Unilever weert 'margarine-hype' vanwege verwarring over naam
Een half miljard boterhammen hebben de Finnen inmiddels besmeerd met de vernieuwende, cholestorolverlagende margarine Benecol. 'Het is een hype', weet een verslaggeefster van een Fins financieel dagblad te melden....
Om te voorkomen dat die hype overwaait naar Nederland, spande Unilever een kort geding aan tegen de Finse producent van Benecol en de dochteronderneming van Johnson & Johnson die de margarine binnenkort in de Benelux op de markt brengt.
Unilever beschuldigt de makers en marketeers van Benecol van merkeninbreuk. De naam Benecol lijkt teveel op die van Becel, vindt de Brits-Nederlandse fabrikant van margarine en waspoeder.
Op de tafel van de president van de Haagse rechtbank leegde de raadsman van Unilever maandag een plastic boodschappentasje met een tiental lege margarine-kuipjes van Becel en Benecol. 'De naamstelling, de kleurencombinatie geel/groen en de typerende letter ''B'' met een buikje. . . Wel erg toevallig allemaal', vond de advocaat van Unilever. 'Men wil profiteren van de naamsbekendheid van Becel. Dit roept verwarring op bij de consument. Die zal denken dat Benecol een nieuw soort Becel is.'
De advocaat van de Finse producent Raisio sprak tegen dat er verwarring ontstaat. 'In Finland staan de twee producten al drie jaar gebroederlijk naast elkaar. Er is niemand in verwarring geraakt'.
De raadsman benadrukte maandag tegenover de rechter dat de merknaam Benecol in de verste verte niet op Becel lijkt. 'De nadruk ligt op de laatste lettergreep: col. Een klank die in Becel niet eens voorkomt. Bovendien gaat een kuipje Benecol zeven gulden vijftig kosten, dat is drie maal zoveel als Becel. Alleen al door het prijsverschil heeft de consument in de gaten dat het om verschillende producten gaat.'
Het verbaast de makers van Benecol dat Unilever nog niet eerder bezwaar heeft aangetekend tegen de naam van de nieuwe margarine die in Finland al sinds drie jaar zonder problemen op de markt is. In tal van andere landen is de naam zelfs gedeponeerd bij nationale merkenbureau's.
'Als Unilever werkelijk meent dat inbreuk wordt gedaan op de naam Becel, waarom heeft men dan niet eerder aan de bel getrokken', vroeg de raadsman van Benecol zich af.
Dagelijks gebruik van Benecol verlaagt het cholestorolgehalte in het bloed met gemiddeld 10 procent. Dat is aangetoond met ruim 30 klinische studies. Het smeersel bevat een stof, plantaardig stanol ester, dat de opname van cholestorol in het bloed blokkeert. Het stanol ester zelf wordt door het lichaam niet opgenomen.
Unilever heeft een soortgelijke, zeer sterk cholestorolverlagende margarine ontwikkeld. Maar dit bedrijf moet wachten op toestemming van de Europese Unie om het product op de markt te kunnen brengen. Die procedure zal nog wel zes tot negen maanden kunnen duren. De Finnen hoeven deze procedure niet te doorlopen, omdat hun product al sinds 1995 op grote schaal gebruikt wordt in Finland.
De Haagse rechter doet op 9 april uitspraak.