Unicum: hele kamer steunt PVV-motie

Een unicum: een motie van de PVV krijgt steun van de hele Tweede Kamer. Dus ook van de PvdA, hoewel die in 2014 nog aankondigde 'nooit' moties van de PVV zou steunen. U leest dat, en meer in de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. 

Pvv-leider Geert Wilders in 2015. Beeld anp
Pvv-leider Geert Wilders in 2015.Beeld anp

Goedemiddag,
Zouden ze bij de PvdA spijt hebben van hun lijsttrekkerverkiezing? Afgaand op de peilingen heeft het niets opgeleverd: de hele campagne stond de PvdA op 12 virtuele zetels in de gecombineerde peilingen. Blij dat het morgen voorbij is, verzucht menig PvdA'er. Tegelijk komt de partij terug op de belofte nooit PVV-moties te steunen. En verder: ex-D66'er Wassila Hachchi komt met een pamflet op de dag dat D66-leider Pechtold met zijn boek komt.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u ze in uw mailbox hebben? Dat kan.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

EINDE IS IN ZICHT
De redder van de PvdA?

De stemming is gesloten - ergens op het PvdA-partijkantoor weet nu iemand wie de nieuwe PvdA-leider is. Morgenmiddag rond halfvijf hoort de rest van de partij het ook. Dat is het moment waarop de partij zal moeten proberen de rijen te sluiten en zich als één man achter de nieuwe voorman scharen, in de hoop dat die Samsoms comeback van 2012 zal kunnen herhalen.

Vanzelf zal dat niet gaan, want de verkiezing heeft nog allerminst gebracht wat de partij er van hoopte. Het chagrijn sloop er al in toen partijvoorzitter Hans Spekman 'wegens technische problemen' zijn belofte brak om van de verkiezing een nationaal festijn te maken waaraan ook niet-leden zouden kunnen meedoen.

De tweede grote tegenvaller was dat publiekslieveling Ahmed Aboutaleb zich niet liet verleiden om deel te nemen. Waarna ook de kritische outsider Jacques Monasch afhaakte - de man die er in elk geval nog een echte inhoudelijke strijd van had kunnen maken.

Na vier weken geforceerd aandoende rivaliteit tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher vragen veel PvdA'ers zich af wat de partij hiermee nou eigenlijk is opgeschoten. De media-aandacht viel tegen, zeker op tv, en in de gecombineerde peilingen kwamen er nul virtuele zetels bij. Iedereen is blij dat het voorbij is.

Spekman zal intussen hopen dat er morgen dan tenminste een duidelijke uitslag komt. Bij een miniem verschil, waar de interne peiling nu wel op wijst, is het draagvlak voor de nieuwe voorman nog steeds niet onomstreden. En daar was het nou net allemaal om begonnen.

undefined

Vlnr: Diederik Samsom, Lodewijk Asscher Beeld ANP/de Volkskrant
Vlnr: Diederik Samsom, Lodewijk AsscherBeeld ANP/de Volkskrant
null Beeld ANP
Beeld ANP

UNICUM VAN DE DAG
De hele Kamer achter de PVV

Een unicum: een motie van de PVV krijgt steun van de hele Tweede Kamer. Dus ook van de PvdA, hoewel die in 2014 nog aankondigde 'nooit' moties van de PVV zou steunen.

De Kamer wil dat het kabinet vóór 9 januari duidelijk maakt hoe staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid het manifest van sportjournalist Hugo Borst en onderzoeker Carin Gaemers gaat uitvoeren. In dat manifest, 25 oktober in het AD, roepen Borst en Gaemers op te stoppen met het 'politiseren van verpleeghuiszorg' en doen voorstellen 'om goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen'. Denk aan het maximeren van overheadkosten, ballotage van bestuurders en toezichthouders en stoppen met de 'overdaad aan registratie'.

Alle politieke partijen wilden het manifest claimen. Dat kon in november tijdens een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn. PVV-Kamerlid Fleur Agema ging er met de overwinning vandoor door nog voor het debat een motie over het manifest aan te kondigen. Dat schoot de andere partijen in het verkeerde keelgat, want Agema sprak bij het debat dat volgde eerst alleen schande van het beleid, vertrok daarna en kwam niet meer terug.

Een ongehoorde truc, mopperden de achtergebleven zorgwoordvoerders. Vervolgens soebatten ze over de tekst van de motie. Die werd zo globaal dat alle partijen hun handtekening eronder konden zetten. Maar die van de PVV staat bovenaan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

NIEUWIGHEIDJE VAN DE DAG
Weer traditie overboord

Als een Kamerlid een motie van wantrouwen indient, hoe kansloos ook, is het goed gebruik in de Tweede Kamer daar onmiddellijk over te stemmen. Afgelopen nacht sneuvelde die traditie.

Bij het debat over de begroting van Sociale Zaken diende ex-PvdA'er Selçuk Öztürk van de Groep Kuzu/Öztürk een motie van wantrouwen in tegen minister Lodewijk Asscher. Aanleiding was een ondeugdelijk onderzoek van Motivaction dat Asscher twee jaar geleden als waarheid publiceerde.

Fracties vielen over Öztürk heen. Waarom nu, twee jaar later, daar een motie van wantrouwen over ingediend? Waarom is hij niet continu aanwezig bij het debat, maar komt hij alleen even langs om stellingen te poneren?

Aan het eind van het debat constateerde vice-Kamervoorzitter Ton Elias dat het gebruikelijk is meteen over zo'n motie te stemmen. Malik Azmani (VVD) wilde met die traditie breken en stelde voor Öztürks motie een dag later in stemming te brengen, tegelijk met de 'gewone' moties. SP, CDA, PVV, GroenLinks, CU, 50Plus steunden Azmani, de PvdA bleef stil.

Hoewel zeker was dat alleen hijzelf en zijn compaan Tunahan Kuzu de motie zouden steunen, gaf Öztürk zich niet zomaar gewonnen. Over moties van wantrouwen wordt meteen gestemd om kabinet, minister of staatssecretaris niet langer te laten bungelen dan menselijk is. 'Ik denk dat het ook voor deze minister belangrijk is dat hij vanavond weet wat het resultaat is', zei Öztürk. Droogjes beslechtte SP'er Sadet Karabulut het pleit: 'De meerderheid heeft de minister in spanning willen laten. De minister zit er zelf ook niet mee.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

KANDIDAAT VAN DE DAG
Brinkman schaakt dj Patrick Kicken

Misschien was u hem haast vergeten, maar ook ex-PVV'er Hero Brinkman dingt met zijn Ondernemerspartij mee naar Kamerzetels in maart 2017. En hij heeft een geheim wapen: (voormalig) radio-dj Patrick Kicken sluit zich aan als lijstduwer. Kicken viel onlangs op door een tweet over Sylvana Simons. Hij vroeg zich af of het filmpje van de lynchpartij van haar zelf afkomstig was. 'De racismekaart wordt helemaal uitgespeeld', schreef hij. In een blog nuanceerde hij zijn tweet. Hij was geschrokken van zijn eigen cynisme, schreef hij.

Dit trok de aandacht van Brinkman en na een kop koffie sloot Kicken zich bij hem aan. Waarom wil hij de politiek in? 'Verbinding', zegt hij aan de telefoon. Het racismedebat is doorgeslagen, vindt hij. 'Ik durf haast de woorden zwart of Marokkaan niet meer in de mond te nemen, want je wordt meteen aangevallen.' Bij de Ondernemerspartij wil hij zich hardmaken voor zzp'ers - hij zag zijn zzp'ende broer worstelen met uitval door ziekte.

Brinkman raadde hem aan lijstduwer te worden, maar hield hem ook de worst voor dat hij door voorkeursstemmen een Kamerzetel zou kunnen verwerven. En waarom niet? Mensen als Trump en Simons, toch net zulke publieke figuren, laten volgens Kicken zien dat het kan. 'Als je altijd al publiekelijk je mening verkondigde, is het niet zo'n gekke stap.' Hij verwacht dat zijn twintig jaar radio-ervaring (onder meer 3FM en Veronica) hem gaan helpen. 'Ik hoop dat mensen zeggen: ik heb hem altijd al een leuke gozer gevonden.' Sinds april maakt hij overigens geen radio meer. Hij en Veronica zijn 'op goede voet' uit elkaar gegaan.

Patrick Kicken Beeld ANP
Patrick KickenBeeld ANP

BOEK VAN DE DAG
De 'intense droefenis' van Wassila Hachchi

Op de dag dat haar voormalige partijleider Alexander Pechtold zijn boek 'Optimist in de politiek' presenteert, komt ook Wassila Hachchi met een gratis Engelstalig boek. 'Online en vanuit de Verenigde Staten is dit mijn persoonlijk verhaal.'

Voor het eerst verklaart het ex-D66-Kamerlid daarin waarom ze eerder dit jaar plotseling de Tweede Kamer verliet, een stap die altijd met mysterie omgeven was. Hachchi was anders dan Pechtold geen optimist in de politiek, zo blijkt uit haar korte boek. Integendeel. De voormalige D66-politica schrijft dat ze een jaar voor haar vertrek al snakte naar een afscheid van de politiek. Ze vond vooral de discussies over de radicalisering onder Marokkaanse jongeren deprimerend. 'Politici ontkenden dat het om onze jongeren ging, zonen en dochters van immigranten, vaak hier geboren.'

Hachchi, een kind van twee Marokkaans-Nederlandse ouders, heeft zich naar eigen zeggen zelf ook nooit geaccepteerd gevoeld. Alleen haar tijd bij de marine was een uitzondering. Daarbuiten had ze altijd het gevoel dat ze moest vechten voor acceptatie, al helemaal in de politiek. 'Hoe langer ik in de politiek zat, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik mezelf aan het verliezen was. Ik verloor het geloof in de politiek en het geloof in mezelf... Niemand had een idee van mijn innerlijke worsteling.'

Pas nadat ze op een dag was aangevallen door een hond en het beest met succes van zich af wist te vechten, vond ze de kracht om op te stappen. Nu wil Hachchi als 'sociaal ondernemer' verder werken aan haar digitale discussieplatform Dialogue Digital.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden