NieuwsOostenrijk

Unicum in Oostenrijk: Conservatieven en Groenen gaan regering vormen

De Oostenrijkse conservatieve leider Sebastian Kurz (ÖVP) heeft woensdag met de Groenen overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Kurz en een woordvoerster van de Groenen hebben dat bevestigd.

Redactie
De leider van de conservatieve ÖVP Sebastian Kurz (links) schudt de hand van Werner Kogler, leider van de Groenen. De twee zijn het eens over coalitievorming in Oostenrijk.  Beeld AP
De leider van de conservatieve ÖVP Sebastian Kurz (links) schudt de hand van Werner Kogler, leider van de Groenen. De twee zijn het eens over coalitievorming in Oostenrijk.Beeld AP

De deal komt drie maanden nadat Kurz’ conservatieve ÖVP met 37,5 procent van de stemmen een duidelijke overwinning behaalde in de parlementsverkiezingen op 29 september. Ook de Groenen wonnen met 13,9 procent van de stemmen. Het akkoord moet zaterdag nog goedkeuring krijgen van het bondscongres van de Groenen.

Een zwart-groene regering zou een novum zijn in Oostenrijk op federaal niveau. De afgelopen dagen was al duidelijk geworden dat de onderhandelingen succesvol zouden verlopen. Sinds maandag kondigden beide partijen aan welke ministers in het toekomstige kabinet zouden moeten komen, ondanks het ontbreken van definitieve overeenstemming.

Een van de verrassingen is de oprichting van een ministerie van Integratie, dat onder leiding komt van Susanne Raab. Deze vertrouwelinge van Kurz was voorheen hoofd van de afdeling integratie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kurz prees haar als een ‘jonge en zeer ervaren integratie-expert’.

Tijdens de onderhandelingen benadrukten beide partijen dat er grote verschillen tussen hen waren en grote hindernissen moesten worden overwonnen op weg naar een alliantie. Terwijl Kurz nieuwe belastingen verwerpt en belang hecht aan een anti-immigratiekoers, noemen de Groenen klimaatbescherming, de strijd tegen kinderarmoede en meer transparantie als hun belangrijkste punten. Kurz wil donderdag de details van het coalitieprogramma presenteren.

Eerder leidde Kurz een kabinet met de rechtse FPÖ. Deze coalitie struikelde in mei nadat FPÖ-vicekanselier Heinz-Christian Strache in opspraak was gekomen vanwege een schandaal dat bekend is geworden als Ibizagate. Uit video-opnamen bleek dat Strache bereid was om overheidsopdrachten te gunnen aan een vrouw die zich voordeed als Russische investeerder. Dit in ruil voor positieve media-aandacht voor zijn partij tijdens de verkiezingscampagne.

Sebastian Kurz is een politieke pionier in onbestendig Europa. Lees hier een profiel van de conservatieve leider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden