Update

Universiteiten Leiden, Delft en Rotterdam gaan wel/niet fuseren

De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam praten over mogelijkheden van samenwerking, maar het is te vroeg om te spreken van een fusie. Dat zeiden woordvoerders van de TU Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam vanmiddag in reactie op berichtgeving in de NRC.

Redactie/ANP
De Universiteit van Leiden, het Academiegebouw aan het Rapenburg. © ANP Beeld
De Universiteit van Leiden, het Academiegebouw aan het Rapenburg. © ANP

'De colleges van bestuur praten al enige tijd met elkaar, maar we houden alle opties open. Het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over de vorm of een tijdspad van een mogelijke samenwerking', aldus een woordvoerder van de Erasmus Universiteit.

NRC meldde vandaag dat de universiteiten gaan fuseren, universitaire bronnen hebben dat aan de krant verteld. Het was de bedoeling dat de fusie begin september bekend zou worden gemaakt. De fusie-universiteit gaat volgens de krant Universiteit Leiden heten.

'Berichtgeving te vroeg'
Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de TU Delft, is van mening dat de berichtgeving over de fusie te vroeg komt. Tegen het NRC zegt hij: 'We willen graag zelf het moment kiezen. En dan is de opening van het academisch jaar inderdaad zo'n moment. We moeten nog goed afstemmen wat we precies gaan zeggen, want je kunt het vlug verpesten.' Hij meldt daarnaast ook dat de nieuwe naam Universiteit Leiden inderdaad een optie zou zijn.

Voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU Sijbolt Noorda bevestigt de plannen van de fusie, maar geeft het liever een andere naam. 'Dat klinkt mij te veel naar bedrijfsovernames. Dit is het institutionaliseren van een samenwerking. Dat drie bestaande universiteiten op deze manier hun krachten bundelen is uniek in de wereld', aldus Noorda in de krant.

Wereldtop
Als deze fusie doorgaat, zou hierdoor de grootste academische instelling van Nederland ontstaan.

De drie universiteiten scoren hoog op de internationale prestatie- en reputatieranglijsten. Door de fusie kan de universiteit naar verwachting tot de wereldtop gaan behoren.

'Fusie glashelder'
Volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk is het glashelder dat de universiteiten van plan zijn om samen te gaan, maar willen ze het geen fusie noemen. 'Het is een enorme stap richting schaalvergroting, en dat is geen goede zaak. Het onderwijs is juist gebaat bij schaalverkleining', aldus Van Dijk. Hij is van plan om Kamervragen te stellen over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden