'Unieke oproep katholieke kerk over misbruik'

KLOKK, de belangengroep misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, is blij met de oproep van kardinaal Wim Eijk om het zwijgen te verbreken over wat priesters en leken weten van seksueel misbruik van kinderen. Vandaag vragen Eijk en Cees van Dam van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (een koepelorganisatie van religieuze instituten) in verscheidene ochtendbladen iedereen die misbruikgevallen kent dit te melden. KLOKK spreekt van een unieke en historische oproep.

Kardinaal Wim Eijk breekt het heilig brood bij aanvang van het Ad Limina-bezoek van de Nederandse bisschoppen begin december in Rome. Beeld anp
Kardinaal Wim Eijk breekt het heilig brood bij aanvang van het Ad Limina-bezoek van de Nederandse bisschoppen begin december in Rome.Beeld anp

De twee noemen het zwijgen verbreken belangrijk omdat in veel gevallen de slachtoffers het misbruik niet konden bewijzen en de klachten ongegrond moesten worden verklaard.

Vandaag is het 2 jaar geleden dat Wim Deetman zijn rapport presenteerde over ontucht met minderjarigen in rooms-katholieke instellingen.

Eijk en Van Dam hebben nooit overwogen af te treden. 'We hebben zelf de opdracht gegeven voor dat onderzoek, we wilden niet voor de problemen weglopen. Het gaat om erkenning, genoegdoening en heling', zegt Eijk. Van Dam noemt het terecht dat ze plaats moesten nemen in de beklaagdenbank.

De twee zeggen verder dat seksueel misbruik 20 jaar geleden een taboe was in de hele maatschappij. 'Wij zijn nu kerkelijke pioniers als het gaat om het oplossen en herkennen van seksueel misbruik.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden