Unicum: ambassadeur voor mensenrechten

Nederland krijgt als eerste en enige EU-lidstaat een ambassadeur voor de mensenrechten. De bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken willen daarmee benadrukken dat het mensenrechtenbeleid geen ondergeschoven kindje is van Paars II....

Minister Van Aartsen gaat op zoek naar de functionaris, 'liefst een vrouw, en het hoeft geen ambtenaar te zijn'. Het gaat om een 'reizend ambassadeur' die een extra accent kan geven aan het Nederlandse beleid.

Volgens Van Aartsen gaat het bij de mensenrechten om 'een gevoelig onderwerp, dat veel aandacht nodig heeft en door alle dossiers loopt'. De ambassadeur zal worden ingezet bij het voorbereiden van lastige bezoeken, zoals aan Iran en Cuba. Dan moet worden bekeken of het zin heeft voor de minister van Buitenlandse Zaken om het land te bezoeken, of het wel het juiste moment is en of het bezoek niet door de autoriteiten zal worden uitgelegd als steun aan het regime. Voorheen werd dit soort lastige klussen voorbereid door de directeur van de directie mensenrechten en de ambassadeur in algemene dienst van Buitenlandse Zaken.

De marges van het Nederlandse buitenlandse beleid zijn smal, omdat het meestal door de Europese Unie wordt bepaald. Van Aartsen heeft niet met zijn EU-collega's overlegd over de nieuwe ambassadeur voor de mensenrechten.

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking is een tevreden mens. Voor het eerst in jaren is haar begroting fors gegroeid, namelijk tot 7,3 miljard gulden. In het regeerakkoord staat dat 0,8 procent van het bruto nationaal product (bnp) wordt besteed aan armoedebestrijding. Door een andere wijze van berekening van het bnp, in combinatie met de economische groei, neemt de begroting van Herfkens toe met ongeveer 500 miljoen gulden. Dat hele bedrag wordt jaarlijks in het stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa gestort. Wegens de corruptie op de Balkan wil Herfkens het geld vooral via de Verenigde Naties (VN) en de Wereldbank besteden. Na zware druk te hebben uitgeoefend op de zeven rijkste industrielanden (G-7) mag Nederland voor het eerst meepraten over de besteding van het geld.

De minister zal het komende jaar de nadruk leggen op het verbeteren van de kwaliteit van de hulp. Zowel van de hulp die Nederland geeft aan de twintig landen waarmee ze een duurzame bilaterale relatie is aangegaan, als van de hulp die door internationale instellingen wordt gegeven met Nederlands geld.

Staatssecretaris Benschop van Europese Zaken gaat zich inzetten voor toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU. De gesprekken daarover kunnen volgens Benschop in 2000 beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden