Universiteit van Kassel krijgt oorlogskunst terug

De Amerikaanse particulier Thomas Chatalbash heeft zeven middeleeuwse miniaturen tegen betaling teruggegeven aan de universiteitsbibliotheek van Kassel. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Boston Globe....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het is de tweede keer dat oorlogskunst tegen betaling terugkeert naar de plaats van herkomst en de eerste keer dat een bedrijf een dergelijke transactie financiert. De Duitse tak van het internationale accountantsbureau KPMG heeft het geld - volgens ingewijden een som van tussen de 60 duizend en de 110 duizend gulden - betaald. In ruil daarvoor ziet Chatalbash af van een proces.

De werkelijke waarde van de miniaturen, die afkomstig zijn uit een zestiende-eeuws gebedenboek, wordt geschat op 775 duizend gulden.

De miniaturen verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Murhardsche bibliotheek in Kassel. Ze werden door de nazi's naar een bomveilige schuilplaats in Thüringen overgebracht, waaruit ze kort na de oorlog door de Amerikaan William Braemer werden geroofd.

De op blad geschilderde miniaturen uit het gebedenboek van Johann Albrecht von Mecklenburg golden veertig jaar lang als vermist. In die veertig jaar wisselden ze van eigenaar, voor het luttele bedrag van honderd dollar. Uiteindelijk kocht de tapijthandelaar Thomas Chatalbash uit Boston de zeven beschilderde bladen voor tweehonderd dollar.

Tot 16 maart van dit jaar heeft Chatalbash geweigerd de bladen terug te geven aan de universiteitsbibliotheek in Kassel, omdat hij ze, zo schrijft The Boston Globe, in 'goed vertrouwen' had verworven. Uiteindelijk hebben de Duitse kunstdetective Willi Korte en de in oorlogskunst gespecialiseerde advocaat Thomas Kline (die ook de belangen van de erven Goudstikker tegenover de Nederlandse overheid vertegenwoordigt) Chatalbash weten over te halen een schikking aan te gaan met de bibliotheek in Kassel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden