Unieke voorstelling van Max ontregelt en zoekt grenzen op

JEUGDtheater De voorstelling Het geheven vingertje van Theatergroep Max kan niet beginnen omdat er actie wordt gevoerd. Het publiek ‘in de categorie 10+’ was het afgelopen jaar te lawaaiig, vertelt acteur Marien Jongewaard met een ontzettend treurig gezicht....

Jowi Schmitz

Alle acteurs hebben actie-T-shirts met ‘Sssst’ erop aangetrokken. Bianca van der Schoot leest de klachtenlijst voor: ‘23 april 2007. Jeugdtheatergroep Doremi speelt Paardenprins’, ze pauzeert even voor het effect en zegt dan, ‘geklier met leuninkjes’. Eindeloos is de lijst met het leed dat de acteurs moesten doorstaan. Er werd gehoest, een oudere actrice werd uitgelachen en één keer werd het einde van de voorstelling zelfs verklapt.

De zaal draait onrustig in de stoelen, hoort dit erbij? Kinderen kijken vragend naar hun ouders. Wie lacht om de opsomming van bizarre theaternamen, voorstellingen en overtredingen, krijgt strenge blikken van het meest gezagsgetrouwe publiek. ‘Sssst’ wordt er gesist, laten we het niet erger maken dan het blijkbaar al is.

‘Oké, nu gaan we beginnen’, zegt actrice Willemijn Zevenhuijzen uiteindelijk met een lief lachje. De zaal leunt gerustgesteld achterover. Maar wat volgt, is allesbehalve geruststellend. Het geheven vingertje gaat onder meer over vandalisme, zoenende ouders en verwaarloosde kinderen en wie daardoor de neiging krijgt niet te gaan, mist een van de leukste voorstellingen van het jaar. Gastregisseur Jetse Batelaan maakte al eerder een jeugdtheatervoorstelling bij Theatergroep Max, Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt, en won daarmee de jeugdtheaterprijs de Gouden Krekel 2005. Het geheven vingertje is zo mogelijk nog beter en bovendien geschikt voor jong én oud.

Niet omdat het zo’n soepele voorstelling is, juist niet. Batelaan gaat consequent te lang door, zoekt grenzen op en ontregelt. De première heeft vast verwarde of geïrriteerde bezoekers opgeleverd. Maar zelfs zij gingen naar huis met een unieke ervaring die ze niet snel zullen vergeten.

Want Batelaan kietelt op plekken waarvan je niet wist dat je ze had.

Jowi Schmitz

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden