Unicef Kenya verliest tien miljoen gulden door corruptie

Fraude en slecht managment in Kenya heeft Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, in de jaren 1993 en 1994 ten minste tien miljoen dollar gekost....

NEW YORK TIMES

New York Times

NEW YORK

Klachten over 23 andere medewerkers worden nog onderzocht. Van de aangeklaagde medewerkers zijn er achttien Kenyaan. De overige verdachten komen uit andere landen.

Carol Bellamy, de nieuwe directeur van Unicef, noemde de kwestie donderdag in New York het ergste schandaal in de geschiedenis van het VN-Kinderfonds. De Kenyaanse afdeling had de beschikking over 37 miljoen dollar dat diende te worden besteed aan de opvang van vluchtelingen uit Somalië en aan de slachtoffers van de droogte.

Bellamy zei dat er geen sprake is geweest van systematische corruptie in Kenya. Het management van Unicef-operaties voor Somalië en Sudan, die ook vanuit de Kenyaanse hoofdstad Nairobi worden geleid, zou niet bij de corruptie betrokken zijn geweest.

Vorig jaar november kreeg Unicef de eerste aanwijzigingen dat er op het Kenyaanse kantoor grootscheeps werd gefraudeerd. In januari werden onderzoekers gestuurd en zij ontdekten dat er onbetaalde rekeningen lagen voor een bedrag van ruim vijfhonderdduizend dollar. Deze week werd voor het eerst toegegeven dat er in totaal tien miljoen is verdwenen.

Tenminste een miljoen ging op aan fraude. Er werd betaald voor niet-bestaande diensten, voor vergoedingen voor medische behandelingen die niet waren verricht en er zijn tal van dubbele betalingen gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden