Universiteit eist rectificatie van tv-uitzending kinderprostitutie

De Universiteit Utrecht en de daaraan verbonden sociaal-psycholoog Theo Sandfort zeggen dat zij door het televisieprogramma 2 Vandaag ten onrechte in een crimineel daglicht zijn gesteld....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

In het programma werd gepoogd een crimineel pedofiel spoor bloot te leggen, dat in de internationale homogids Spartacus met geheime codes zou zijn te volgen. De afkorting YG in de gids zou staan voor young gays. Sommige clubs en cafés die zich met die code presenteren, zouden kinderen seksueel exploiteren.

De programmamakers van de TROS maakten uitgebreid melding van de diverse rechtszaken die in het verleden tegen de uitgever van Spartacus, de Brit John D. Stamford, waren aangespannen. Stamford, die lange tijd vanuit Nederland opereerde, werd er steeds weer van beschuldigd de spil te zijn van een wereldwijd vertakt pedofielennetwerk.

In Nederland en Duitsland werd de Brit vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Door de plotselinge dood van Stamford in december 1995 kon de meest recente zaak voor de rechtbank van Turnhout niet worden afgerond. Tijdens de rechtszaak in België bleek de Brit postbussen in drie en bankrekeningen in vijftien landen te hebben. Priester François Lefort, die zich had voorgedaan als bemiddelaar voor Spartacus, getuigde dat bij Stamford 'elke vorm van plezier' te koop was.

2 Vandaag suggereerde dat de zaak in Nederland is stukgelopen door bemoeienis van invloedrijke personen. Als 'invloedrijke Nederlander' wordt Theo Sandfort met naam genoemd. Opgemerkt wordt dat de sociaal-psycholoog een boek bij het 'dubieuze' Spartacus heeft uitgegeven. Sandfort komt kort in beeld met de uitspraak dat seksuele contacten tussen een volwassene en een kind niet alleen niet schadelijk hoeven te zijn, maar zelfs een positieve uitwerking kunnen hebben. Die uitspraak was geplukt uit een eerder interview met Sandfort in het kader van zijn promotieonderzoek over pedofilie.

2 Vandaag heeft Sandfort een interview aangeboden, waarin hij de gelegenheid krijgt zijn kritiek te spuien en nader in te gaan op zijn wetenschappelijke theorie. Maar de sociaal-psycholoog wil geen nadere discussie, hij wil een publiek eerherstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden