Universiteit Leiden doet proef met genderneutrale wc's

De Universiteit Leiden houdt een proef met genderneutrale wc's die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht geslacht. Dit bericht het Leidsch Dagblad. De toiletten zijn bedoeld voor transgenders die zich niet associëren met 'man' of 'vrouw', en derhalve bij wc-bezoek voor een lastige keuze staan.

Redactie
Een genderneutrale wc. Beeld reuters
Een genderneutrale wc.Beeld reuters

Leiden heeft genderneutrale toiletten geïntroduceerd in verschillende gebouwen, waaronder het studiecentrum Plexus aan de Kaiserstraat. Deze zomer kijkt de universiteit of de proef succesvol is en vervolg verdient.

De uitwerking van het idee heeft wel vragen opgeroepen. 'Er hangt een uniseks bordje op de deur van de toiletruimte, maar op de toiletdeuren in de ruimte zelf prijkt nog altijd een aanduiding met het symbool van een man of een vrouw', zo tekent een verslaggever van het Leidsch Dagblad op uit de mond van een student in de Plexus.

Het genderneutrale toilet is een recent fenomeen. Het kantoor van homobelangenorganisatie COC in Eindhoven introduceerde mei vorig jaar de eerst wc waar iedereen naartoe kan, aldus Omroep Brabant.

Gevoelig kwestie in VS

In de Verenigde Staten heeft de 'toiletkwestie' tot grote spanningen geleid tussen conservatieven en progressieven. Elf Amerikaanse staten hebben de regering-Obama aangeklaagd vanwege een decreet dat voorschrijft dat transgender kinderen zelf mogen kiezen naar welk toilet ze gaan op school. Volgens de klagers zou president Barack Obama scholen willen omdopen tot 'laboratoria voor massale sociale experimenten'.

Obama zette deze regelgeving door nadat enkele staten wetten hadden doorgevoerd die bepalen dat transgenders de wc moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun paspoort of identiteitskaart staat aangegeven. Zoals in North Carolina, dat in maart zo'n omstreden wet aannam.

Volgens tegenstanders brengt de richtlijn het gevaar met zich mee dat vrouwen en kinderen worden aangevallen in toiletten. Kwaadwillende mannen zouden zich kunnen voordoen als transgenders en zo misbruik van de wetgeving maken.

Transgender-debat

Obama sprak zich fel uit voor transgenders. Daarmee posteerde hij zich aan het front van de cultuuroorlog tussen progressief en conservatief Amerika. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden