Uniek: nieuwe bankdirecteur blijkt vrouw

Nederland heeft weer een vrouwelijke bankdirecteur. En hoewel het 'slechts' om een kleine bank gaat, is de benoeming opmerkelijk. Het aantal vrouwelijke bankbazen is in Nederland immers op een hand te tellen. En daar komt bij: de nieuwe bankdirecteur is een onbekende naam in de wereld van de topvrouwen - een wereld waarin doorgaans iedereen elkaar lijkt te kennen.


Margreet van Ee (49) wordt per 1 maart benoemd tot directievoorzitter van Achmea Bank. Deze bank is een onderdeel van het verzekeringsconcern Achmea, en dat valt weer onder de financiële dienstverlener Eureko. Via Achmea Bank verkoopt het concern onder meer hypotheken onder de namen FBTO, Centraal Beheer Achmea en Woonfonds.


Met een marktaandeel van circa 2 procent op de hypotheekmarkt en een balans van 20 miljard euro is Achmea Bank een kleine speler. 'Achmea Bank is geen consumentenmerk', aldus de woordvoerder.


Van Ee is, net als haar bank, ook al geen bekende naam. Een belronde langs andere topvrouwen levert niet veel meer op dan dat ze bekend staat als 'iemand die heel erg met haar werk bezig is'.


Hoewel vrouwelijke bankdirecteuren nog altijd bijzonder zijn, noemen 'glazen plafond'-deskundigen de benoeming niet baanbrekend. 'Ik vind het natuurlijk leuk voor haar, maar het is een kleine bank en het stelt dus niet zo veel voor als het gaat om de opmars van de topvrouwen in de financiële wereld', zegt een van hen.


Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance, is positiever. 'Het is een stapje vooruit. Afgelopen jaren is het aantal vrouwen in de top bij financiële instellingen stabiel gebleven. En dat terwijl het juist een sector is waarin diversiteit belangrijk is. Door een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kun je het gedrag en de cultuur veranderen.'


Van Ee werd in 1961 geboren in Rhenen. Maar inmiddels woont ze al jaren in het centrum van Utrecht. Ze heeft Nederlands gestudeerd. 'Maar al tijdens die studie kwam ik erachter dat ik niet de bibliotheek in dook, maar dingen organiseerde', vertelde ze in 2004 aan het zakenblad FEM, in een van de weinige interviews die ze heeft gegeven.


Ze begon na haar studie Nederlands bij Amev als beleidsmedewerker op de communicatieafdeling, tegelijkertijd deed ze de opleiding bedrijfskunde erbij. Via een omweg als secretaris van de raad van bestuur van de Rabobank Groep kwam ze uiteindelijk bij Eureko. De laatste jaren was ze werkzaam als directeur Eureko Re, een onderdeel dat zich bezighoudt met het herverzekeren van risico's.


Van Ee kan zich vanaf volgende maand voegen in het rijtje van onder anderen Caroline Princen (lid raad van bestuur van ABN), Jeanine Helthuis (voormalig lid van de raad van bestuur van Fortis) en Ada van der Veer. Zij werd in 1989 de eerste vrouwelijke bankdirecteur bij Staalbankiers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden