Universiteit Wageningen verkoopt De Wereld aan stichting

De Wageningen Universiteit (WUR) verkoopt het historische Hotel De Wereld in de Gelderse plaats aan de stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld. In Hotel De Wereld hadden in mei 1945 in aanwezigheid van prins Bernhard de onderhandelingen plaats over de capitulatie van de Duitse bezetters.

Hotel De WereldBeeld anp

De koper krijgt een lening van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) om de aankoop te kunnen financieren. Het vfonds vindt het belangrijk dat het rijksmonument voor publiek toegankelijk blijft. In Hotel De Wereld is sinds enkele jaren ook een sterrenrestaurant gevestigd. Voorwaarde voor het verstrekken van de lening is, dat de drie stichtingen die zich in Wageningen elk jaar bezighouden met de herdenking van de bevrijding in 1945, per 1 januari volgend jaar samengaan.

Hotel De Wereld raakte na de oorlog in verval en stond op de nominatie om gesloopt te worden. De universiteit kocht het monumentale pand van de gemeente in de jaren 60 en bracht er de studentenarts en de studentendecaan in onder. In een zaaltje in het pand stond nog het meubilair dat in 1945 was gebruikt en dat werd een museumpje. Pas in 2004 onderging De Wereld een grondige restauratie en kreeg het de bekendheid die het gebouw nu geniet. De Wereld is de centrale plek van het veteranendefilé dat elk jaar op 5 mei door Wageningen trekt.

De gemeente Wageningen en de provincie Gelderland zijn buitengewoon tevreden over de voorgenomen verkoop. Het vfonds en de overheden vinden dat De Wereld thuishoort in het 'bevrijdingstoerisme' in Gelderland en Noord-Brabant. 'Wageningen is het logische volgende adres in de reeks van de Liberation Route Europe, de musea in Brabant en Gelderland en het Vrijheidsmuseum WO2 dat in Nijmegen moet verrijzen,' aldus de provincie vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden