Unicum: vrouw wil op de lijst bij de SGP

Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor een plek op de lijst bij gemeenteraadsverkiezingen. Lillian Janse wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen als lijsttrekker van de partij de kar gaan trekken. Een unicum, want tot maart van dit jaar konden en mochten vrouwen zich niet verkiesbaar stellen voor de christelijke partij.

Avinash Bhikhie
De verkiezingsposter van Lilan Janse. Beeld EO/De Vijfde Dag
De verkiezingsposter van Lilan Janse.Beeld EO/De Vijfde Dag

Eerder bedankten zes mannelijke kandidaten voor het lokale lijsttrekkerschap. Haar vader, die deel uitmaakt van het lokale bestuur, besprak de moeizame zoektocht naar een geschikte lijsttrekker met zijn dochter Lillian die prompt voorstelde haar als kandidaat voor te dragen. 'De SGP-normen-en-waarden zitten in mijn hart. Nu wordt mij de kans geboden dat uit te dragen. Waarom zou ik dat nu dan niet doen?' zegt zij woensdagavond in het EO-programma De Vijfde Dag.

Het is voor het eerst dat een vrouw de stap maakt om de SGP-boodschap in de volksvertegenwoordiging te laten horen nadat in 2010 de Hoge Raad had bepaald dat de SGP vrouwen niet langer actief van de kieslijst mocht weren. Het Europees Hof van de Rechten van de Mens bekrachtigde dit vonnis in maart van dit jaar waarna de SGP besloot dat 'het geslacht niet kan worden tegengeworpen' aan mensen die solliciteren voor een plek in de gemeenteraad, Provinciale Staten of de Tweede Kamer.

Roeping van de vrouw
Er werd besloten dat vrouwelijke leden zich kandidaat kunnen stellen, maar dat het geplaagde artikel 10 van het beginselprogramma overeind blijft: het vrouwenkiesrecht blijft 'in strijd met de roeping van de vrouw'. Gevreesd werd dat met deze slag om de arm, vrouwen alsnog geweerd zouden worden van de kieslijsten. De partijbesturen stellen namelijk de kandidatenlijsten op en met de voordracht van een vrouwelijke kandidaat gaat dat bestuur tegen de eigen grondbeginselen in. Het bestuur in Vlissingen legt nu artikel 10 naast zich neer met het voordragen van de 40-jarige Zeeuwse als lijsttrekker van de lokale SGP-fractie.

'Historisch moment'
Het Clara Wichmann Proefprocessenfonds, dat de uitspraak tot aan de Hoge Raad afdwong, is verheugd over de kandidaatstelling. 'Dit is sowieso een historisch moment' aldus Anniek de Ruijter, voorzitter van het proefprocessenfonds. 'Nu is het hopen dat de Lilian Janse de weg kan banen voor andere vrouwelijke SGP politici.'

Voorzitter van de SGP-jongeren, Jan-Willem Kranendonk, noemt het besluit 'een lokale aangelegenheid.' 'Maar het is juridisch mogelijk. Het was een kwestie van tijd voordat de eerste vrouw zich zou kandideren.'

Het landelijk bestuur zal de ambities van Janse in ieder geval niet dwarsbomen. Zij heeft namelijk geen juridische grondslag de lokale kieslijst te beïnvloeden, zegt de woordvoerder van de Tweede Kamer-fractie. Of Janse daadwerkelijk de lijsttrekker wordt, is nog geen uitgemaakte zaak. 'Let wel, de kiesvereniging - dat zijn de lokale leden - moeten hier nog over stemmen,' aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden