'Uniformen, daar zit een traditie achter'

Bij bijna elke ceremonie in Nederland valt het werk van couturier Leo Pisa te bewonderen. Hij stak koning Willem- Alexander in het pak, net als legerofficieren, gilden, schutterijen en muziekkorpsen.

Leo Pisa.

Wie de trouwjurk van koningin Máxima in 2002 maakte, werd breed uitgemeten: modehuis Valentino. Net zoals Jan Taminiau alle aandacht kreeg voor de blauwe japon die ze elf jaar later bij de inhuldiging droeg.

Over de couturier van de uniformen van koning Willem-Alexander bleef het stukken stiller, Die werden bijna altijd gemaakt door George Pisa & Zn., tailleurs in Eindhoven. Couturier en eigenaar was Leo Pisa die 23 maart op 87-jarige leeftijd overleed.

Als in Nederland een plechtige ceremonie werd gehouden waar ook geüniformeerde notabelen bij waren, zoals de inhuldigingsplechtigheid van de nieuwe koning, kon Leo Pisa op televisie zijn collectie voorbij zien trekken. Liefst driehonderd ceremoniële uniformen had hij geleverd voor de inhuldiging. Zijn geheim: 'Uniformen moeten gezag uitstralen.'

Naast het Nederlandse Koninklijk Huis verzorgde hij ook ceremoniële kledij voor het hof van Luxemburg en het hof van Monaco. De vorstelijke maten liggen opgeslagen in de computers in Eindhoven. Vanwege het vakmanschap klopten ook schutterijen, gilden en muziekkorpsen vaak aan bij het bedrijf. Pisa maakte tevens toga's voor rechters en dominees en bedrijfskleding voor horeca- of uitvaartpersoneel. Daarnaast ontwierp en vervaardigde het bedrijf modieuze bedrijfskleding, voor onder meer De Tweede Kamer. Pisa was de onbetwiste marktleider in Nederland.

Daarnaast was hij een bekend kunstverzamelaar. De schilder Peter van den Braken (1896-1979) schonk hem de liefde voor de kunst. Toen de kunstenaar zich later in Sterksel vestigde, richtten ze samen een museum op, het Peter van den Braken Centrum. Nadat de schilder was overleden, zette Pisa het museum alleen voort. Zijn verzamelbeleid richtte zich op kunstenaars die in de eerste helft van de 20ste eeuw in de omgeving van Eindhoven werkten, zoals de schilder Jan Kruysen, diens zoon Antoon Kruysen, Martin Roestenburg, Peer van den Molengraft en Henriëtte Pessers.

Tot op hoge leeftijd bleef hij ook de baas van het bedrijf dat was opgericht door zijn vader George Pisa. Die had zich in 1927 als kleermaker in Eindhoven gevestigd. Leo werd een jaar later geboren. Op school was hij een eigenwijs en moeilijk te hanteren jongetje.

Aanvankelijk vond hij het bedrijf van zijn vader maar niets - 'Veel te vrouwelijk' - en wilde hij goudsmid worden. Maar toen een juwelier een leerlingplek weigerde, trad hij op zijn 22ste toch toe tot de zaak .

Langs de de deuren lopen van rijke dames vond hij niets. 'Moeten aanhoren dat ze het rokje te lang vindt, en de revers te breed, schei uit zeg. Daar word ik dwars van.' Wel stapte hij bij de politie van Eindhoven naar binnen met een aanbod voor nieuwe uniformen. 'Uniformen, daar had ik wel zin in, dat was mooi, daar zit een traditie achter.

'Via de bemiddeling van een goede vriend, die overste was in het leger, heb ik op mijn 27ste het Korps Mariniers in nieuwe gala-uniformen mogen steken. Dat was het begin van een bedrijf dat nog steeds toonaangevend is in Europa', zei hij. Na de politie in Eindhoven en het Korps Mariniers volgden orders van de Marine, de Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. Het bedrijf werd geroemd om zijn vakkennis en expertise en ook vanwege de vervaardiging van de versierselen, die per regiment verschillen.

Leo Pisa woonde met zijn vrouw Hanneke in Sterksel. Het echtpaar had geen kinderen. Pisa heeft gezegd dat het bedrijf na hun dood naar de medewerkers zal gaan. Het Peter van den Braken Centrum is in een stichting ondergebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden