Universiteit verlaat 'positieve discriminatie'

De grootste universiteit van de Verenigde Staten, de University of California met 180 duizend studenten, heeft als eerste onderwijsorganisatie het stelsel van positieve discriminatie afgeschaft....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Niet alleen is de Universiteit van Californië met negen universiteiten, honderden post-universitaire cursussen en HBO-opleidingen de grootste onderwijsinstelling in de VS, maar het was in de jaren zestig een koploper op het gebied van positieve discriminatie. Op de campussen van de universiteit in Los Angeles en Berkeley veranderde in de jaren zestig de blanke studentenbevolking in een etnisch divers gezelschap. Het toelatings- en wervingsbeleid van de universiteit diende als voorbeeld voor universiteiten in de rest van het land.

Op voorspraak van regent Ward Connerly, een zwarte zakenman, is het stelsel afgeschaft. Connerly, die door de Republikeinse gouverneur Pete Wilson in de raad van regenten is benoemd, motiveerde in een dertien uur durend debat zijn voorstel met het argument dat positieve discriminatie van minderheden niet langer noodzakelijk is. 'Het oorspronkelijke doel was het rechtzetten van misstanden. Dat doel is bereikt. Sindsdiens is het systeem om aan etnische minderheden een voorkeursbehandeling te geven omgeslagen in een obsessie', aldus Connerly, die door studenten werd uitgefloten en uitgescholden.

Door de aanwezigheid van de Californische gouveurneur en Republikeinse presidentskandidaat Pete Wilson had de bijeenkomst een hoog politiek gehalte. Ook dominee Jesse Jackson van de Rainbow Coalition sprak de raad van regenten toe. Wilson had gedreigd Jackson, die mogelijk ook een rol gaat spelen in de presidentsverkiezingen, in de gevangenis te gooien als de dominee de bijeenkomst zou verstoren. In plaats daarvan deed Jackson een emotioneel beroep op de raad van regenten.

Jackson wees er net als andere vertegenwoordigers van burgerrechtenorganisaties op dat van de studenten slechts vier procent zwart is. Een kleine meerderheid, 52 procent van de studenten, is blank, 23 procent is van Aziatische afkomst en 12 procent valt in de categorie Latino.

Vertegenwoordigers van studenten, hoogleraren en maatschappelijke organisaties pleitten tevergeefs voor het instandhouden van positieve discriminatie, maar de raad van regenten stemde, conform het veranderde politieke klimaat in Californië, voor afschaffing van 'discriminatie', aldus Ward Connerly.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden