Unilever wil banen kwijt bij Calvé Delft

Unilever gaat weer reorganiseren en opnieuw is pindakaas- en sausenfabrikant Calvé het slachtoffer. Het bedrijf overlegt volgende week met de vakbonden over een reorganisatieplan voor de komende jaren waarbij, naar verwachting van de Industriebond FNV, veertig tot zestig arbeidsplaatsen dreigen te verdwijnen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De reorganisatie past in een hele reeks van maatregelen bij diverse Unileverbedrijven die allemaal tot doel hebben de kosten omlaag te brengen. Begin vorige maand zei directeur Tex Gunning van voedingsmiddelenbedrijven van Unilever in Nederland dat de helft van deze divisie met volstrekt onvoldoende rendement draait.

Calvé werd eerder dit jaar al met een reorganisatie geconfronteerd toen werd besloten de borrelnootjes te verkopen aan Duyvis. Sinds begin deze maand is de productie van de nootjes in Delft, waarmee veertig man zich bezighielden, gestopt.

Twee dagen geleden maakte Unilever bekend dat bij een ander onderdeel van de voedingsmiddelensector, snackfabrikant Mora, ook banen zullen verdwijnen. Unilever houdt het zelf op 28 banen die vervallen, de bonden vrezen het verlies van honderd banen.

Met deze twee nieuwe reorganisatie komt het aangekondigde banenverlies van Unilever in een jaar tijd op meer dan vijfhonderd. Bij Unilever in Nederland werken in totaal negenduizend mensen.

Unilever bevestigt dat er overleg met de bonden over Calvé gaande is, maar er zijn nog geen definitieve mededelingen te doen. 'Ik ga niet op het overleg in. Eerder hebben we al gemeld dat we in Delft een kwaliteitsprogramma willen doorvoeren. Dit is er een onderdeel van', aldus een woordvoerder.

Volgens Hans van der Windt, districtsbestuurder van de Industriebond FNV, is Unilever al geruime tijd bezig zijn organisatie te stroomlijnen, 'alleen gaat het nu steeds een tandje harder'. Hij zegt niet te weten of er een masterplan achter alle reorganisaties schuilt gaat.

De reeks saneringen leidt tot verdeelde reacties bij de leden van de bond. Een deel acht de ingrepen noodzakelijk om concurrerend te blijvend. Bij een toenemend aantal mensen, zegt Van der Windt, leiden de maatregelen tot onrust. 'Het gaat nu zo hard dat het straks niet meer op een fatsoenlijke manier is op te lossen.' De Industrie- en voedingsbond CNV noemt de plannen bij Calvé de waanzin ten top. Volgens een bestuurder van de bond treffen de ontslagen mensen met een te lage opleiding, die ook niet kunnen of willen omscholen.

Unilever maakte ruim twee weken geleden bekend in het derde kwartaal van dit jaar meer dan 1,3 miljard gulden te hebben verdiend, 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Europa was er, na jaren, sprake van een behoorlijk winstniveau.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden