Column

Universiteiten moeten weer lekker onveilig worden

De roep om meer rechtse geluiden op de universiteiten zwelt aan. Lekker onveilig.

Reuring rond The New York Times, deze week. De van oudsher liberale krant, toonbeeld van kritisch denken, had besloten dat het in de aanloop naar Trump veel onderbuikgevoelens van de Amerikanen had gemist. Daarom klinken die nu meer door in de verslaggeving van de krant. Maar dat om die reden ook een regelrechte klimaatscepticus als columnist was ingehuurd, ging veel lezers te ver.

Vooral academici dreigden hun abonnement te beëindigen, als deze Bret Stephens onweersproken mag beweren dat er niks misgaat met het klimaat en dat als er wel wat misgaat wij mensen niet moeten denken dat we het tegen Moeder Aarde kunnen opnemen.

De ophef lijkt behoorlijk op het gegrom dat in sommige kringen in Nederland klinkt over het linkse monopolie op de universiteiten. Wie daar als conservatief terecht wil, kan rekenen op pesterijen en nekken die hem of haar aankijken.

Woensdag pleitte de Leidse rechtsgeleerde Paul Cliteur in de Volkskrant voor meer Thierry Baudet aan de Universiteit van Amsterdam, en meer Ann Coulter in Berkeley. Die extreme Trump-adepte was uitgenodigd door enthousiaste republikeinse studenten, maar mocht toch niet komen omdat voor rellen werd gevreesd. Capituleren voor actievoerders, vond Cliteur, die vindt dat de universiteit linkse intellectuele havens zijn. Die, vindt hij ook, nodig 'onveiliger' moeten worden.

Ik moest bij die opmerking onwillekeurig even terugdenken aan zondagavond, toen het eerste deel van Genius op National Geographic werd uitgezonden. Ron Howards dramaserie over het leven van Albert Einstein begon goed. We zagen de aanslag op Walther Rathenau, terwijl de oudere Einstein zijn secretaresse tegen het schoolbord neukte en daarna de krijtformules van haar rug veegde. Mooi beeld, en volgens biografen niet denkbeeldig.

Zeker niet denkbeeldig waren de scènes waarin Nobelprijswinnaar Philipp Lenard in Berlijn een collegezaal vol natuurkundestudenten opzweepte met een nationaal-socialistische tirade tegen Einstein. Diens theorieën over ruimte en tijd waren immers verzinsels, en de waarheidslievende empirische Duitse wetenschappen onwaardig. Weg ermee.

Lenard was een nazi en een jaloers mens. Einstein een joodse vrijdenker. We weten allemaal wie er gewonnen heeft. Maar ook hoeveel miljoenen doden dat onderweg gekost heeft.

Fragment uit Genius. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden