Universiteit dwingt tot gebruik van Google

AMSTERDAM - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dwingt alle onderzoeksgroepen voortaan mail van Google te gebruiken. Een verzoek van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen om een eigen (en uit eigen zak betaald) mailsysteem te blijven gebruiken is afgewezen.

Daardoor dreigt de faculteit contracten te verliezen. Bedrijven die met de onderzoekers samenwerken, zeggen dat correspondentie over bijvoorbeeld octrooiaanvragen niet veilig zijn bij Google. Onder meer IBM en DSM zouden daar volgens bronnen bij de faculteit bang voor zijn .

Volgens faculteitsbestuurder Peter van Haastert bedraagt de totale waarde van de contracten enkele tientallen miljoenen euro's, zo zei hij tegen de Groningse universiteitskrant UK. Daarin zei hoogleraar Michel Boesten, tevens werkzaam bij DSM Research, dat het delen van informatie via Google voor zijn bedrijf een probleem is. 'Dit wordt nu binnen het bedrijf aangescherpt.'

Veel Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben het afgelopen jaar de e-mail van hun studenten overgeheveld naar Gmail van Google. De RUG is de eerste Nederlandse universiteit die ook de onderzoekers gaat overzetten. Daarmee zouden tonnen kunnen worden bespaard.

Namens vier onderzoeksgroepen (biotechnologen, farmaceuten, chemici en materiaalonderzoekers) en dertig individuele onderzoekers eiste de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen een alternatief. Volgens de wetenschappers wegen de voordelen van Gmail (grotere mailbox, goede beveiliging tegen hackers) niet op tegen de nadelen, zoals het mogelijke meekijken van de NSA en van Google zelf. Het faculteitsbestuur had 150 duizend euro per jaar over voor het behoud van de universitaire e-maildienst.

Maar de faculteit kon niet aantonen dat de bedrijven waarmee de onderzoekers samenwerken daadwerkelijk last zouden hebben van Google, zegt een woordvoerder van de universiteit. In de contracten staat wel dat informatie niet mag worden gedeeld met derden, maar Google wordt nergens expliciet als risico genoemd. De universiteit vindt dat onderzoekers hun mail maar moeten versleutelen, als de communicatie geheim moet blijven.

Individuele onderzoekers kunnen nog steeds een individueel bezwaar indienen, maar ook zij zullen moeten bewijzen dat contracten worden opgezegd als zij Gmail gaan gebruiken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden