Nieuws
Universiteit van Cambridge profiteerde van slavernij, kondigt studiebeurzen voor zwarte studenten aan
De Universiteit van Cambridge heeft in het verleden geprofiteerd van de slavernij, en gaat daarom geld steken in onderzoek naar slavernij en meer beurzen instellen voor zwarte studenten. Dat heeft de befaamde universiteit donderdag bekendgemaakt.
De universiteit liet in navolging van andere prestigieuze Britse instellingen, zoals de Bank of England en de Church of England, een onderzoek instellen naar de vraag of zij – net als vrijwel alle sectoren van de Britse maatschappij – financieel baat heeft gehad bij de slavernij.
Het door historici uit eigen huis geschreven onderzoeksrapport wijst uit dat de Universiteit van Cambridge van de 17de tot de 19de eeuw nooit tot slaaf gemaakten of door slavenarbeid gedreven plantages in eigendom had. Wel verkreeg de instelling indirect ‘significante financiële voordelen’ uit de slavernij, rapporteert persbureau Reuters.
Zo ontving de universiteit grote schenkingen van weldoeners die rijk waren geworden door slavenhandel en slavernij, incasseerde zij dividend uit beleggingen in bedrijven die actief waren in de slavernij, zoals de Oost-Indische Compagnie en de Royal Africa Company, en kreeg zij geld van slavenhouders die hun zonen in Cambridge lieten studeren.
Alumni
Het rapport Legacies of Enslavement brengt ook de ambivalente manier in kaart waarop de universiteit lang met haar slavernijverleden is omgegaan. De universiteit benadrukte graag dat bekende abolitionisten als William Wilberforce in Cambridge hadden gestudeerd, maar verzweeg dat andere alumni de slavernij verdedigden of, zoals premier William Pitt the Younger eind 18de eeuw, actief bevorderden.
Het aan de universiteit gelieerde Fitzwilliam Museum, dat werd opgericht door een bestuurder van de eveneens besmette South Sea Company, richt in 2023 een tentoonstelling in over ‘slavernij en macht’. Het Museum of Archaeology and Anthropology van de universiteit wil zijn collectie Benin-bronzen teruggeven, cultureel erfgoed dat eind 19de eeuw door het Britse leger uit hedendaags Nigeria werd geroofd. In 2019 gaf een van de colleges van Cambridge, Jesus College, al een bronzen haan terug die ook tot de Benin-schat behoorde.
De Universiteit van Cambridge zet een onderzoekscentrum op dat gewijd is aan de erfenis van de slavernij. Ook wil ze studiebeurzen instellen voor zwarte studenten uit binnen- en buitenland, en intensiever samenwerken met universiteiten in Afrika en het Caribisch gebied. ‘We zijn niet in staat om historisch onrecht ongedaan te maken, maar kunnen beginnen met het onder ogen te zien’, aldus vicekanselier Stephen Toope.