Unilever praat over belang Ben & Jerry's

Unilever, de Brits-Nederlandse fabrikant van huishoudelijke producten, voert gesprekken over het nemen van een belang in Ben & Jerry's. De populaire Amerikaanse ijsmaker heeft dit woensdag bevestigd nadat The New York Times ervan melding maakte....

Van onze verslaggever

Ben & Jerry's praat sinds december met kandidaten om het bedrijf van de beurs te halen. In de vijf maanden daarvoor verloor het bedrijf een kwart van zijn beurswaarde.

Voor Unilever zou een belang in Ben & Jerry's een financieel bescheiden, maar wel spraakmakende acquisitie betekenen - de eerste in jaren. De laatste tijd kwam het concern vooral in het nieuws met reorganisaties en een cadeautje van zestien miljard gulden aan de aandeelhouders. Ondanks dit zogenoemde superdividend kromp de beurswaarde van de merkenreus, bekend van zijn Omo-waspoeder en Unox-rookworsten, vorig jaar met ongeveer eenderde. Eind februari reageerde Unilever met de aankondiging van een grootscheepse reorganisatie. Het concern wil de komende vijf jaar wereldwijd twaalfhonderd merken en 25 duizend banen schrappen en honderd fabrieken sluiten.

Oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield eisen wel dat de koper de zelfstandigheid en het sociale karakter van hun bedrijf intact laat. Behalve met originele ijssmaken als Chunky Monkey en Health Bar Crunch maakten zij naam met hun liefdadigheid. Jaarlijks gaat zo'n 7,5 procent van de winst naar het goede doel.

Een groep met Cohen, Unilever en de investeringsclub Meadowbrook Lane Capital zou 38 dollar per aandeel voor Ben & Jerry's over hebben, aldus The New York Times. Meadowbrook zegt zelf in goede doelen te investeren. Het trio zou geheel Ben & Jerry's daarmee waarderen op 260 miljoen dollar (590 miljoen gulden). Cohen en Meadowbrook zouden ieder 36 procent krijgen, Unilever 28 procent - voor de producent van Magnum-ijsjes een investering van 165 miljoen gulden.

Als het tot een deal komt, zou Ben & Jerry's de beschikking krijgen over het wereldwijde verkoopnetwerk van Unilever. Behalve in de VS is het ijs al te koop in Canada, Japan en delen van Europa. In Nederland is het onder meer in veel grote supermarkten te krijgen.

Ben en Jerry begonnen het gelijknamige bedrijf in 1978 in een oud pompstation in Burlington, Vermont. Zij investeerden toen twaalfduizend dollar. Vorig jaar behaalde Ben & Jerry's een omzet van 237 miljoen dollar (538 miljoen gulden).

Toen Ben & Jerry's eerder dit jaar meldde met kopers te praten, zorgde dat voor onrust onder de fans van het eerste uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden