Universiteit Leiden ruziet met fiscus

De Universiteit Leiden heeft een conflict met de belastingdienst over de verkoop van een aantal gezichtsbepalende gebouwen in de Leidse binnenstad. Het betreft het Academiegebouw, de Sterrenwacht en een deel van de Hortus Botanicus.

De universiteit wilde via een handige fiscale constructie deze rijksmonumenten als culturele vastgoedbelegging aanbieden aan Leidse alumni en andere geïnteresseerden. De alumni zouden zo profiteren van de fiscale voordelen die horen bij het beleggen in culturele instellingen en gebouwen.

Het plan, dat vooraf werd goedgekeurd door het ministerie van OCW, werd eind vorig jaar met veel tamtam gelanceerd. In februari van dit jaar zou tijdens de Dies Natalis de gedetailleerde verkoopbrochure worden gepresenteerd. De afgelopen maanden had de universiteit de obligaties willen verkopen, zo blijkt uit documenten van het Kadaster.

Mislukt

Dat is mislukt, omdat de belastingdienst geen goedkeuring heeft willen geven aan de plannen van de universiteit, meldt een woordvoerder. ‘We studeren nu op andere mogelijkheden. Wij vinden het een goed en innovatief plan, dat we willen doorzetten.’ De universiteit wil niet zeggen welke bezwaren de fiscus precies heeft.

Uit kadastergegevens blijkt dat de universiteit in december 2009 de gebouwen voor in totaal 29,6 miljoen euro heeft verkocht aan de Belvédère Academia Leiden University N.V. Daarvan was ruim 9 miljoen bedoeld voor de renovatie van de Sterrenwacht. In de akte is vastgelegd dat de universiteit de gebouwen blijft huren, en ze ten alle tijden mag terugkopen.

Cultuurobligaties

Belvédère leende het geld voor de aankoop van de universiteit zelf, blijkt uit de documenten. De miljoenenlening moest deels worden terugverdiend met de verkoop van de cultuurobligaties. Vooral Leidse oud-studenten zouden staan te trappelen om op deze manier een stukje van de universitaire iconen te financieren, zo was de verwachting.

Het plan is een initiatief van een aantal Leidse alumni, onder wie Willem Cramer, de oud-directeur van Friesland Bank. Cramer, die directeur is van Belvédère Academia Leiden University, wil niet reageren. Een andere betrokkene bij het project is oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij, eveneens alumnus van de universiteit.

Het is niet de eerste keer dat de Leidse universiteit een opvallende vastgoedtransactie doet. In 2005 verkocht de universiteit de oude rechtenfaculteit aan de Hugo de Grootstraat aan twee vastgoedhandelaren. Die verkochten het monumentale pand tot verbazing van de omwonenden nog dezelfde dag door en verdienden daarmee 1,4 miljoen euro.

Koningin Beatrix in de gerestaureerde Senaatskamer van de Universteit in Leiden, waar ondermeer een portret van Willem van Oranje hangt. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.