Unilever schrapt kwart arbeidsplaatsen bij vleesgroep

Unilever gaat volgend jaar driehonderd banen schrappen bij de Unilever Vlees Groep (UVG) in Oss. Op dit moment werken er bij deze producent van soepen, sauzen en vleeswaren in Oss ruim twaalfhonderd medewerkers in vaste dienst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenfabrikant wil met de gisteren aangekondigde herstructurering de produktiviteit van UVG vergroten. Bekende merken van het Brabantse bedrijf zijn Unox, Chicken Tonight en Raguletto. Omzet- en winstcijfers van UVG worden niet verstrekt, maar volgens een woordvoerder van het concern wordt er winst gemaakt.

UVG, een van de grootste voedingsmiddelenfabrikanten van Nederland èn van Unilever, opereert in een markt waar de concurrentie heviger wordt. 'We krijgen steeds meer concurrentie van lokale bedrijven. Ook supermarktketens komen met eigen merken, terwijl goedkopere produkten opduiken uit Centraal-Europa', verklaart de zegsman. Volgens hem wordt er gereorganiseerd om de winstgevendheid in de toekomst op peil te kunnen houden.

Om dat te kunnen moet de organisatie 'platter', vindt de UVG-directie. Bovendien moet de produktie beter worden afgestemd op de belangrijkste klanten en produkten. Bekendste merk van het Brabantse bedrijf is Unox.

Vooral op de kantoren en bij de ondersteunende diensten verdwijnen veel banen. Volgens een woordvoerder gaan daar zo'n tweehonderd arbeidsplaatsen verloren.

Unilever wil gedwongen ontslagen proberen te voorkomen. Samen met de arbeidsvoorziening is inmiddels een programma voor vrijwillige herplaatsing van werknemers buiten het bedrijf opgezet. Directie, vakbonden en ondernemingsraad bereikten vorige maand daarover overeenstemming.

De verwachting is dat een outplacement-bureau ongeveer 75 procent van de werknemers die moeten verdwijnen kan herplaatsen. 'In juni volgend jaar wordt de balans opgemaakt en gekeken wat we met het overgebleven personeel gaan doen. Misschien wordt het outplacement-contract met een half jaar verlengd', aldus de woordvoerder.

Verder investeert Unilever de komende jaren ongeveer 150 miljoen gulden in een verbetering van de kwaliteit, in produktontwikkeling en in innovatie. Met de kapitaalinjectie moeten de produkten van UVG worden versterkt.

Dit weekeinde werd bekend dat Unilever tevens gaat reorganiseren in de margarinesector omdat de vraag naar margarine aan het teruglopen is. Unilever beschikt over één Nederlands produktiebedrijf voor margarine, Van den Bergh Nederland. Het is nog onduidelijk of deze reorganisatie zal leiden tot het sluiten van bedrijven of het verlies van arbeidsplaatsen.

De winst bij Unilever staat al enige tijd onder druk. In het derde kwartaal slaagde het concern er niet in een hogere winst te behalen. Vooral de lagere koersen van de dollar en het pond sterling, en de slechte marktsituatie in Europa waren volgens Unilever verantwoordelijk voor de winststagnatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden