Unieke verhalen

BEREND JAN BOCKTING

Een van de beste films van het afgelopen International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is vanavond al op televisie te zien. Een documentaire over de doodstraf, zoals wel meer documentaires. Maar wanneer een vermaarde filmmaker als Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) in Texas in een zaak duikt die een man op death row deed belanden, ontstaan er dankzij zijn onverwachte vragen en opmerkingen unieke verhalen. Herzog schetst een maatschappij waar geweld aan de orde van de dag is en lijkt zich vooral te verbazen over de soms zo dubbelzinnige of laconieke houding ten opzichte van het leven. Alle kanten van de zaak toont hij direct in beeld; daders, slachtoffers en de man die ruim 120 executies op zijn naam heeft staan.

Into the Abyss (Werner Herzog, 2011)

Canvas, 23.35-1.20 uur.

Out of Sight

(Steven Soderbergh, 1998) Bankovervaller George Clooney ontsnapt uit de gevangenis in deze snel gemonteerde, geestige verfilming van de gelijknamige misdaadroman van Elmore Leonard. Onvergetelijk is de scène waarin hij in de kofferbak van een vluchtauto belandt, samen met de FBI-agente (Jennifer Lopez) die hem moet oppakken. In het schaarse licht van de richtingaanwijzers vallen de twee als een blok voor elkaar. Out of Sight is een liefdesverhaal en actiefilm tegelijk. De bijrollen zijn Flashbacks, flashforwards en bevroren beelden. Lopez laat in Soderberghs regie zien dat ze kan acteren - wat haar in latere films minder goed afging. Soderbergh maakte later met Clooney nog onder meer Ocean's Eleven, Ocean's Twelve en Ocean's Thirteen.

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Air Force One

(Wolfgang Petersen, 1997) Volstrekt ridicule, maar o zo vermakelijke actiefilm uit de koker van Wolfgang Petersen, die zijn klassieke meesterwerk Das Boot (een groep mensen opgesloten in een krappe ruimte) combineert met het één-tegen-allen-concept van Die Hard. Harrison Ford is als president van de Verenigde Staten niet alleen een scherpzinnig politicus en zorgzame vader, maar beschikt hij ook over de capaciteiten om een groepje Russische commando's dat zijn presidentiële vliegtuig wil kapen te lijf te gaan. Onder hen de uitbundig overacterende Gary Oldman.

Veronica, 20.30-23.00 uur.

Angels & Demons

(Ron Howard, 2009) Vlotte verfilming van Het Bernini Mysterie neemt een loopje met de religieuze én wetenschappelijke elementen van Dan Browns bestseller, maar is minder uitleggerig dan De Da Vinci Code.

RTL 4, 20.30-23.15 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden