Universiteit van Amsterdam krijgt popprofessor

De Universiteit van Amsterdam krijgt een bijzondere leerstoel in de popmuziek. De popprofessor maakt volgend jaar september zijn debuut, aldus de Stichting Popmuziek Nederland (SPN) vrijdag....

ANP

AMSTERDAM

De leerstoel krijgt onderdak bij de faculteit der politieke en sociaal-culturele wetenschappen. De hoogleraar wordt voor één dag in de week aangesteld. De Stichting, die binnenkort wordt herdoopt tot Nationaal Pop Instituut, heeft de financiering hiervoor bijna rond, aldus directeur Van Beusekom.

Het universiteitsbestuur moet nog zijn goedkeuring geven, maar een woordvoerder van de UvA verwacht geen dissonante geluiden. 'Het is een goede zaak dat de popmuziek serieus wordt genomen', aldus de woordvoerder. Eerder dit jaar verzorgde de UvA al colleges, waarin het fenomeen Madonna op wetenschappelijke wijze werd belicht.

De SPN probeerde vijf jaar geleden al een leerstoel te vestigen. Vorig jaar benaderde de universiteit de stichting hiervoor. Popmuziek en jongerencultuur is vanuit de sociale en communicatieve wetenschap nog onontgonnen terrein, aldus Van Beusekom. In Groot-Brittannië en Amerika besteden universiteiten al veel langer aandacht aan dit cultuuraspect.

De bijzondere leerstoel geldt voorlopig voor vijf jaar. De SPN, die nog werkt aan de profielschets voor de popprofessor, denkt in de eerste plaats aan een generalist, bij voorkeur iemand uit de hoek van de communicatiewetenschappen. Daarnaast kunnen ook buitenlandse hoogleraren gastcolleges geven. Dat past volgens de universiteit van Amsterdam in de trend om 'de banden met de buitenwereld hechter te maken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden