren in het Engels is prima, maar als je iets leuks gaat doen wil je in je eigen taal praten.’ Lees hier de hele reportage terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden