Unie ziet geen uitweg uit crisis

Vlak voor de eerste EU-top na de referenda in Frankrijk en Nederland is de Europese Unie nog geen stap dichter bij een uitweg uit de crisis waarin zij sinds het dubbele ‘nee’ tegen de Europese Grondwet verkeert....

Van onze correspondent Bert Lanting

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken twijfelden maandag nog of de overige referenda moeten doorgaan; ook bleven ze het oneens over de verdeling van de financiële lusten en lasten en waren ze terughoudend over verdere uitbreiding van de Unie.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy hamerde op het belang van een akkoord over de meerjarenbegroting van de EU: ‘Na twee negatieve referenda is het belangrijk dat we er niet een financiële crisis aan toevoegen.’ Maar zijn Duitse collega Fischer zei dat het mogelijk bij een ‘tussenoplossing’ zal blijven.

Volgens Douste-Blazy ligt de sleutel voor de oplossing van het probleem in handen van de Britse regering, die van alle kanten wordt geprest een lagere korting op de Britse bijdrage aan de EU te accepteren. Premier Blair liet echter weten dat over deze Britse rebate alleen te praten valt als er over de hele financiering van de EU wordt gesproken, ‘inclusief het feit dat 40 procent van de begroting naar de landbouwsector gaat waarin slechts 5 procent van de werkende bevolking actief is’. Snijden in het landbouwbudget zal vooral ten koste gaan van Frankrijk.

Voor Douste-Blazy is verlaging van de landbouwuitgaven dan ook onaanvaardbaar. Frankrijk wil zelfs dat het landbouwbudget wordt verhoogd, om de kosten van de toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007 op te vangen.

De EU-landen hebben ook nog geen antwoord op de vraag wat er moet gebeuren na het dubbele ‘nee’ in Frankrijk en Nederland. Staatssecretaris voor Europese Zaken Nicolaï zei dat hij zijn collega’s had duidelijk gemaakt dat er in ieder geval geen tweede referendum in Nederland in zit. Volgens Nicolaï bleken veel van zijn collega’s het eens met zijn conclusie dat ‘Europa voor de burgers te ver en te snel is gegaan’.

Kennelijk om dat aan te geven, lieten de ministers doorschemeren dat de uitbreiding van de EU niet meer de allerhoogste prioriteit heeft. Voor het eerst sinds lange tijd staat dat onderwerp niet op de agenda van de top. In plaats daarvan zullen de EU-leiders het laten bij een simpele verwijzing naar de besluiten van december over de toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007 en het begin van de onderhandelingen met Turkije in oktober dit jaar. ‘Wel zullen we nu nog scherper kijken of ze aan de voorwaarden voldoen’, zei minister Bot van Buitenlandse Zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden