Unilever vaart ook wel in slechte tijden

Unilever handhaaft zijn winstverwachting met dubbele cijfers. Het concern profiteert van omstandigheden die andere bedrijven in problemen brengen...

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Het is een bijna historische uitspraak geworden: 'Ook onder slechte omstandigheden blijven mensen eten en hun tanden poetsen'. Was getekend: Antony Burgmans, bestuursvoorzitter van het Nederlands-Britse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever.

Burgmans heeft gelijk. Zelfs na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten - waardoor talloze bedrijven winstwaarschuwingen moesten aankondigen, het massa-ontslagen regent en consumenten op hun uitgaven zijn gaan letten - handhaaft Unilever zijn winstdoelstelling, en presenteert het bedrijf doodleuk betere resultaten dan zelfs de meest optimistische analist had voorspeld.

Maar dat ligt niet alleen aan tandenpoetsende klanten. De synergievoordelen van de overname van het Amerikaanse voedingsbedrijf Bestfoods beginnen hun vruchten af te werpen.

Daar komt bij dat foodservice, de levering van voedingsproducten en complete maaltijden aan restaurants, scholen en ziekenhuizen, een forse groeimarkt is. Bestfoods is in deze branche een van de grootste spelers. En dus heeft Unilever deze kip met gouden eieren - achteraf bezien - op een perfect moment binnengehaald.

Ook de 'Weg naar groei' behoedt het bedrijf na de aanslagen voor grote averij. Veel luxe-merken, als het geur- en cosmeticalabel Elisabeth Arden, zijn inmiddels verkocht. En het zijn juist deze luxeproducten die te lijden hebben onder het gedaalde consumentenvertrouwen, omdat ze veelal op luchthavens en in dure hotels worden verkocht - instellingen waarvan de klandizie wél fors onder de gevolgen van de terreuraanslagen te lijden heeft.

De vierhonderd topmerken die Unilever in 2005 - als de Weg naar groei voltooid mag heten - nog overhoudt, waren in het derde kwartaal samen goed voor een omzetstijging van 4,7 procent. Zonder de overgebleven chique parfum- en cosmeticamerken zou dit zelfs op een stijging van bijna 6 procent zijn uitgekomen.

Maar Unilever plukt ook voordelen uit de stagnerende economie. Omdat concurrenten noodgedwongen in hun marketingbudgetten snijden, kan ook Unilever zijn reclamebudget, een van de grootste budgetten van het bedrijf, vrij probleemloos reduceren.

Bovendien is Unilevers share of voice heel gunstig. Onderzoek wijst uit dat de topmerken ook met minder marketing-aandacht even goed blijven verkopen.

Daar komt nog bij dat adverteren in kranten, tijdschriften, op radio en tv, goedkoper is geworden. En Unilevers merken zijn, om met Burgmans' woorden te spreken, voor een belangrijk deel imago en gebakken lucht. Op het forse budget voor die gebakken lucht kan het bedrijf, juist dankzij de economische malaise, voor een belangrijk deel bezuinigen zonder dat daarvoor zware inspanningen moeten worden geleverd.

Door de verkoop van merken en fabrieken dalen de rentelasten van het bedrijf gestaag, waardoor de post afschrijvingen en bijzondere posten aanzienlijk zal verminderen, zo stellen analisten.

Die analisten verwachten dan ook dat Unilever zijn doelstelling voor dit jaar, een winstgroei met dubbele cijfers, probleemloos zal kunnen handhaven. Want, zegt T. van Ooijen van SNS Securities, 'Unilever wordt in omvang steeds groter. En als je groot bent, wordt het ook steeds makkelijker om je toeleveranciers af te knijpen. Ook dat scheelt in de kosten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden