Uniek: Universiteit Utrecht 'ontslaat' hoogleraar die met emeritaat is

De Universiteit Utrecht heeft alle privileges afgenomen van een hoogleraar die sinds twee jaar met emeritaat is. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat een universiteit op dergelijke wijze actie onderneemt tegen een oud-hoogleraar. Het betreft Barbara Kwiatkowska, die 25 jaar hoogleraar was bij het NILOS (Netherlands Institute for the Law of the Sea) van de faculteit Rechten.

Gebouw van de Universiteit van Utrecht Beeld anp
Gebouw van de Universiteit van UtrechtBeeld anp

De directe aanleiding is een e-mail die Kwiatkowska verstuurde nadat ze niet was uitgenodigd voor een afscheidsbijeenkomst van een oud-collega, aldus het Utrechtse digitale universiteitsblad DUB. Ze stuurde alle mensen die zouden spreken op deze bijeenkomst een 'scherpe' e-mail. Dit ging decaan Henk Kummeling te ver. Hij wil verder geen commentaar geven op het voorval.

Het belangrijkste gevolg voor Kwiatkowska is dat ze geen gebruik meer kan maken van haar e-mailaccount bij de universiteit. Ook is haar de toegang tot verschillende andere diensten van de universiteit ontzegd.

Regelmatig e-mails met klachten
De universiteit en Kwiatkowska hadden al langer een conflict. Ze stuurde na haar pensioen regelmatig e-mails met klachten over de gebrekkige faciliteiten die ze kreeg. Steeds meer mensen hadden volgens de universiteit last van haar berichten, waarin ze andere werknemers van de rechtenfaculteit zou zwartmaken.

De persvoorlichter van de faculteit rechten bevestigt de voorvallen. 'Ik weet verder niet meer dan wat de nieuwssite DUB meldde. De decaan is een geduldig man, dus er moet veel gebeurd zijn voordat hij besloot actie te ondernemen.'

Barbara Kwiatkowska was niet bereikbaar voor commentaar.

Nog nooit gebeurd
Normaal gesproken blijft een hoogleraar, nadat hij of zij met emeritaat (universiteitspensioen) gaat, nog betrokken bij de universiteit. Zo mogen emeriti nog promovendi begeleiden die het niet is gelukt voor het emeritaat van de hoogleraar te promoveren. Ook gaan ze nog regelmatig verder met onderzoek, vooral van zaken die ze tijdens hun wetenschappelijke loopbaan niet konden afmaken.

Dat een hoogleraar op deze manier 'ontslagen' wordt, is zeer uitzonderlijk, denkt ook de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen. Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, dat zich onder andere met dergelijke controverses bezighoudt, kent geen precedent. 'Dit is voor zover wij weten nog niet eerder gebeurd. We horen natuurlijk niet alles, maar zoiets als dit zou wel opvallen', laat de afdeling communicatie van de KNAW weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden