Univé moet kuur in Davos vergoeden

Een Nederlandse astmapatiënt heeft verzekeraar Univé via een kort geding gedwongen hem een kuur te laten volgen in Davos. De verzekeraar weigerde al een half jaar om hem naar Zwitserland te laten gaan en vond dat de man in eigen land moest worden behandeld.

AMSTERDAM - De rechtbank in Zwolle oordeelde dat Univé 'op geen enkele manier heeft onderbouwd' dat met behandeling in Nederland hetzelfde resultaat kan worden behaald als in Davos. Sterker: door de medicijnen die de patiënt hier moet slikken, zal zijn gezondheidstoestand verslechteren.


De man heeft zware astma en een ernstige allergie voor huisstofmijt. Hij heeft hoge doses prednison nodig omdat hij anders dreigt te stikken. De medicijnen veroorzaken bij hem echter obesitas en hartproblemen. Ook belandt hij geregeld in het ziekenhuis met longproblemen.


'Hij is er slecht aan toe', zegt zijn advocaat Hajo Coumou. 'Doordat hij zo zwaar is van de medicijnen, loopt hij op krukken.'


De artsen wilden de man naar Davos - gelegen op 1.560 meter - sturen omdat de lucht op grote hoogte prikkelvrij is. Zo komt er geen huisstofmijt voor. De behandeling werd geadviseerd door een hoogleraar longziekten van het AMC. De man moest naar Davos om met zijn medicijnen te stoppen en zo op krachten te komen. Voor de groep allerzwaarste astmapatiënten is dat vrijwel alleen mogelijk op grote hoogte.


Verzekeraars weigeren steeds vaker voor dergelijke patiënten een behandeling in Davos te vergoeden, stelt de advocaat. Ook de kliniek en de patiëntenvereniging zeggen deze trend te zien. Jaarlijks zou het om tientallen patiënten gaan die worden geweigerd. Nederland kent enkele duizenden van deze patiënten.


'Slechts weinigen maken er werk van', zegt Jos Zoun, bestuurslid van de patiëntenvereniging Nederland Davos en voormalig ziekenhuisdirecteur. 'Veel mensen zijn zo ziek dat elke inspanning te veel is. Sommigen komen amper nog van hun stoel af. Een deel heeft door de prednison zo'n last van botontkalking dat ze al een rib breken als ze flink hoesten.'


Zoun vermoedt dat het verzekeraars om de kosten gaat. Hoewel de behandelingskosten in Davos volgens hem vergelijkbaar zijn met die in Nederland, moet er op en neer worden gereisd, ook door familie. Patiënten verblijven minstens drie maanden in de kliniek.


Zoun zag zelf welke effecten de behandeling kan hebben. 'Ik heb jongeren naar Davos zien komen die zwaar onder de medicijnen zaten. Soms kon ik na een week al een afdaling met ze maken in de bergen.'


Univé zegt het besluit van de rechter te respecteren, maar haar beleid niet structureel te veranderen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden